Ananas med toscasmet

Färsk ananas med knäckig toscasmet med mandlar och smör serverad med kall vaniljglass blir en god dessert och efterrätt. Gärna med ett sött vin till.

Du kan också ta ananasringar på burk.

Ananas kan bytas mot äpplen för Toscaäpplen eller päron.

Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.

Att dricka till

Severad till fest och som dessert till middag så är det gott ett sött dessertvin til - mitt tips är ett sött vin från Sauternes eller ett fruktigt dessertvin typ Semillon från Australien med lite tropiska toner.

4 portioner ananas med toscasmet

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1,5 dl flagad mandel
  • 1 dl socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 400 gram färsk ananas eller någon burk ringar med ananas

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smör och rör ihop alla ingredienser utom ananas i en stekpanna med höga kanter eller kastrull.
  3. Skär av toppen och botten av ananasen, samt skär bort kanterna och dela på fyra delar. Skär bort den träiga stammen i mitten. Skär ananasen i stavar och sedan i bitar.
  4. Smörj en ugnsfast form, typ gratängform och lägg i ananasen samt häll toscasmet över.
  5. Gratinera - låt toscasmeten få färg i cirka tio minuter.
  6. Servera ananas med toscasmet med god vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.