Mandelformar eller mandelmusslor

Hembakta mandelformar eller mandelmusslor är goda fyllda med vispad grädde och sylt eller varma bär till dessert, kafferepet, till julbord eller buffé.

Ta fram smör kvällen innan så det blir mjukt. Har du inte så många formar att baka med så kan du baka i omgångar.

Tillbehör:

50 st mandelformar

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl sötmandel
  • 6 bittermandlar
  • 8 dl vetemjöl
  • 200 g mjukt smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 1 äggula

Tillagning

  1. Låt smöret bli rumsvarmt eller mikra det mjukt någon halv minut i taget på full effekt i en skål.
  2. Mal mandlarna i mandelkvarn eller matberedare med kniv. Med skal kvar blir kakorna lite mörkare men goda. Du kan såklart skålla och skala mandeln om du vill.
  3. Vispa mjukt smör eller margarin och socker pösigt någon minut.
  4. Tillsätt malna mandlar, äggula och vetemjöl.
  5. Blanda alla ingredienser till en smidig kakdeg i en skål eller matberedare.
  6. Låt kakdegen vila en timme eller helst över natten i kylen.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Smörj formarna för mandelmusslorna.
  9. Rulla ut degen i längder och dela dem i bitar. Tryck ut lite deg i varje form i ett jämnt lager även upp på kanterna.
  10. Ställ mandelmusslorna på galler eller bakplåt.
  11. Grädda mandelformarna mitt i ugnen i 10 minuter tills de fått fin ljusbrun färg.
  12. Vänd ur mandelmusslorna ur formarna när de svalnat något men fortfarande är varma.
  13. Servera mandelformarna med med vispgrädde och sylt eller varma bär.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer