Fyllda bullar med vaniljkräm
Hembakta vetebullar med vaniljkrämsfyllning. Kallas även vaniljbullar eller krämbullar.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
- Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
- Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Vispa vaniljkräm av Marsanpulver eller gör egen vaniljkräm: blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
- Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
- Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
- Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
- Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
- Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Grädda bullarna i 10 minuter.
- Ta ut och pensla bullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
- Låt svalna på galler.
Serveringsförslag
Goda till fika, utflykt, fest, vardag och bullkalas.
Varianter
- Det är valfritt att pensla i smör och vända i socker.
- Gör egen vaniljkräm eller köp och vispa färdig Marsankräm eller vaniljvisp hårt eller blanda vaniljkräm från pulver.
- Byt vaniljkräm mot frisk och sötsyrlig citronkräm.
- Du kan variera fyllningen och fylla med hallonsylt, äppelmos eller annan sylt.
- Du kan baka med saffran i degen och få saffransbullar med samma fyllning.
- Jag har även bakat en snarlik variant på sockerbullar med hjorthornsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 218 kcal