Minismulpajer

Minismulpajer, småpajer eller portionspajer med bär (här med söta jordgubbar) och syrlig rabarber. Eller byt ut jordgubbar och rabarber mot samma mängd valfria bär som hallon, blåbär, krusbär, björnbär, vinbär eller äpplen. Kan även blandas som man vill.

Serveras som vanlig paj med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, vispad grädde, parfait eller sorbet.

Du behöver fyra låga portionsformar i storlek typ 15 cm diameter eller liknande. Det går såklart utmärkt att baka som en större smulpaj i en stor rund form, fyrkantig form, rektangulär form eller i en avlång form så kan du skära i portionsbitar när pajen svalnat något istället.

4 minismulpajer

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk smör till formarna
  • 300 gram strimlad rabarber, ca 4 dl
  • 100 gram jordgubbar, ca 2 dl grovt delade jordgubbar
  • 2 msk socker till bär och rabarber
  • 1/2 tsk potatismjöl till bär och rabarber
  • Smuldeg: 75 gram kallt smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • Tillbehör: 4 portioner vaniljssås, vaniljvisp, vaniljglass, vispad grädde eller sorbet

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig ugn.
  2. Smörj formarna med smör.
  3. Skala ev rabarberstjälkarna nedtill om de är grova. Skölj och strimla dem i bitar. Lägg i en skål.
  4. Rensa, skölj och snoppa jordgubbar. Dela i grova bitar. Lägg med rabarbern.
  5. Blanda bär och rabarber med socker och potatismjöl. Fördela i botten på formarna.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept