Apelsinjuice
Apelsinjuice kan du pressa i juicepress eller köra i råsaftcentrifug.
Hemgjord apelsinjuice eller råsaft av mogna apelsiner blir mycket god och nyttig.
Hittar du spanska Valencia apelsiner så är de mycket goda att göra juice på.
Tillagning
- FÖR HAND I JUICEPRESS: Halvera apelsinerna och pressa dem till juice.
- I RÅSAFTCENTRIFUG: Skala eller skär bort skalet på apelsinerna.
- Halvera dem och kör dem till juice i råsaftcentrifugen.
Varianter
- Annat som passar i är att mixa med annan citrusfrukt som blodapelsin, clementin, pomelo, grapefrukt, citron, lime med mera.
- Vidare passar det att köra med gurka, äpple, päron och/eller melon.
- På slutet kan man mixa med stavmixer och tillsätta bitar av banan banan, ananas, mango, spirulina, blåbär, jordgubbar, chiafrön eller cashewnötter.
- När juicen är klar kan du tillsätta och blanda i mandelmjölk, matyoghurt, havremjölk, vanlig mjölk, filmjölk eller kokosmjölk likt en lassi.
- Eller använda juicen till drinkar som Harvey Wallbanger, Tequila Sunrise, Paradise Cocktail eller alkoholfria drinkar som Nursery Fizz.
Att göra med apelsinskal som blir över
Du kan slänga skalen eller så kan du använda dem till apelsinmarmelad eller att sylta skal till kakor och desserter - speciellt om du köpt kravmärkta apelsiner. Tips är att lägga i frysen och laga till när du har en omgång.
Uppskattat näringsvärde per portion: 56 kcal