Wokad fläskfilé med nudlar

Wokad fläskfilé eller annat fläskkött med nudlar på kinesiskt vis med five spice, champinjoner och salladslök i marinad av vitlök, chili, ingefära, sesamolja och ostronsås.
Five spice eller fem kryddor är en kinesisk kryddblandning som ger mycket god smak. Innehåller nejlikor, stjärnanis, fänkål, kanel och sichuanpeppar. Om du vill kan du köpa dessa kryddor hela, rosta lika delar samt mala i kryddkvarn. Besök annars en lokal asiatisk butik.
Istället för fläskfilé kan du ta fläskkarré, kotlett eller kycklingfilé.
Vegetariskt blir det med quornbitar istället för kött.

4 portioner wokad fläskfilé med nudlar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram äggnudlar
  • 500 gram fläskfilé, kotlett eller karré
  • 400 gram champinjoner
  • 2 knippen salladslök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 40 gram färsk ingefära
  • 4 msk sesamolja
  • 4 msk matolja
  • 1 msk five spice fem kryddor
  • 1,5 dl ostronsås
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten till nudlarna. Koka nudlarna i 4-5 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten. Sätt åt sidan.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skölj och rensa champinjoner och skiva dem.
  4. Skölj och strimla salladslöken. Lägg de grövre nedre delen för sig och blasten för sig.
  5. Skala och finhacka vitlök.
  6. Skala och finhacka ingefära.
  7. Värm en wok eller stor stekpanna med höga kanter.
  8. Tillsätt oljan, vitlöken, chilin och ingefäran och fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt sedan köttet och låt få lite färg.
  10. Tillsätt svampen och den nedre delen av löken.
  11. Fräs och woka några minuter på hög värme under omrörning.
  12. Tillsätt five spice, salt och ostronsås samt lite vatten.
  13. Tillsätt blasten av salladslöken och fräs någon minut till under omrörning.
  14. Tillsätt och vänd runt nudlarna och låt bli varmt. Tillsätt ev. lite mer ostronsås och vatten så att du har lite sås i botten.
  15. Klart att servera.
  16. Five spice: Rosta alla kryddorna i en het stekpanna under omrörning någon minut. Mal kryddorna till pulver i mortel eller väl rengjord elektrisk kaffekvarn. Förvara blandningen mörkt och svalt i väl försluten burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer