Budapeststubbe

Introduktion och förberedelse

Budapeststubbe är en klassisk bakelse likt rulltårta av nötmaräng fylld med vispad grädde blandad med vaniljkräm och mandarinklyftor garnerad med choklad, grädde, mandarin och eventuellt jordgubbar.

Skärs i skivor till servering.

Du kan göra hemgjord vaniljkräm eller använd 1,5 dl pulver till vaniljkräm.

Istället för färska mandariner kan du använda en burk 400 g konserverade mandariner

1 Buddapeststubbe

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 5 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • 200 g hasselnötter
  • 3 dl vaniljkräm
  • Fyllning till Buddapeststubbe: 6 dl vispgrädde
  • 20 mandarinklyftor utan kärnor
  • 250 g färska jordgubbar (valfritt)
  • 100 g mörk choklad till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka nötterna.
  3. Vispa äggvitorna på låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke. Öka farten och vispa till ett löst skum.
  4. Tillsätt sockret och vispa till hårt skum sk maräng.
  5. Vänd ner nötter i marängen och blanda i vaniljkrämspulvret.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut marängen i ett jämnt lager.
  7. Grädda marängen mitt i ugnen 15 minuter tills marängbotten fått färg.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Vänd försiktigt upp och ner på ett annat bakplåtspapper. Pensla undersidan med lite vatten så lossar det lättare från marängen. Lossa pappret från botten och vänd upp på ytterligare ett bakplåtspapper eller en bricka.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skala mandarinerna. Dela i klyftor.
  12. Skölj, rensa och skiva jordgubbar.
  13. Bred grädden över bottnen och fördela frukten jämnt. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta.
  14. Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål. Ringla över rulltårtan så att den liknar en stubbe.
  15. Om du vill kan du spritsa lite grädde i ex. snett rutmönster över stubben och garnera med lite färska bär och ev. lite riven vit choklad.
E-mail
Medel: 3.6 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept