Päronpaj med knäckigt täcke

Introduktion och förberedelse

Päronpaj med knäckigt täcke. Bakad med havregryn, sirap, smör och kanel. En slags päronkaka eller smulpaj som är god med vaniljsås eller vaniljglass.

Blir också god med äpplen.Eller blanda. Välj gärna svenska päron av valfri sort. Håller sig länge i kylen.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Att dricka till

Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d´Alexandria, Calvados Domfrontais, Pommeau eller päronlikör.

6 portioner päronpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram päron
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk maizena
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala päronen, dela dem i klyftor och skär bort kärnhuset.
  3. Skiva päronen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med lite smör.
  5. Blanda socker, kanel, päron och maizena.
  6. Lägg i formen.
  7. Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap till en smuldeg och bred över päronen.
  8. Grädda päronpajen eller päronkakan i cirka 40 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg.
  9. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.4 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.