Apelsinmarmelad och citrusmarmelad

Apelsinmarmelad eller citrusmarmelad på apelsin, pomerans och lime. Här med syltsocker som är smidigt att göra marmelad med.

Syltsockret innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.

Ett alternativ är att ta vanligt socker och tillsätta extra pektin för konsistensen samt eventuellt natriumbensoat om du vill ha en hållbar marmelad.

Här har jag valt en blandning mellan olika citrusfrukter. Hittar du ej pomerans så kan du skippa det. Ta största delen apelsin och smaksätt med någon eller några frukter lime eller citron.

Grapefrukt, pomelo och blodapelsin funkar också i marmeladen.

Burkar till ca 1,75 liter marmelad behövs. Du kan också låta marmeladen svalna och sedan frysa i små omgångar i fryspåsar.

ca 2 liter apelsinmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg citrus, ex 5 apelsiner (ca 1100 gram), 1 pomerans (färsk) eller en pomelo och 3 lime
  • 4 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citrusfrukterna.
  2. Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Strimla klyftorna i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen. Eller finfördela i en matberedare.
  3. Lägg de hackade citrusfrukterna i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
  4. Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 30 minuter på svag värme.
  5. Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Koka 15 minuter och rör då och då.
  6. Skumma marmeladen om det behövs.
  7. Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
  8. Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
  9. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.2 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer