Chokladkräm med mascarpone
Chokladkräm med mascarpone, flingsalt och karamelliserad pistage.
En slags fyllig kräm med mjölkchoklad, mörk choklad och rörsocker eller honung.
Tillagning
- Plocka fram det du vill servera chokladen i. Förslagsvis martiniglas, likörglas, glasburkar, portionsformar i glas eller keramik eller valfri variant.
- Hacka chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt mascarpone och socker.
- Värm försiktigt under omrörning på lite under medelvärme tills det smält ihop till en kräm. Man kan även mikra i omgångar och röra mellan. Ta av från värmen.
- Fördela chokladkrämen i glasen eller portionsformarna.
- Låt svalna och ställ sedan övertäckt i kylen minst en timme. Hit kan du förbereda upp till några dagar innan.
- PISTAGENÖTTER: Förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Skala pistagenötterna om du köpt med skal.
- Smält socker ljust brunt i en kastrull med tjock botten.
- Tillsätt och vänd runt pistagenötterna.
- Sprid ut karamellen och nötterna intill varandra på bakplåtspappret.
- Låt svalna helt. Hacka eller krossa sedan grovt och förvara i en burk till servering.
- Ta fram chokladen från kylen 30 minuter innan servering.
- Strö lite flingsalt över varje portion.
- Fördela de karamelliserade pistagenötterna överst och servera.
- Om du vill kan du även skeda över några droppar fin kallpressad olivolja.
Serveringsförslag
- Passar som efterrätt och dessert för dig som gillar fyllig choklad.
- Chokladkrämen kan även användas som topping till chokladtårta, frosting och/eller fyllning till chokladtårta i lager.
Garnering
- Garnera med flingsalt och karamelliserade pistagenötter. Om du vill kan du även skeda över några droppar fin kallpressad olivolja.
- Fler förslag att garnera med istället för pistage är krossade brända mandlar, andra kanderade nötter, Daim, biscottis, knäckflarn eller mintchoklad på.
- Kan även garneras med färska bär som en delad jordgubbe, något hallon, blåbär samt citronmeliss.
- En liten klick spritsad vanlig grädde, mintchokladgrädde eller chokladgrädde kan man också ha på samt gärna då lite rostad flagad mandel eller kokosflakes.
Varianter
- Mascarpone är en färskost från Italien och kan bytas mot annan naturell färskost, ex. Kesella, philadelphia eller liknande.
- Riktigt lyxig blir chokladkrämen med fin choklad förslagsvis Valrhona 70% Guanaja mörk choklad och Valrhona Andoa mjölkchoklad 39%. Amadei, Lindt och Odense är fler förslag.
Portionsberäkning
Det blir en rätt mäktig och fyllig efterrätt så om man vill kan man halvera mängden per portion mindre desserter. Räkna 1/2 dl per portion och 8 portioner. Lägg upp krämen i små portionsformar eller små likörglas. Servera med ett glas sött dessertvin eller till kaffe med avec.
Att dricka till
Till chokladen passar ett glas sött dessertvin som Sauternes från Frankrike; Icewine eller Trockenbeerenauslese från Tyskland; Late Harvest från Sydafrika eller Australien eller sött Recioto vin från Italien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal