Mandelformar eller mandelmusslor

Hembakta mandelformar eller mandelmusslor är goda fyllda med vispad grädde och sylt eller varma bär till dessert, kafferepet, till julbord eller buffé.

Du kan skålla mandel själv eller köpa skållade mandlar. Det går också bra att baka mandelmusslorna med oskalade mandlar. Eller så bakar du mandelmusslorna med 250 gram mandelmassa.

Kakorna bakas i mandelmussleformar eller små bakformar. Har du inte så många formar att baka med så kan du baka i omgångar.

Mandelmusslor kallas också tummakakor då man trycker ut degen i formarna med tummen.

Att baka egna mandelmusslor är lätt och blir mycket gott. Mandelmusslor görs av mördeg med mald mandel i. Mandelmusslorna kan serveras som efterrätt eller på kakbord eller finfika med vispad grädde och sylt.

Ta fram smör en stund innan eller gärna kvällen innan så det blir mjukt. Ett alternativ är att göra degen dagen innan och låta den stå i kylen över natten.

I matberedare kan du mixa degen med kallt smör.

Tillbehör:

40 st mandelmusslor

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 dl sötmandel ca 100 gram
  • 3 bittermandlar
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 200 g smör eller margarin
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål.
  2. Mal mandlarna (och bittermandlarna) i mandelkvarn. Med skal kvar blir kakorna lite mörkare men goda. Du kan såklart skålla och skala mandeln om du vill.
  3. Vispa mjukt smör eller margarin med socker pösigt någon minut i en stor skål.
  4. Tillsätt malda mandlar, äggula och vetemjöl.
  5. Blanda alla ingredienser till en smidig kakdeg i en skål.
  6. I matberedare: Blanda mald mandel, socker och mjöl och kör med kniven någon minut. Tillsätt kall smör i kuber samt äggula och kör till en deg.
  7. Låt degen vila minst 30 minuter eller helst över natten i kylen.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Smörj formarna för mandelmusslorna med lite smör.
  10. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna.
  11. Ställ mandelmusslorna på galler eller bakplåt.
  12. Grädda mandelformarna mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått fin ljusbrun färg.
  13. Vänd ur mandelmusslorna ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma.
  14. Servera mandelformarna med med vispgrädde och sylt eller varma bär.
E-mail
Medel: 4.3 (32 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer