Wokad fläskfilé med nudlar
Wokad fläskfilé eller annat fläskkött med nudlar på kinesiskt vis med five spice, champinjoner och salladslök i marinad av vitlök, chili, ingefära, sesamolja och ostronsås.
Tillagning
- Koka upp vatten till nudlarna. Koka nudlarna i 4-5 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten. Sätt åt sidan.
- Skär köttet i strimlor.
- Skölj och rensa champinjoner och skiva dem.
- Skölj och strimla salladslöken. Lägg de grövre nedre delen för sig och blasten för sig.
- Skala och finhacka vitlök.
- Skala och finhacka ingefära.
- Värm en wok eller stor stekpanna med höga kanter.
- Tillsätt oljan, vitlöken, chilin och ingefäran och fräs någon minut under omrörning.
- Tillsätt sedan köttet och låt få lite färg.
- Tillsätt svampen och den nedre delen av löken.
- Fräs och woka några minuter på hög värme under omrörning.
- Tillsätt five spice, salt och ostronsås samt lite vatten.
- Tillsätt blasten av salladslöken och fräs någon minut till under omrörning.
- Tillsätt och vänd runt nudlarna och låt bli varmt. Tillsätt ev. lite mer ostronsås och vatten så att du har lite sås i botten.
- Klart att servera.
- Five spice: Rosta alla kryddorna i en het stekpanna under omrörning någon minut. Mal kryddorna till pulver i mortel eller väl rengjord elektrisk kaffekvarn. Förvara blandningen mörkt och svalt i väl försluten burk.
Varianter
- Istället för fläskfilé kan du ta fläskkarré, kotlett eller kycklingfilé.
- Vegetariskt blir det med quornbitar istället för kött.
Five spice
Five spice eller fem kryddor är en kinesisk kryddblandning som ger mycket god smak. Innehåller nejlikor, stjärnanis, fänkål, kanel och sichuanpeppar. Om du vill kan du köpa dessa kryddor hela, rosta lika delar samt mala i kryddkvarn. Besök annars en lokal asiatisk butik.
Uppskattat näringsvärde per portion: 623 kcal