Wok med nudlar och biff Chow Mein

Wok med nudlar och biff Chow Mein i soja, sesamolja, vitlök, ingefära och chili.

Här har jag gjort en egen variant med mer grönsaker som purjolök, salladskål, torkade trattkantareller, salladslök och rödlök.

2 portioner Chow Mein med biff

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 125 gram äggnudlar
  • 200 gram biff som ryggbiff, innanlår, rostbiff, entrecote eller flankstek
  • 0,5 dl torkade trattkantareller eller annan torkad svamp (valfritt)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 10 cm purjolök
  • 200 gram salladskål
  • 0,5 rödlök
  • 8 champinjoner
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 0,5 äggvita
  • 2 tsk ljus kinesisk soja
  • Woksås: 1 msk mörk svart kinesisk risvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra), kinesisk matlagningsvin
  • 1 msk ostronsås
  • 2 msk ljus kinesisk soja
  • 1 tsk mörk kinesisk soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 20 minuter medan du förbereder de andra ingredienser.
  3. Lägg torkad svamp i blöt.
  4. Koka upp vatten till nudlarna och koka dem några minuter enligt paket.
  5. Häll av och skölj kalla.
  6. Blanda woksåsen av risvinäger, socker, vitt vin, ostronsås, ljus soja, mörk soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  7. Hacka vitlök och ingefära fint.
  8. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  9. Skölj och strimla purjolök, salladskål samt salladslök.
  10. Skala och strimla rödlök.
  11. Skölj champinjoner och skiva dem.
  12. Häll av vattnet från den torkade svampen.
  13. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  14. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt biffen lite i taget.
  15. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt.
  16. Vänd i purjolök, svamp, rödlök samt salladskål.
  17. Woka någon minut till.
  18. Tillsätt woksåsen, vänd runt och woka någon minut till.
  19. Tillsätt salladslök och nudlar. Värm upp.
  20. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  21. Smaka av woken med salt, soja, chili, vinäger och socker.
  22. Nu är dina wokade nudlar Chow Mein-style klara att servera.
Ingredienser som ger smak till woksåsen
Ingredienser till woksåsen från nedre vänster: vitt torrt vin, Lee Kum Kee mörk kinesisk soja, Lee Kum Kee ljus kinesisk soja, Panda Brand Oyster sauce, ChinKiang svart vinäger. Ovan det majstärkelse i vatten, sesamolja, vitlöksolja, ingefärsvatten, torkad röd chili, hemgjord chilisås, salt, svartpeppar, socker. Under det andra ingredienser som passar i wok som sötsursås, svart bönpasta, Hoisinsås, Sriracha chilisås, Maggi sojasås samt Sichuanpeppar.

Varianter

Chow Mein är kinesiska för snabbstekta (wokade) nudlar och kan lagas på massor av vis. Du kan själv variera smak och ingredienser efter tycke. Tips är att inte tillsätta för mycket soja, chili osv i början utan smaka av på slutet så att det blir lagom.

  • Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, Sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. Chow mein tycker jag dock inte behöver vara så het.
  • Biffen kan bytas mot strimlad kycklingfilé, älg, renskav, viltkött eller fläskkarré. Eller mot tofu, quorn eller lax (skippa då marinaden med maizena).
  • Andra grönsaker som passar i chow mein är bok choi (pak choi), sockerärtor, minimajs, morot, all slags svamp, rödkål, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera. Om du vill kan du dryga ut biffwoken till hungriga gäster så kan du servera kokt jasminris till.

Inköp ingredienser

Ingredienserna kan du köpa i välsorterade asiatiska affärer - se bild på ingredienser. Där är det ofta billigare än i vanlig affär samt de har bättre sortiment.

Tänk på att en flaska risvinäger, sås eller soja räcker till många wokar och håller länge om du sen förvarar den i kylen.

Kinesiskt matlagningsvin säljer de inte längre då det var alkohol i det. Köp vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin i vanlig affär.

  • Jag använde vanligt vitt torrt vin, Lee Kum Kee mörk kinesisk soja, Lee Kum Kee ljus kinesisk soja, Panda Brand Oyster sauce, ChinKiang svart vinäger.
  • Vidare vanlig majstärkelse i vatten, sesamolja, vitlöksolja, ingefärsvatten, torkad röd chili, hemgjord chilisås, salt, svartpeppar och socker.

På bilden även andra ingredienser som passar i wok som sötsursås, svart bönpasta, Hoisinsås, Sriracha chilisås, Maggi sojasås samt Sichuanpeppar.

Val av wok

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns koreanska billiga små portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen.

I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Portionsberäkning

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

Wok Chow Mein på tallrik med tillbehör
Fram med woken och laga en god Chow Mein med biff och gottis. Servera med enbart nudlarna eller ta extra ris till. Kan garneras med salladslök.

E-mail
Medel: 3.8 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 576 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-21