Sätt smak på din egen snaps

Snaps har en lång svensk historia fylld med drama och myter du kan läsa om här. Vidare hittar du recept på egen snaps och förslag på smaksättningar.

Snaps Inte bara kräftor kräfva dessa drycker. Midsommar, jul och påsk - snapsen finns alltid där som sällskap även utan kräftor. Prova att göra egen snaps - det är lättare än du tror.

Förr trodde man på snapsens helande verkan. Vid öronvärk hälldes snaps i örat. Vid magont i magen. Ofta tog man en snaps i förebyggande syfte. Vanligt var också en sup för att vakna, en vid fikat, till lunch, rast, middag och sist en snaps för att somna. Så är det inte längre.

Besk Hemgjord besk med malört. Malört är en klassisk brännvinskrydda som ger fin färg och fyllig beska. Som medicinalväxt har malörten traditioner tillbaka till Grekerna, mest mot magåkommor. Malört innehåller tujon som sägs använts till Absint och påverkar nervsystemet. Vidare smaksätts också Vermouth med malört. Strandmalört plockas när den är i knoppstadiet innan blomning, vanligtvis vid Bartolomeusdagen i slutet på Augusti. Torkad malört går utmärkt resten av året och brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer. Tips är att göra en stark essens så kan du spä med sprit till önskad beska.Idag har vi bara dåligt ölsinne - som man säger - på fredagar och högtider. Som midsommar. Ansågs någon dricka för mycket förr fanns det bara ett bot - liksupen - att dricka sprit som fått smak i ett lik några dagar.

På 1800-talet drack en svensk i genomsnitt 46 liter sprit. Priserna var låga och var tionde hushåll hade en hembränningsapparat. För att minska på det glada drickandet infördes motboken.

Ett orättvist system där högt ansedda personer fick ut sprit för representation. Andra vanliga arbetare fick spara i månader för att kunna bjuda på kalas. Och många kvinnor fick ingenting. Källa bla: Vin & Sprithistoriska Muséet

Mat och dryck har inte samma status som förr. Förr skröt man vid gillen med mycket sprit och dignande bord. Idag har vi bilar, hus och båtar att visa upp. Men de svenska traditionerna som midsommar firar vi ändå med stolthet. Så bry dig inte om att köpa ny bil - bjud på god mat och dryck istället i glada vänners lag.

Hemgjord snaps

Flädersnaps Flädersnaps. En mild och något snällare snaps får du med fläder.

Citronsnaps
Enkel att göra och kan inte gå fel. Blir också god med lime, blandade citrusskal eller torkad pomerans. Välj helst ekologiska citroner (eller skrubba dem noga då citroner besprutas och det vill man ju inte ha i snapsen).

Besk med malört
En klassisk bitter besk eller snaps med malört som ger snapsen en fin gyllene kulör. Strandmalört plockas när den är i knoppstadiet innan blomning, vanligtvis vid Bartolomeusdagen i slutet på Augusti. Torkad malört går utmärkt resten av året och brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer.

Flädersnaps
En god och mild snaps.

Porssnaps
Pors är en buske som man använder kvisten av och ger en bitter smak och fyllig arom.

Alla mina snapsrecept hittar du här >

Tips

Har snapsen blivit för stark kan du använda den som essens och spä med okryddat brännvin.
Snaps serveras vanligtvis iskall. Riktigt restaurangmässigt blir det om du förvarar både snaps och glas i frysen.

Hemgjord snaps som present

Hemgjord snaps är ett bra presenttips. Gör dina egna etiketter och/eller bind om med band.
Gör du egen snaps så kan du välja en fin flaska. Du kan använda brännvinsflaskan, en fin begagnad eller köpa en ny. Ta bort etikett genom att lägga flaskan i blöt, pilla bort etiketten och rengör med aceton (på utsidan). Fina begagnade flaskor med avtagbar kork finns från exempelvis vissa flaskor med olivolja, sherry och glögg.

Alla snapsrecept från Receptfavoriter.se >>

Snapsviselänkar

www.snapsvisor.nu

Lite fakta om våra svenska snapsar:

Hallands Fläder

Att krydda brännvin med fläder är en mycket gammal sydsvensk tradition. Hallands Fläder som tillverkas efter ett originalrecept från Halland, har med sin fruktiga och friska smak blivit en av favoriterna i brännvinssortimentet.

Fyllig, blommig och frisk fläderkaraktär med inslag av kanel och en liten sötma.

Passar utmärkt till de flesta sorters sill, kräftor, ljust kött och milda grönsaker, som till exempel sparris. Tål att kylas och kan med fördel avnjutas ”on the rocks”.

O.P. Anderson

O.P. står för Olof Peter. Redare och spritfabrikör, född 1797 i Väster-götland. Han flyttade till Göteborg och gjorde sig snabbt känd som en duktig affärsman. Sonen Carl August tog över affärerna och satsade större på brännvinet. Det var till Göteborgsutställningen 1891 han lanserade O.P. Anderson Aquavit, som en hyllning till sin far. Blandningen av kummin, fänkål och anis blev snabbt populär och O.P. är än idag en storsäljare. Senast medaljerad blev den i den prestigefyllda tävlingen International Spirit Competition 2003, där O.P. Anderson fick en guldmedalj. Nu är även klassikern O.P. Anderson KRAV-märkt. Det är den sjätte KRAV-märkta produkten i Reimersholms-sortimentet.

Fyllig och balanserad kryddighet med tydlig smak av kummin och inslag av anis och fänkål.

Passar utmärkt till all sorts sill, revbensspjäll, lagad ost, rökt lax eller en grillad köttbit.

Rånäs Brännvin

Receptet härstammar från Rånäs bruk i Uppland. Det var i drift mellan 1774 och 1894, bruket hade också ett bränneri där Rånäs Brännvin tillverkades. Brännvinet var så populärt att brännvinskungen L.O. Smith köpte receptet och fortsatte tillverkningen på Reimersholme. Där tillverkades det ända fram till krigsutbrottet 1939 då det lades ned på grund av sockerransoneringen. 100 år efter nedläggningen av det ursprungliga bränneriet återkom Rånäs Brännvin som Reimersholms första julsnaps 1994. Rånäs Brännvin är en KRAV-märkt ekologisk snaps. Det innebär att vetet som används vid destillationen av brännvinet är ekologiskt odlat utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel.

Frisk, komplex smak av pomerans och kanel med toner av lakrits och cognac. Liten beska
Bra till mildare kötträtter på smörgåsbordet, såsom köttbullar och skinka. Passar även till ärtsoppa med senap.

Utmärkt till choklad och chokladdesserter, samt i choklad- och kaffe drinkar, eller för sig själv som en digestiv.

Herrgårds Aquavit

Förutom de traditionella akvavitkryddorna smaksätts Herrgårds Aquavit med whisky och lagras på sherryfat, vilket gör den rund och komplex. Den lanserades 1949 då whiskyn var ordentligt på modet i Sverige. Whisky var efter kriget segrarnas dryck, det som dracks i filmerna från Hollywood och det som alla ville dricka. Självklart ville vi också ha en snaps spetsad med whisky.

Komplex och mild kryddighet med tydlig whiskyton. Fyllig och eldig eftersmak med fatkaraktär.

Utmärkt bland annat till inlagd sill, färskrökt lax och löjrom. Pröva den gärna med en skvätt vatten i, som en whisky. Då är jordnötter gott till.

Skåne Akvavit

Skåne Akvavit lanserades 1931 och blev med sin milda karaktär av kummin, anis och fänkol storsäljaren i vårt kryddade sortiment. Bortsett från namnet ger den klassiska pilallén på etiketten en vink om snapsens ursprung.

Mild kryddighet med smak av kummin samt inslag av anis och fänkål.

Den milda smaken gör att Skåne passar till det mesta. Den är utmärkt till alla sorters sill, kräftor och de mildare rätterna på det svenska smörgåsbordet. Den är också bra i kombination med asiatisk mat, framförallt sushi.

Gammal Norrlands Akvavit

Den fylliga och milda Gammal Norrlands Akvavit lanserades 1929. Förutom kummin, anis och fänkål har denna klassiker med själ och hjärta bland höga fjäll och berusande forsar, även inslag av sherry.

Fyllig, eldig och tydlig smak av kummin, med inslag av fat, russin, anis och fänkål, och en aning sötma.

Utmärkt till all sill och det smakstarka på smörgåsbordet, så som revbensspjäll, rökt kött och lax.

Läckö Slottsaquavit

Läckö Slottsaquavit lanserades till julen 1998, som den 5:e i raden av årligen återkommande julsnapsar från Reimersholms. Det var den första dillkryddade svenska akvaviten och den första KRAV-märkta snapsen i Sverige. Den KRAV-odlade säden som spriten destilleras på växer inte långt från Läckö Slott i trakten kring Lidköping. En krona per såld flaska går till Stiftelsen Läckö Institutet för bevarandet av slottets kända frukt- och kryddträdgårdar.

Rund och fyllig dillfrökaraktär med inslag av kummin, fänkål och koriander.

Rekommenderas varmt till all sill, till fisk- och skaldjur samt svenska kräftor. Fantastisk till löjromstoast.

Porsbrännvin

Pors har en gammal tradition som brännvinskrydda. Krydda med Pors har vi gjort ända sedan vikingarna smaksatte sitt mjöd med Pors. Den har även kallats skogshumle. Pors växer över hela landet främst vid stränder och i kärr. Det är de hartsdoftande bladen som ger brännvinet den blommiga och fylliga smaken med inslag av både bitterhet och sötma. Porsen som används för att krydda brännvinet handplockas varje sommar i Dalarna. Porsbrännvinet är en klassiker på smörgåsbordet.

Fyllig, blommig smak av färsk pors.

Lysande till kräftor och surströmming. Mycket bra till currykryddade rätter. God till det smakstarka på smörgåsbordet och till de flesta sillsorterna, särskilt matjes-, senaps-, vitlöks- och currysill.

Östgöta Sädes Brännvin

Erik Rehnberg var en passionerad brännvinsblandare, född i 1841 i Reimyre i de östgötska skogarna, son till en glasbruksarbetare. Han flyttade till Söderköping och blev så småningom både värdshusvärd och spritfabrikör, 1864. Hans mest populära sort var "Rehnbergs Sädes Bränvin" som såldes över hela landet. Den lever kvar än idag under namnet Östgöta Sädes Brännvin, som är milt i smaken som fin, väl lagrad whisky. Det görs bland annat av kornmalt som destilleras på whiskypanna av koppar och sedan får mogna flera år på ekfat. Liknelsen med en blended whisky, som tillverkas på ungefär samma sätt, kommer sig därför naturligt. Lite honung och russin ger smaken en lätt rundning.

Mjuk, avrundad sädeskaraktär med inslag av honung och russin.

Passar bra till flertalet sillar, Janssons frestelse, gravad lax och rökt eller grillat kött. Utmärkt till starka hårdostar. God till sushi och annan mat kryddad med soja. Perfekt även serverad som en whisky med en skvätt vatten i.

Bäska Droppar

Bäska Droppar skapades redan vid sekelskiftet men fick sitt nuvarande namn först 1917, samma år som Vin & Spritcentralen bildades. Med sin karakteristiska beska smak har Bäska Droppar blivit en av klassikerna i Reimersholms sortiment. För många den stora favoriten, för andra rena rävgiftet.

Komplex, mild och blommig doft av malört och kanel. Fyllig, torr och mycket bitter smak

Passar till stark, fet mat, men framförallt mellan rätterna.

Fakta från Reimersholm Vin & Sprit (som ej finns längre).

Alla snapsrecept från Receptfavoriter.se >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-06-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept