Bearnaisesås med citron

Hemlagad Beaarnaise smaksatt med citronsaft istället för vitvinsvinäger. Här garnerad med lite chiliflakes.

4 portioner bearnaisesås med citron

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk citronsaft
  • 4 msk vatten
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 msk finhackad persilja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm chiliflakes (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  2. Koka citronsaft, 2 msk vatten, vitpeppar, schalottenlök och dragon i en kastrull tills det nästen kokat helt torrt. Ta av från värmen och tillsätt 2 msk vatten.
  3. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  4. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  5. Tillsätt äggulorna under vispning till citron- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  6. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och citronblandningen i vattenbadet.
  7. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  8. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  9. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonnäsliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig så kan du börja om med nya äggulor enligt ovan och tillsätt sedan den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret.
  10. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon, citronsaft och hackad persilja.
  11. Servera helst Bearnaisesåsen direkt. Den kan också hållas varm i ett vattenbad med 40-gradigt vatten i högst en haltimme.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer