Chokladkräm med mascarpone

Introduktion och förberedelse

Chokladkräm med mascarpone, flingsalt och karamelliserad pistage.

En slags fyllig kräm med mjölkchoklad, mörk choklad och rörsocker eller honung.

Serveringsförslag

Garnering

  • Garnera med flingsalt och karamelliserade pistagenötter. Om du vill kan du även skeda över några droppar fin kallpressad olivolja.
  • Fler förslag att garnera med istället för pistage är krossade brända mandlar, andra kanderade nötter, Daim, biscottis, knäckflarn eller mintchoklad på.
  • Kan även garneras med färska bär som en delad jordgubbe, något hallon, blåbär samt citronmeliss.
  • En liten klick spritsad vanlig grädde, mintchokladgrädde eller chokladgrädde kan man också ha på samt gärna då lite rostad flagad mandel eller kokosflakes.

Varianter

  • Mascarpone är en färskost från Italien och kan bytas mot annan naturell färskost, ex. Kesella, philadelphia eller liknande.
  • Riktigt lyxig blir chokladkrämen med fin choklad förslagsvis Valrhona 70% Guanaja mörk choklad och Valrhona Andoa mjölkchoklad 39%. Amadei, Lindt och Odense är fler förslag.

Portionsberäkning

Det blir en rätt mäktig och fyllig efterrätt så om man vill kan man halvera mängden per portion mindre desserter. Räkna 1/2 dl per portion och 8 portioner. Lägg upp krämen i små portionsformar eller små likörglas. Servera med ett glas sött dessertvin eller till kaffe med avec.

Chokladkrämen blir en fyllig och mäktig efterrätt för dig som gillar choklad. Knapriga karamelliserade pistagenötter ger ett krispigt tuggmotstånd, flingsalt höjer smaken och olivolja ger en annorlunda touch med känsla av Italien.
Chokladkrämen blir en fyllig och mäktig efterrätt för dig som gillar choklad. Knapriga karamelliserade pistagenötter ger ett krispigt tuggmotstånd, flingsalt höjer smaken och olivolja ger en annorlunda touch med känsla av Italien.

Att dricka till

Till chokladen passar ett glas sött dessertvin som Sauternes från Frankrike; Icewine eller Trockenbeerenauslese från Tyskland; Late Harvest från Sydafrika eller Australien eller sött Recioto vin från Italien.

4 portioner chokladkräm med mascarpone

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram mascarpone, 1 burk
  • 1 dl rörsocker, förslagsvis muscovado eller honung
  • 50 gram mörk choklad eller chokladknappar 70%
  • 150 gram mjölkchoklad eller chokladknappar 30-40%
  • 1 krm flingsalt
  • PISTAGENÖTTER: 1 dl oskalade pistagenötter eller 1/2 dl skalade pistagenötter
  • 1/2 dl socker

Tillagning

  1. Plocka fram det du vill servera chokladen i. Förslagsvis martiniglas, likörglas, glasburkar, portionsformar i glas eller keramik eller valfri variant.
  2. Hacka chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt mascarpone och socker.
  4. Värm försiktigt under omrörning på lite under medelvärme tills det smält ihop till en kräm. Man kan även mikra i omgångar och röra mellan. Ta av från värmen.
  5. Fördela chokladkrämen i glasen eller portionsformarna.
  6. Låt svalna och ställ sedan övertäckt i kylen minst en timme. Hit kan du förbereda upp till några dagar innan.
  7. PISTAGENÖTTER: Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  8. Skala pistagenötterna om du köpt med skal.
  9. Smält socker ljust brunt i en kastrull med tjock botten.
  10. Tillsätt och vänd runt pistagenötterna.
  11. Sprid ut karamellen och nötterna intill varandra på bakplåtspappret.
  12. Låt svalna helt. Hacka eller krossa sedan grovt och förvara i en burk till servering.
  13. Ta fram chokladen från kylen 30 minuter innan servering.
  14. Strö lite flingsalt över varje portion.
  15. Fördela de karamelliserade pistagenötterna överst och servera.
  16. Om du vill kan du även skeda över några droppar fin kallpressad olivolja. 
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-17

Tillbehör och liknande recept: