Hemgjord tofu
Gör egen tofu från grunden av sojabönor. Först görs sojamjölk som ystas. Sedan läggs tofun i press och du kan då välja om du vill ha en mjuk eller fastare tofu.
Tillagning
- Lägg sojabönorna i blöt i en burk, bunke eller stor kastrull över natten eller minst 6 timmar.
- Häll av och skölj rent sojabönorna. Du ska nu ha ca 1,6 liter blötlagda sojabönor.
- Lägg i en stor kastrull eller bunke. Fyll på med vatten - jag tog 2,4 liter vatten. Du kan räkna mängd blötlagda sojabönor gånger 1,5 vatten.
- Mixa väl 4-5 minuter med en stavmixer eller kör i matberedare lite taget.
- Lägg över i en stor kastrull på 8-10 liter eller två 4-5 liters kastruller eller liknande. Se till att ha god marginal upp till kanten på kastrullen då sojan sväller upp när den kokar upp.
- Koka upp och rör då och då. Passa strax innan och när den kokar upp då sväller den upp ordentligt men sjunker sedan tillbaka.
- Koka på medelvärme i 8 minuter. Rör då och då.
- Förbered en saftsil eller silställning. Jag tog en ren kökshandduk och ett durkslag i en stor bunke med en upp och nervänd skål i botten så durkslaget kommer upp lite.
- Häll sojan försiktigt i silen och låt sojamjölken rinna av i 20-30 minuter.
- När massan svalnat så du kan ta i den vrid ur så mycket av sojamjölken du kan från silduken. Jag fick ut 2,3 liter sojamjölk.
- Häll över sojamjölken i en kastrull.
- Värm sojamjölken till 80 °C i en tjockbottnad kastrull - gärna nonstick. Kontrollera med termometer. Rör då och då. Ta av från värmen.
- Rör i Nigari magnesiumklorid eller gypsym. Eller 4 msk färskpressad citron. Rör ca 30 sekunder.
- Sätt på lock och låt stå i 30 minuter. Då ystar sig - spricker - sojamjölken och det bildas gryn/klumpar.
- Förbered att sila ut ostmassan. Jag tog en ostduk - filterduk för ost. Det går med annan silduk eller en ren kökshandduk. Lägg i ett durkslag eller sil som står på en upp och nervänd skål i en stor bunke. Eller liknande.
- Häll av ostmassan försiktigt i och sila bort så du har tofun kvar. Låt stå att rinna av i 10 minuter.
- Lägg över tofumassan i en ostform eller liknande. Med eller utan silduk. Jag tog med ostduken då den är så tunn och la i en rund bambuform som annars används att ånga dumplings med. Fler förslag är en riktig tofuform i trä, ostform, aluminiumform eller plastburk du gjort hål i botten på. Eller liknande.
- Sätt tofun i press. Jag tog en rund glasburk med 1 liter vatten i som passade i min bambuform.
- Desto längre du har tofun i press ju fastare tofu får du. Efter 15 minuter i press har du en mjuk tofu som passar att äta som den är, till soppa eller fyllningar. Jag fick då ut 570 gram tofu. Efter 30-60 minuter får du fastare tofu och mer vätska pressas ut - vikten går då ner något. Den passar att steka, fritera och liknande.
- Lägg gärna ner tofun i ett kallt vattenbad i en stor bunke att stelna till och kallna helt i 15 minuter. Det är dock valfritt.
- Tofun är klar att servera eller användas till det du önskar. Förvaras i kylen i en burk med kallt vatten i upp till 4 dagar. Byt vatten dagligen.
Serveringsförslag
- God som den är att servera tärnad i en lite skål som tillbehör - förslagsvis med salladslök, några tsk Ponzu citronsoja, rostade sesamfrön samt några droppar Rayu chili- och sesamolja.
- Jag hade den i en misoramen soppa.
- Fastare pressad tofu passar att marinera, steka, fritera och woka.
Alternativ
- Jag ystade med magnesiumklorid som även kallas Nigari i Japan. Alternativ är att använda gypsym. Finns i specialbutiker och online. Det går också att använda färskpressad citron - då får tofun lite citronsmak men det är gott det med.
- Tofun kan pressas olika lång tid. Kortare press ger dig en mjuk tofu som passar i soppa, fyllningar och att äta som den är. Desto längre du har tofun i press ju fastare tofu får du. Fastare tofu håller ihop bättre och passar att steka, fritera och woka.
Hållbarhet
Förvara i kylen. Kan förvaras i upp 3-4 dagar i kyl - lägg då tofun i en burk med kallt vatten. Byt vatten dagligen. Tofun torkar annars ut lätt. Tofun kan även frysas in - tinas i kylen.
Du behöver
- Förutom ingredienserna så behöver du en stor bunke, plastburk eller kastrull till blötläggning.
- Ett durkslag eller sil. Silduk och/eller ostduk. Eller en saftsil.
- Vidare en stor kastrull på 8-10 liter eller två på 3-4 liter med lock.
- En eller flera formar att lägga tofumassan i press i - den ska ha hål i botten så vätska kan rinna ut - jag tog en bambukorg. Ostform, tofuform eller burk med hål i botten är fler förslag.
- Sist en stor bunke till kallt vattenbad - det är dock valfritt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal