Päronpaj med knäckigt täcke
Päronpaj med knäckigt täcke. Bakad med havregryn, sirap, smör och kanel.
En slags päronkaka eller smulpaj som är god med vaniljsås eller vaniljglass.
Välj gärna svenska päron av valfri sort.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Skala päronen, dela dem i klyftor och skär bort kärnhuset.
- Skiva päronen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
- Smörj en ugnssäker form med lite smör.
- Blanda socker, kanel, päron och maizena.
- Lägg i formen.
- Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap till en smuldeg och bred över päronen.
- Grädda päronpajen eller päronkakan i cirka 40 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg.
- Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
Serveringsförslag
Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.
Variant med äpplen
Blir också god om du tar med hälften äpplen eller sviskon.
Att dricka till
Serverar du pajen till efterrätt eller dessert kan du ha ett sött dessertvin till som exempelvis en söt Muscat eller kaffe och avec som Calvados Domfrontais, Pommeau eller päronlikör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal