Päronpaj med knäckigt täcke

Introduktion och förberedelse för tillagning

Päronpaj med knäckigt täcke. Bakad med havregryn, sirap, smör och kanel. En slags päronkaka eller smulpaj som är god med vaniljsås eller vaniljglass.

Blir också god med äpplen. Välj gärna svenska päron av valfri sort. Håller sig länge i kylen.

Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.

6 portioner päronpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram päron
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk maizena
  • 100 g smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala päronen, dela dem i klyftor och skär bort kärnhuset.
  3. Skiva päronen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med lite smör.
  5. Blanda socker, kanel, päron och maizena.
  6. Lägg i formen.
  7. Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap till en smuldeg och bred över päronen.
  8. Grädda päronpajen eller päronkakan i cirka 40 minuter i mitten av ugnen tills den har fin färg.
  9. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.3 (32 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.