Chili sin carne

Chili sin carne med tre sorters bönor. En vegan och vegetarisk variant på chili con carne med adzukibönor, svarta- och vita små bönor, blomkål och paprika.

En bön- och chiligryta med chili, spiskummin, rökt paprika och färsk koriander.

Laga gärna grytan dagen innan så blir den extra god om den får stå och få smak i kylen.

Godast med hemkokta bönor

Godast blir grytan med hemkokta bönor. Jag köpte tre paket på 500 gram av varje sort - adzukibönor, vita små bönor och svarta bönor. Du kan såklart ta valfria sorters bönor.

Bönorna la jag i blöt två dagar innan och kokade dem dagen innan. Använde 2,5 dl av varje sorts bönor till grytan. Resten frös jag in till en annan dag.

Av ett paket bönor på 500 gram får du ut 1,5 liter kokta bönor. Koktider för olika bönor hittar du här.

4 portioner Chili sin carne

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk solrosolja, majsolja eller rapsolja
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 torkad hel morita chili
  • 1 färsk röd spansk chilifrukt
  • 2 krm ancho chilipulver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 krm chipotle chilipulver eller cayenne
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 krm malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl kokta adzuki bönor eller 1 burk färdigkokta bönor
  • 2,5 dl kokta svarta bönor eller 1 burk färdigkokta bönor
  • 2,5 dl kokta vita små bönor eller 1 burk färdigkokta bönor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl hackad färsk koriander eller 1/2 fryst hackad koriander
  • 2 paprikor, förslagsvis en gul och en röd
  • 1 tsk tabasco
  • 1 huvud blomkål eller 300 gram fryst blomkål

Tillagning

  1. Börja koka råris som tar 40 minuter om du vill ha det till.
  2. Lägg torkad chili i blöt i en glas med vatten.
  3. Hacka lök och finhacka vitlök. Skölj, dela och kärna ur samt finhacka färsk chili.
  4. Fräs lök, vitlök och färsk chili i oljan i en kastrull eller gryta.
  5. Tillsätt bönor, olika chilipulver, rökt paprikapulver, spiskummin, salt, svartpeppar och tomatpuré. Fräs någon minut under omrörning.
  6. Tillsätt krossade tomater, tabasco samt 4 dl vatten. Koka upp under omrörning.
  7. Hacka den torkade blötlagda morita chilin och blanda ner den i grytan.
  8. Börja basmatiris eller matvete eller annat tillbehör du vill ha.
  9. Koka chiligrytan på medelvärme i cirka 10 minuter på låg värme under lock.
  10. Skär blomkålen i små bitar eller skiva buketterna. Koka i ytterligare 10 minuter till på låg värme under lock.
  11. Smaka av grytan med socker, hackad färsk eller fryst koriander, salt samt tabasco för att justera hettan.
  12. Tärna paprikan och vänd i den på slutet eller strö över som garnering.
  13. Gott till är kokt ris, råris, matvete eller bara ett surdegsbröd. Garnera gärna med en klick Oalty fraiche och mer färsk eller fryst koriander.
  14. Du kan mosa ihop bönorna lite på slutet om du vill så grytan reder sig själv något. Eller så kan du reda med 2-4 msk ljus maizenaredning om du önskar en tjockare sås.

Olika chili för komplex smak

Jag öste på med lite olika chilisorter som ger olika hetta samt rökt paprikapulver för lite mer mustig smak. Du behöver ej ha så många chilisorter men det blir gott. Du kan ta de chilisorter du gillar och har tillgång till. Inventera lite i kryddskåpet vet jag.

Jag tog anchochili, chiliflakes och chipotle på pulver samt färsk hackad chili och en torkad rökt morita-chili samt juserade hettan med tabasco på slutet.

Chili sin carne med tillbehör
Chili sin carne kan du garnera med tärnad paprika och färsk koriander. Vidare kan du servera en klick Oatly fraiche till. Kokt ris och/eller bröd passar också till bön- och chiligrytan.

Serveringsförslag

Gott till är bröd som surdegsbröd eller annat valfritt bröd. Vidare kan du ha råris, ris som basmatiris, matvete eller bulgur till.

En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till.

Vidare kan man ha gräddfil, matyoghurt, smetana, crème fraiche eller Oatly Fraiche till att klicka på vid servering.

E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04