Toscapäron Päron Diana med toscasmet

Toscapäron. Päron Diana med toscasmet. En klassiskt dessert. Gott och enkelt att göra. Ett recept med marinerade päronhalvor gratinerade med god toscasmet med mandel.

Servera med vaniljglass eller grädde smaksatt med lite rom och vaniljsocker.

Vintips till är ett sött vin från Sauternes.

4 portioner toscapäron

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 halvor inkokta päron eller konserverade päronhalvor
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl flagad sötmandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Egna inkokta päron: 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 cm vaniljstång
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 bit hel kanel
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rom (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
  3. Halvera de inkokta päronen och lägg dem med den kupiga sidan upp i en eldfast form.
  4. Häll smeten över päronen och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills täcket börjar få, fin färg.
  5. Servera päronen ljumma med vaniljglass eller vispad grädde, gärna smaksatt med rom.
  6. Egna inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Du kan lägga den i en bunke med vatten och någon tsk citronsaft om du skalar många päron så att de inte mörknar.
  7. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. Lägg ner stången också.
  8. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis och kanel.
  9. Rör om och koka upp den i en kastrull.
  10. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i ca 15 minuter. Ta av från värmen och låt de gärna svalna i lagen innan de används. Kan förberedas och förvaras i lagen i kylen ex. över natten.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer