Budapeststubbe

Introduktion och förberedelse

Budapeststubbe är en klassisk bakelse likt rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde blandad med vaniljkräm och mandarinklyftor.

Garneras och skärs i skivor/bitar till servering.

Kan förberedas och frysas

Kan förberedas dagen innan. Förvara i kyl. Kan även frysas in. Tina i kyl.

Ett tips är att frysa i bitar med smörgåspapper mellan så kan du ta fram bitar och tina i kylen någon timme/timmar innan fikat. Blir även goda halvfrysta - nästan som lite parfait med maräng.

Garnering

  • Vanligt är att garnera tårtan så den liknar en stubbe - en stubbe från skogen runt Budapest kanske ;)
  • Ringla över smält choklad i streck samt låt stelna. Pudra sedan över florsocker till servering.

Extra garnering

  • Spritsa på lite extra vispad grädde i mönster; lägg på några färska mandarinklyftor som kan vara hela klyftor eller filéeade klyftor; eller mandariner från burk.
  • Annat som passar att garnera med är färska bär som skivad eller delade jordgubbar. Vidare hallon och/eller blåbär.
  • Vidare kan man riva över choklad som vit choklad, mjölk choklad eller mörk choklad - eller blanda. Kakao passar också att strö över.
  • Extra lyxigt är klyftor av kanderad mandarin, maraschino körsbär - cocktailbär eller kanderat apelsinskal (kan då göras med skalen från mandarinen du skalat och använt till fyllningen).

Varianter

  • En god variant är att även fylla med färska jordgubbar. Räkna 250 g färska jordgubbar du sköljer, snoppar och skär i skivor samt rullar tillsammans med mandarinerna som fyllning.
  • Du kan göra hemgjord vaniljkräm eller använd 1,5 dl pulver till vaniljkräm.
  • Istället för färska mandariner kan du använda en burk 400 g konserverade mandariner

1 Buddapeststubbe

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • NÖTMARÄNGBOTTEN: 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g hasselnötter
  • 3 dl vaniljkräm
  • FYLLNING: 6 dl vispgrädde
  • 20 mandarinklyftor utan kärnor
  • GARNERING: 100 g mörk choklad till garnering
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. NÖTMARÄNGBOTTEN: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Hacka nötterna.
  3. Vispa äggvitorna på låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke. Öka farten och vispa till ett löst skum.
  4. Tillsätt sockret och vispa till hårt skum sk maräng.
  5. Vänd ner nötter i marängen och blanda i vaniljkrämspulvret.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut marängen i ett jämnt lager.
  7. Grädda marängen mitt i ugnen 15 minuter tills marängbotten fått färg.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Vänd försiktigt upp och ner på ett annat bakplåtspapper. Pensla undersidan med lite vatten så lossar det lättare från marängen. Lossa pappret från botten och vänd upp på ytterligare ett bakplåtspapper eller en bricka.
  10. FYLLNING: Vispa grädden hård.
  11. Skala mandarinerna. Dela i klyftor.
  12. Bred grädden över bottnen och fördela mandarinerna jämnt här och där. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta. Lägg med skarven nedåt på ett fat eller bricka med bakplåtspapper under.
  13. GARNERING: Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål över vattenbad eller försiktigt i mikron. Skeda och ringla över rulltårtan - förslagsvis i streck - så att den liknar en stubbe. Låt stelna. Hit kan du förbereda och förvara övertäckt något dygn i kylen.
  14. Pudra över florsocker till servering.
  15. EXTRA GARNERING: Om du vill kan du spritsa lite grädde i snett rutmönster över stubben. Garnera med klyftor av färsk mandarin eller inlagda mandarinfiléer. Mandarinen kan skäras rent som filéer eller kanderas. Vidare är det fint att garnera med lite skivade eller delade jordgubbar och/eller andra färska bär som hallon eller blåbär. Fint är också att strö över lite riven vit och vanlig choklad. Kakao blir också fint. Se fler förslag ovan.
E-mail
Medel: 3.5 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 323 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-25