Sockerglas

Introduktion och förberedelse

Hur du gör sockerglas - smält socker som stelnat och bryts i bitar till dekoration och garnering av kakor, muffins, bakverk eller tårtor.

Tjockt eller tunt sockerglas

Du kan bre ut sockermassan så tjock du vill ha sockerglaset - lite tjockare i en halv ugnspanna eller tunnare på en hel ugnspanna/bakplåtspapper.

Man låter sedan sockret stelna och bryter eller slår sönder det mellan två bakplåtspapper med en träklubba eller hammare.

Du behöver en digital termometer när du kokar sockermassan.

Tips att få rent din termometer och redskap från smält socker är att sjuda med vatten tills sockret löst sig.

OBS tänk på att vara lite försiktig om du bakar med barn då sockermassan är het och tar ett tag att svalna helt. Vidare så kan sockerglaset vara lite vasst och hårt att tugga på. Så kanske sockerglas är en dekoration som passar vuxna bättre.

Färgat sockerglas

Glaset kan färgas om du genom att du droppar, stänker eller penslar ut lite karamellfärg eller råsaft från bär innan dekoration.

Karamellfärger som passar är röd, gul eller grön.

Eller använd lite av saften från tinade hallon, lingon, björnbär eller blåbär eller råsaft från rödbetor.

Muffins till Halloween dekorerade med färgat sockerglas.
Pumpamuffins till Halloween dekorerade med färgat sockerglas nedstucket i frostingen. Bryt sönder sockerglaset i bitar och stick ner stora eller flera små bitar i kakor eller bakverk. Du kan färga sockerglaset med röd karamellfärg som ovan.

1 plåt sockerglas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl glukossirap
  • 1 tsk solrosolja

Tillagning

  1. Mät upp vatten, socker och glukos i en kastrull med tjock botten. Rör ihop.
  2. Förbered en halv eller hel ugnsplåt med bakplåtspapper som du penslat med lite olja. Här ska du hälla och bre ut sockermassan. Du behöver också en spatel i metall eller träslev att bre ut sockermassan med. Slickepott i gummi/plast kan smälta.
  3. Värm på medelvärme tills sockret löst sig i botten. Sväng runt kastrullen så att det blandar sig. Rör ej.
  4. Sätt i en digital termometer och höj värmen samt koka tills sockermassan är 145 grader varm.
  5. Häll och bred hastigt ut sockermassan på bakplåtspappret så tjockt du vill ha det. För lite tjockare sockerglas tar du en halv ugnsplåt och för tunnare glas tar du en hel ugnsplåt. Du måsta vara snabb för den stelnar fort.
  6. Låt svalna helt.
  7. Bryt sockerglaset i bitar stora eller mindre bitar. Tips är att lägga ett bakplåtspapper över och under samt sedan slå sönder sockerglaset med en träklubba eller hammare.
  8. Glaset kan färgas om du genom att du droppar, stänker eller penslar ut lite karamellfärg eller råsaft från bär innan dekoration.
  9. Använd sockerglaset inom kort som dekoration eller garnering. Sockerglaset drar till sig fukt och klibbar till sig samt mjuknar något efter några timmar.
  10. Sockerglaset kan förvaras i bitar med bakplåtspapper mellan några dagar i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-25