Apelsinmarmelad och citrusmarmelad

Introduktion och förberedelse

Apelsinmarmelad eller citrusmarmelad på apelsin, pomerans och lime. Här med syltsocker som är smidigt att göra marmelad med.

Syltsockret innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.

Ett alternativ är att ta vanligt socker och tillsätta extra pektin för konsistensen samt eventuellt natriumbensoat om du vill ha en hållbar marmelad.

Här har jag valt en blandning mellan olika citrusfrukter. Hittar du ej pomerans så kan du skippa det. Ta största delen apelsin och smaksätt med någon eller några frukter lime eller citron.

Grapefrukt, pomelo och blodapelsin funkar också i marmeladen.

Burkar till ca 1,75 liter marmelad behövs. Du kan också låta marmeladen svalna och sedan frysa i små omgångar i fryspåsar.

ca 2 liter apelsinmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg citrus, ex 5 apelsiner (ca 1100 gram), 1 pomerans (färsk) eller en pomelo och 3 lime
  • 4 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Tillagning

  1. Skölj och skrubba citrusfrukterna.
  2. Dela i halvor och sedan i klyftor. Varje frukt blir då 8 klyftor. Strimla klyftorna i så tunna bitar du kan - desto finare blir marmeladen. Eller finfördela i en matberedare.
  3. Lägg de hackade citrusfrukterna i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Sätt på lock.
  4. Värm och koka upp under lock, ta sedan av locket och koka i 30 minuter på svag värme.
  5. Rör i syltsocker lite i taget och rör under tiden så att sockret inte bränner. Koka 15 minuter och rör då och då.
  6. Skumma marmeladen om det behövs.
  7. Kolla om marmeladen är klar genom att göra marmeladprovet: lägg en klick marmelad på en tallrik och ställ i frysen 3 minuter. Dra sedan med en sked ett spår genom marmeladen. Om spåret håller sig och marmeladen inte flyter ihop igen är marmeladen tillräckligt fast. Koka annars marmeladen ca 10 minuter till. Koka inte för länge då kan pektinet bli förstört.
  8. Häll upp citrusmarmeladen på väl rengjorda - gärna varma syltburkar. Fyll ända upp och skruva på locken direkt.
  9. Förvara marmeladen svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.2 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.