Wokad fläskfilé med nudlar

Wokad fläskfilé eller annat fläskkött med nudlar på kinesiskt vis med five spice, champinjoner och salladslök i marinad av vitlök, chili, ingefära, sesamolja och ostronsås.
Five spice eller fem kryddor är en kinesisk kryddblandning som ger mycket god smak. Innehåller nejlikor, stjärnanis, fänkål, kanel och sichuanpeppar. Om du vill kan du köpa dessa kryddor hela, rosta lika delar samt mala i kryddkvarn. Besök annars en lokal asiatisk butik.
Istället för fläskfilé kan du ta fläskkarré, kotlett eller kycklingfilé.
Vegetariskt blir det med quornbitar istället för kött.

4 portioner wokad fläskfilé med nudlar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram äggnudlar
  • 500 gram fläskfilé, kotlett eller karré
  • 400 gram champinjoner
  • 2 knippen salladslök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 40 gram färsk ingefära
  • 4 msk sesamolja
  • 4 msk matolja
  • 1 msk five spice fem kryddor
  • 1,5 dl ostronsås
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten till nudlarna. Koka nudlarna i 4-5 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten. Sätt åt sidan.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skölj och rensa champinjoner och skiva dem.
  4. Skölj och strimla salladslöken. Lägg de grövre nedre delen för sig och blasten för sig.
  5. Skala och finhacka vitlök.
  6. Skala och finhacka ingefära.
  7. Värm en wok eller stor stekpanna med höga kanter.
  8. Tillsätt oljan, vitlöken, chilin och ingefäran och fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt sedan köttet och låt få lite färg.
  10. Tillsätt svampen och den nedre delen av löken.
  11. Fräs och woka några minuter på hög värme under omrörning.
  12. Tillsätt five spice, salt och ostronsås samt lite vatten.
  13. Tillsätt blasten av salladslöken och fräs någon minut till under omrörning.
  14. Tillsätt och vänd runt nudlarna och låt bli varmt. Tillsätt ev. lite mer ostronsås och vatten så att du har lite sås i botten.
  15. Klart att servera.
  16. Five spice: Rosta alla kryddorna i en het stekpanna under omrörning någon minut. Mal kryddorna till pulver i mortel eller väl rengjord elektrisk kaffekvarn. Förvara blandningen mörkt och svalt i väl försluten burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer