Toscapäron Päron Diana med toscasmet

Toscapäron. Päron Diana med toscasmet. En klassiskt dessert. Gott och enkelt att göra. Ett recept med marinerade päronhalvor gratinerade med god toscasmet med mandel.

Servera med vaniljglass eller grädde smaksatt med lite rom och vaniljsocker.

Vintips till är ett sött vin från Sauternes.

4 portioner toscapäron

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 halvor inkokta päron eller konserverade päronhalvor
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl flagad sötmandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Egna inkokta päron: 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 cm vaniljstång
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 bit hel kanel
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rom (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
  3. Halvera de inkokta päronen och lägg dem med den kupiga sidan upp i en eldfast form.
  4. Häll smeten över päronen och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills täcket börjar få, fin färg.
  5. Servera päronen ljumma med vaniljglass eller vispad grädde, gärna smaksatt med rom.
  6. Egna inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Du kan lägga den i en bunke med vatten och någon tsk citronsaft om du skalar många päron så att de inte mörknar.
  7. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. Lägg ner stången också.
  8. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis och kanel.
  9. Rör om och koka upp den i en kastrull.
  10. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i ca 15 minuter. Ta av från värmen och låt de gärna svalna i lagen innan de används. Kan förberedas och förvaras i lagen i kylen ex. över natten.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer