Toscapäron eller Päron Diana
Toscapäron eller päron Diana med toscasmet. En klassiskt dessert. Gott och enkelt att göra.
Ett recept med inkokta marinerade päronhalvor gratinerade med god toscasmet med mandel.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
- Halvera de inkokta päronen och lägg dem med den kupiga sidan upp i en eldfast form.
- Häll smeten över päronen och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills täcket börjar få, fin färg.
- Servera päronen ljumma med vaniljglass eller vispad grädde, gärna smaksatt med rom.
- Egna inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Du kan lägga den i en bunke med vatten och någon tsk citronsaft om du skalar många päron så att de inte mörknar.
- Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. Lägg ner stången också.
- Tillsätt vatten, socker, stjärnanis och kanel.
- Rör om och koka upp den i en kastrull.
- Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i ca 15 minuter. Ta av från värmen och låt de gärna svalna i lagen innan de används. Kan förberedas och förvaras i lagen i kylen ex. över natten.
Serveringsförslag
Servera med en god köpt vaniljglass eller gör egen vaniljglass.
Andra förslag vispad grädde smaksatt med lite rom och vaniljsocker. Eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, vaniljsås eller vispa vaniljvisp.
Varianter
- Du kan koka in egna färska päron enligt receptet nedan eller ta en genväg med inkokta päronhalvor i sockerlag.
- Päronen kan bytas mot äpplen för Toscaäpplen eller ta ananas.
- Till toscasmeten kan du köpa färdig flagad eller hackad skalad mandel. Eller skålla och hacka mandel själv.
- Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.
Att dricka till
Severad till fest och som dessert till middag så är det gott ett sött dessertvin till - mitt tips är ett sött vin från Sauternes eller ett italienskt sötare Vin santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 532 kcal