Apelsinmarmelad och citrusmarmelad

Introduktion och förberedelse

Apelsinmarmelad eller citrusmarmelad på apelsin, pomerans och lime. Här med syltsocker som är smidigt att göra marmelad med.

Syltsockret innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.

Ett alternativ är att ta vanligt socker och tillsätta extra pektin för konsistensen samt eventuellt natriumbensoat om du vill ha en hållbar marmelad.

Här har jag valt en blandning mellan olika citrusfrukter. Hittar du ej pomerans så kan du skippa det. Ta största delen apelsin och smaksätt med någon eller några frukter lime eller citron.

Grapefrukt, pomelo och blodapelsin funkar också i marmeladen.

Burkar till ca 1,75 liter marmelad behövs. Du kan också låta marmeladen svalna och sedan frysa i små omgångar i fryspåsar.

ca 2 liter apelsinmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg citrus, ex 5 apelsiner (ca 1100 gram), 1 pomerans (färsk) eller en pomelo och 3 lime
  • 4 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citrusfrukterna.
  2. Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Strimla klyftorna i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen. Eller finfördela i en matberedare.
  3. Lägg de hackade citrusfrukterna i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
  4. Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 30 minuter på svag värme.
  5. Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Koka 15 minuter och rör då och då.
  6. Skumma marmeladen om det behövs.
  7. Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
  8. Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
  9. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.2 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept