Ananas med toscasmet

Introduktion och förberedelse

Ananas med knäckig toscasmet med mandlar och smör serverad med kall vaniljglass blir en god dessert och efterrätt.

Serveringsförslag

Köp en god vaniljglass eller gör egen vaniljglass.

Andra förslag vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, vaniljsås eller vispa vaniljvisp.

Med burkananas eller färsk ananas

Du kan laga med ananasringar från burk. Räkna då en ring per portion eller ta 1,5 - 2 stycken om du vill ha lite mer ananas.

Med färsk ananas blir det också mycket gott. Skär av skalet, dela i klyftor och skär bort stammen i mitten. Skär i skivor och grova bitar.

Räkna ca 400 gram skalad färsk ananas - 100 gram per portion. Köp en hel ananas och det som blir över kan du ha till annat i kylen, äta kall som den är eller frysa in.

Varianter

  • Till toscasmeten kan du köpa färdig flagad eller hackad skalad mandel. Eller skålla och hacka mandel själv.
  • Ananas kan bytas mot äpplen för Toscaäpplen eller päron.
  • Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.
  • Vill du laga en liknande rätt utan nötter kan du göra ananaspaj med filodeg.
  • Byter du ut smör mot mjölkfritt margarin, mjölk mot havredryck och glassen till yoghurtglass så får du en vegan variant.

Att dricka till

Serverad till fest och som dessert till middag så är det gott ett sött dessertvin til - mitt tips är ett sött vin från Sauternes eller ett fruktigt dessertvin typ Semillon från Australien med lite tropiska toner.

Ananas toppad med toscasmet serverad med glass
Du kan ta ananasringar på burk eller lyxa till med färsk ananas. Gratinera i ugnen med knäckig toscasmet och servera med vaniljglass.

4 portioner ananas med toscasmet

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1,5 dl flagad mandel eller skållad hackad mandel
  • 1 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 400 gram färsk skalad ananas i grova bitar eller 4 ringar med ananas från burk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör och rör ihop alla ingredienser utom ananas i en stekpanna med höga kanter eller kastrull.
  3. Skär av toppen och botten av ananasen, samt skär bort kanterna och dela på fyra delar. Skär bort den träiga stammen i mitten. Skär ananasen i stavar och sedan i bitar.
  4. Smörj en ugnsfast form, typ gratängform och lägg i ananasen samt häll toscasmet över.
  5. Gratinera - låt toscasmeten få färg i cirka tio minuter.
  6. Servera ananas med toscasmet med god vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-12