Budapeststubbe

Budapeststubbe är en klassisk bakelse likt rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde blandad med vaniljkräm och mandarinklyftor garnerad med choklad, grädde, mandarin och eventuellt jordgubbar.

Skärs i skivor till servering.

Du kan göra hemgjord vaniljkräm eller använd 1,5 dl pulver till vaniljkräm.

Istället för färska mandariner kan du använda en burk 400 g konserverade mandariner

1 Buddapeststubbe

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g hasselnötter
  • 3 dl vaniljkräm
  • Fyllning till Buddapeststubbe: 6 dl vispgrädde
  • 20 mandarinklyftor utan kärnor
  • 250 g färska jordgubbar (valfritt)
  • 100 g mörk choklad till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka nötterna.
  3. Vispa äggvitorna på låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke. Öka farten och vispa till ett löst skum.
  4. Tillsätt sockret och vispa till hårt skum sk maräng.
  5. Vänd ner nötter i marängen och blanda i vaniljkrämspulvret.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut marängen i ett jämnt lager.
  7. Grädda marängen mitt i ugnen 15 minuter tills marängbotten fått färg.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Vänd försiktigt upp och ner på ett annat bakplåtspapper. Pensla undersidan med lite vatten så lossar det lättare från marängen. Lossa pappret från botten och vänd upp på ytterligare ett bakplåtspapper eller en bricka.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skala mandarinerna. Dela i klyftor.
  12. Skölj, rensa och skiva jordgubbar.
  13. Bred grädden över bottnen och fördela frukten jämnt. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta.
  14. Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål. Ringla över rulltårtan så att den liknar en stubbe.
  15. Om du vill kan du spritsa lite grädde i ex. snett rutmönster över stubben och garnera med lite färska bär och ev. lite riven vit choklad.
E-mail
Medel: 3.8 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer