Hemgjord tofu

Introduktion och förberedelse

Gör egen tofu från grunden av sojabönor. Först görs sojamjölk som ystas. Sedan läggs tofun i press och du kan då välja om du vill ha en mjuk eller fastare tofu.

Serveringsförslag

  • God som den är att servera tärnad i en lite skål som tillbehör - förslagsvis med salladslök, några tsk Ponzu citronsoja, rostade sesamfrön samt några droppar Rayu chili- och sesamolja.
  • Jag hade den i en misoramen soppa.
  • Fastare pressad tofu passar att marinera, steka, fritera och woka.

Alternativ

  • Jag ystade med magnesiumklorid som även kallas Nigari i Japan. Alternativ är att använda gypsym. Finns i specialbutiker och online. Det går också att använda färskpressad citron - då får tofun lite citronsmak men det är gott det med.
  • Tofun kan pressas olika lång tid. Kortare press ger dig en mjuk tofu som passar i soppa, fyllningar och att äta som den är. Desto längre du har tofun i press ju fastare tofu får du. Fastare tofu håller ihop bättre och passar att steka, fritera och woka.

Hållbarhet

Förvara i kylen. Kan förvaras i upp 3-4 dagar i kyl - lägg då tofun i en burk med kallt vatten. Byt vatten dagligen. Tofun torkar annars ut lätt. Tofun kan även frysas in - tinas i kylen.

Du behöver

  • Förutom ingredienserna så behöver du en stor bunke, plastburk eller kastrull till blötläggning.
  • Ett durkslag eller sil. Silduk och/eller ostduk. Eller en saftsil.
  • Vidare en stor kastrull på 8-10 liter eller två på 3-4 liter med lock.
  • En eller flera formar att lägga tofumassan i press i - den ska ha hål i botten så vätska kan rinna ut - jag tog en bambukorg. Ostform, tofuform eller burk med hål i botten är fler förslag.
  • Sist en stor bunke till kallt vattenbad - det är dock valfritt.

Tofun kan du ha till många rätter. Ovan i misoramen. Förbered gärna någon dag innan. Förvara i kylen några dagar. Eller frys in och tina i kylen.
Tofun kan du ha till många rätter. Ovan i misoramen. Förbered gärna någon dag innan. Förvara i kylen några dagar. Eller frys in och tina i kylen.

4 till 5 portioner, 500 till 600 gram tofu

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 2 tim 30 min
  • Klart på: 8 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram sojabönor, 6,5 dl
  • 2 liter vatten till blötläggning
  • 2,4 liter vatten
  • 2 msk Nigari magnesiumklorid eller gypsym. Eller 4 msk färskpressad citron

Tillagning

  1. Lägg sojabönorna i blöt i en burk, bunke eller stor kastrull över natten eller minst 6 timmar.
  2. Häll av och skölj rent sojabönorna. Du ska nu ha ca 1,6 liter blötlagda sojabönor.
  3. Lägg i en stor kastrull eller bunke. Fyll på med vatten - jag tog 2,4 liter vatten. Du kan räkna mängd blötlagda sojabönor gånger 1,5 vatten.
  4. Mixa väl 4-5 minuter med en stavmixer eller kör i matberedare lite taget.
  5. Lägg över i en stor kastrull på 8-10 liter eller två 4-5 liters kastruller eller liknande. Se till att ha god marginal upp till kanten på kastrullen då sojan sväller upp när den kokar upp.
  6. Koka upp och rör då och då. Passa strax innan och när den kokar upp då sväller den upp ordentligt men sjunker sedan tillbaka.
  7. Koka på medelvärme i 8 minuter. Rör då och då.
  8. Förbered en saftsil eller silställning. Jag tog en ren kökshandduk och ett durkslag i en stor bunke med en upp och nervänd skål i botten så durkslaget kommer upp lite.
  9. Häll sojan försiktigt i silen och låt sojamjölken rinna av i 20-30 minuter.
  10. När massan svalnat så du kan ta i den vrid ur så mycket av sojamjölken du kan från silduken. Jag fick ut 2,3 liter sojamjölk.
  11. Häll över sojamjölken i en kastrull.
  12. Värm sojamjölken till 80 °C i en tjockbottnad kastrull - gärna nonstick. Kontrollera med termometer. Rör då och då. Ta av från värmen.
  13. Rör i Nigari magnesiumklorid eller gypsym. Eller 4 msk färskpressad citron. Rör ca 30 sekunder.
  14. Sätt på lock och låt stå i 30 minuter. Då ystar sig - spricker - sojamjölken och det bildas gryn/klumpar.
  15. Förbered att sila ut ostmassan. Jag tog en ostduk - filterduk för ost. Det går med annan silduk eller en ren kökshandduk. Lägg i ett durkslag eller sil som står på en upp och nervänd skål i en stor bunke. Eller liknande.
  16. Häll av ostmassan försiktigt i och sila bort så du har tofun kvar. Låt stå att rinna av i 10 minuter.
  17. Lägg över tofumassan i en ostform eller liknande. Med eller utan silduk. Jag tog med ostduken då den är så tunn och la i en rund bambuform som annars används att ånga dumplings med. Fler förslag är en riktig tofuform i trä, ostform, aluminiumform eller plastburk du gjort hål i botten på. Eller liknande.
  18. Sätt tofun i press. Jag tog en rund glasburk med 1 liter vatten i som passade i min bambuform.
  19. Desto längre du har tofun i press ju fastare tofu får du. Efter 15 minuter i press har du en mjuk tofu som passar att äta som den är, till soppa eller fyllningar. Jag fick då ut 570 gram tofu. Efter 30-60 minuter får du fastare tofu och mer vätska pressas ut - vikten går då ner något. Den passar att steka, fritera och liknande.
  20. Lägg gärna ner tofun i ett kallt vattenbad i en stor bunke att stelna till och kallna helt i 15 minuter. Det är dock valfritt.
  21. Tofun är klar att servera eller användas till det du önskar. Förvaras i kylen i en burk med kallt vatten i upp till 4 dagar. Byt vatten dagligen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-28