Fyllda bullar med vaniljkräm
Introduktion och förberedelse
Hembakta vetebullar med vaniljkrämsfyllning.
Gör egen vaniljkräm eller vispa färdig Marsankräm eller hårt vispad vaniljvisp.
Varianter
Du kan variera fyllningen och fylla med hallonsylt, äppelmos eller annan sylt.
Du kan baka med saffran i degen och få saffransbullar med samma fyllning.

Tillagning
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
- Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
- Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Vispa vaniljkräm av Marsanpulver eller gör egen vaniljkräm: blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
- Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
- Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
- Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
- Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
- Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bullarna i 10 minuter.
- Ta ut och pensla bullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
- Låt svalna på galler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal