Fyllda bullar med vaniljkräm

Introduktion och förberedelse

Hembakta vetebullar med vaniljkrämsfyllning.

Gör egen vaniljkräm eller vispa färdig Marsankräm eller hårt vispad vaniljvisp.

Varianter

Du kan variera fyllningen och fylla med hallonsylt, äppelmos eller annan sylt.

Du kan baka med saffran i degen och få saffransbullar med samma fyllning.

Nybakta bullar fyllda med vaniljkräm i korg
Nybakta bullar fyllda med vaniljkräm är mycket goda nybakade till fika och fest. Kan också tas med på utflykt eller frysas in - tina ej i mikron då de är fyllda med vaniljkräm. Värm ev. i ugn.

18 st fyllda bullar med vaniljkräm

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk socker
  • 25 gram jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl special
  • 3 dl färdig Marsankräm, hårt vispad vaniljvisp eller gör egen vaniljkräm
  • 50 gram smält smör till garnering
  • 2 dl strösocker till garnering

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och socker. Värm till fingervarmt 38 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt resterande mjölkblandning samt ägg.
  3. Rör i mjölet och knåda ihop till en smidig del.
  4. Låt vetedegen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
  5. Vispa vaniljkräm av Marsanpulver eller gör egen vaniljkräm: blanda grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  6. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker).
  7. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en stor fyrkantig rektangel.
  8. Ta ut runda kakor (12 cm i diameter) eller skär rutor 12 cm.
  9. Lägg en msk fyllning på varje och vik upp samt nyp ihop kanterna till små knyten.
  10. Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper eller smord ugnsplåt.
  11. Låt de fyllda bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta till nästan dubbel storlek.
  12. Sätt ugnen på 225 grader.
  13. Grädda bullarna i 10 minuter.
  14. Ta ut och pensla bullarna med smält smör och vänd toppen i strösocker (eller strö socker över).
  15. Låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.