Minismulpajer

Minismulpajer, småpajer eller portionspajer med bär (här med söta jordgubbar) och syrlig rabarber. Eller byt ut jordgubbar och rabarber mot samma mängd valfria bär som hallon, blåbär, krusbär, björnbär, vinbär eller äpplen. Kan även blandas som man vill. 

Serveras som vanlig paj med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, vispad grädde, parfait eller sorbet. 

Du behöver fyra låga portionsformar i storlek typ 15 cm diameter eller liknande. Det går såklart utmärkt att baka som en större smulpaj i en stor rund form, fyrkantig form, rektangulär form eller i en avlång form så kan du skära i portionsbitar när pajen svalnat något istället. 

4 minismulpajer

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk smör till formarna
  • 300 gram strimlad rabarber, ca 4 dl
  • 100 gram jordgubbar, ca 2 dl grovt delade jordgubbar
  • 2 msk socker till bär och rabarber
  • 1/2 tsk potatismjöl till bär och rabarber
  • Smuldeg: 75 gram kallt smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • Tillbehör: 4 portioner vaniljssås, vaniljvisp, vaniljglass, vispad grädde eller sorbet

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig ugn.
  2. Smörj formarna med smör.
  3. Skala ev rabarberstjälkarna nedtill om de är grova. Skölj och strimla dem i bitar. Lägg i en skål.
  4. Rensa, skölj och snoppa jordgubbar. Dela i grova bitar. Lägg med rabarbern.
  5. Blanda bär och rabarber med socker och potatismjöl. Fördela i botten på formarna.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer