Budapeststubbe

Introduktion och förberedelse

Budapeststubbe är en klassisk bakelse likt rulltårta av nötmarängbotten fylld med vispad grädde blandad med vaniljkräm och mandarin eller bär.

Budapestrullen garneras och skärs i skivor/bitar till servering.

Kan förberedas och frysas

Kan förberedas dagen innan. Förvara i kyl.

Den kan även frysas - förslagsvis i bitar med smörpapper mellan. Dock förlorar marängen lite av sin sprödhet men smakar bra ändå.

Garnering

  • Vanligt är att garnera tårtan så den liknar en stubbe.
  • Ringla över smält choklad i streck samt låt stelna.
  • Pudra över florsocker till servering.
  • Spritsa på lite extra vispad grädde i mönster eller klickar.
  • Toppa med några färska mandarinklyftor som kan vara hela klyftor eller filéeade klyftor; eller mandariner från burk.
  • Annat som passar att garnera med är färska bär som hallon, blåbär skivad eller delade jordgubbar. Eller blanda.
  • Vidare kan man riva över choklad som vit choklad, mjölk choklad eller mörk choklad - eller blanda.
  • Kakao passar också att pudra över.
  • Chokladgarnering av smält choklad du ringlat i mönster på bakplåtspapper samt låtit stelna.

Fyllning

  • En god variant - istället för mandarin - är att fylla med färska hallon, blåbär eller jordgubbar. Räkna 250 gram färska bär som förslagsvis jordgubbar.
  • Du kan förbereda hemgjord vaniljkräm eller 2,5 dl vaniljkräm från pulver.
  • Istället för färska mandariner kan du använda en burk 400 gram konserverade mandariner du först häller av i durkslag.
  • Vill du ha en fastare fyllning kan du ha i gelatin. Lägg 3 gelatinblad i blöt i 10 minuter i kallt vatten. Krama ur och rör ut i hälften av vaniljkrämen i en kastrull medan du värmer till 45 grader. Rör väl. Blanda sedan ut i resten av vaniljkrämen och den vispade grädden.

Varianter

Du kan även ta i 1,5 dl vaniljpulver i marängbottnen samtidigt som du vänder i nötterna innan du bakar av marängbottnen.

Budapesttårta kan du göra med två bottnar - dubbla receptet eller dela på en botten samt fyll med samma fyllning och toppa med vispad grädde och garnering.

Äldre version av detta recept

Jag hade en läsare som efterfrågade den äldre versionen av receptet så här är det:

  • NÖTMARÄNGBOTTEN: 5 äggvitor, 2,5 dl strösocker, 200 gram hasselnötter och 1,5 dl vaniljkrämspulver.
  • FYLLNING: 6 dl vispgrädde samt 20 mandarinklyftor utan kärnor.
  • GARNERING: 100 g mörk choklad till garnering samt 0,5 dl florsocker
  • TILLAGNING - NÖTMARÄNGBOTTEN: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Hacka nötterna. Vispa äggvitorna på låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke. Öka farten och vispa till ett löst skum. Tillsätt sockret och vispa till hårt skum sk maräng. Vänd ner nötter i marängen och blanda i vaniljkrämspulvret. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut marängen i ett jämnt lager. Grädda marängen mitt i ugnen 15 minuter tills marängbotten fått färg. Ta ut och låt svalna. Vänd försiktigt upp och ner på ett annat bakplåtspapper. Pensla undersidan med lite vatten så lossar det lättare från marängen. Lossa pappret från botten och vänd upp på ytterligare ett bakplåtspapper eller en bricka.
  • FYLLNING: Vispa grädden hård. Skala mandarinerna. Dela i klyftor. Bred grädden över bottnen och fördela mandarinerna jämnt här och där. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta. Lägg med skarven nedåt på ett fat eller bricka med bakplåtspapper under.
  • GARNERING: Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål över vattenbad eller försiktigt i mikron. Skeda och ringla över rulltårtan - förslagsvis i streck - så att den liknar en stubbe. Låt stelna. Hit kan du förbereda och förvara övertäckt något dygn i kylen. Pudra över florsocker till servering.
  • EXTRA GARNERING: Om du vill kan du spritsa lite grädde i snett rutmönster över stubben. Garnera med klyftor av färsk mandarin eller inlagda mandarinfiléer. Mandarinen kan skäras rent som filéer eller kanderas. Vidare är det fint att garnera med lite skivade eller delade jordgubbar och/eller andra färska bär som hallon eller blåbär. Fint är också att strö över lite riven vit och vanlig choklad. Kakao blir också fint.

