Päronpaj med knäckigt täcke

Päronpaj med knäckigt täcke. Bakad med havregryn, sirap, smör och kanel. En slags päronkaka eller smulpaj som är god med vaniljsås eller vaniljglass.

Blir också god med äpplen. Välj gärna svenska päron av valfri sort. Håller sig länge i kylen.

Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.

6 portioner päronpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram päron
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk maizena
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala päronen, dela dem i klyftor och skär bort kärnhuset.
  3. Skiva päronen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med lite smör.
  5. Blanda socker, kanel, päron och maizena.
  6. Lägg i formen.
  7. Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap till en smuldeg och bred över päronen.
  8. Grädda päronpajen eller päronkakan i cirka 40 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg.
  9. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.3 (31 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept