Ananas med toscasmet

Introduktion och förberedelse

Färsk ananas med knäckig toscasmet med mandlar och smör serverad med kall vaniljglass blir en god dessert och efterrätt. Gärna med ett sött vin till.

Du kan också ta ananasringar på burk.

Ananas kan bytas mot äpplen för Toscaäpplen eller päron.

Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.

Att dricka till

Serverad till fest och som dessert till middag så är det gott ett sött dessertvin til - mitt tips är ett sött vin från Sauternes eller ett fruktigt dessertvin typ Semillon från Australien med lite tropiska toner.

4 portioner ananas med toscasmet

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1,5 dl flagad mandel
  • 1 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 400 gram färsk ananas eller någon burk ringar med ananas

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smör och rör ihop alla ingredienser utom ananas i en stekpanna med höga kanter eller kastrull.
  3. Skär av toppen och botten av ananasen, samt skär bort kanterna och dela på fyra delar. Skär bort den träiga stammen i mitten. Skär ananasen i stavar och sedan i bitar.
  4. Smörj en ugnsfast form, typ gratängform och lägg i ananasen samt häll toscasmet över.
  5. Gratinera - låt toscasmeten få färg i cirka tio minuter.
  6. Servera ananas med toscasmet med god vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.