1 Budapeststubbe

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • NÖTMARÄNGBOTTEN: 100 gram hasselnötter
  • 7 äggvitor, medel
  • 1,4 dl majsstärkelse
  • 2,75 dl strösocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • FYLLNING: 3,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vaniljkräm från pulver eller hemgjord
  • 20 mandarinklyftor eller 250 gram färska bär som hallon, jordgubbar eller blåbär
  • GARNERING: 100 gram mörk choklad till garnering
  • 0,5 dl florsocker

Tillagning

  1. NÖTMARÄNGBOTTEN: Rosta nötterna i en stekpanna några minuter tills de har lite färg. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  3. Hacka nötterna fint eller mixa. Blanda eller mixa med 1 dl av sockret, vaniljsocker samt majsstärkelse i en bunke.
  4. Vispa äggvitorna på låg fart några minuter med elvisp i en stor bunke.
  5. Tillsätt citronsaft och 0,5 dl av sockret och vispa till ett löst skum. Tillsätt resten av sockret och vispa till ett fast skum - maräng.
  6. Vänd ner nötblandningen i marängen.
  7. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred eller spritsa ut marängen i ett jämnt lager.
  8. Grädda marängen mitt i ugnen 20 minuter tills marängbotten fått färg. Öppna ugnsluckan någon gång att lufta.
  9. Ta ut och dra över bakplåtspappret med marängen på ett ugnsgaller att svalna.
  10. Vänd budapestbottnen uppochner på ett bakplåtspapper. Dra försiktigt loss det översta pappret. Tips är att pensla det översta pappret med lite kallt vatten och låt stå någon minut så lossar det lättare.
  11. FYLLNING: Förbered hemgjord vaniljkräm eller vispa från vaniljkrämspulver.
  12. Skala mandarinerna. Dela i klyftor. Eller rensa bär som hallon, blåbär och/eller jordgubbar. Stora jordgubbar kan skivas.
  13. Vispa grädden hård. Blanda med vaniljkrämen.
  14. Bred grädd- och vaniljfyllningen över budapestbottnen i ett jämnt lager.
  15. Fördela mandarinklyftor och/eller färska bär över grädd- och vaniljfyllningen.
  16. Rulla försiktigt ihop likt en rulltårta från ena långsidan. Lägg med skarven nedåt på ett fat eller bricka med bakplåtspapper under.
  17. Förvaras i kylen.
  18. GARNERING: Bryt chokladen i bitar och smält den i en skål över vattenbad eller försiktigt i mikron. Skeda och ringla över rulltårtan - förslagsvis i streck - så att den liknar en stubbe. Låt stelna.
  19. Pudra över florsocker till servering.
  20. EXTRA GARNERING: Om du vill kan du spritsa lite grädde i snett rutmönster över stubben. Garnera med klyftor av färsk mandarin eller inlagda mandarinfiléer. Mandarinen kan skäras rent som filéer eller kanderas. Vidare är det fint att garnera med lite skivade eller delade jordgubbar och/eller andra färska bär som hallon eller blåbär. Fint är också att strö över lite riven vit och vanlig choklad. Kakao blir också fint.
E-mail
Medel: 3.5 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 322 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-06