Lövbiff med bearnaisesås

Lövbiff med bearnaisesås, ugnsrostad potatis med paprika, ugnsbakade tomater samt grönsallad.
Du kan grilla eller steka lövbiffen. Här har jag valt att banka ut rostas till egen lövbiff vilket blir mycket gott. Riktigt lyxigt är att banka ut oxfilé. Vanlig biff funkar också bra. Du kan också köpa färdig lövbiff såklart men de kan vara rätt trista.
Räkna fyra bitar kött mellan 130-150 gram styck eller efter tycke.

4 portioner lövbiff med bearnaisesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram rostas eller biff
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja, olivolja eller smör att steka i
  • 65 gram grönsallad till servering
  • UGNSBAKADE TOMATER: 3 fina kvisttomater, gärna krav
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad dragon
  • UGNSROSTAD POTATIS MED PAPRIKA: 800 gram fina fasta delikatesspotatisar
  • 1 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 3 krm salt
  • BEARNAISESÅS: 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 tsk torkad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Börja med ugnsbakade tomater och ugnsrostade potatisar. Tänd sedan grillen (om du vill grilla köttet) och banka ut köttet. Börja sedan med bearnaisesåsen. Skölj grönsallad. Grilla eller stek sist köttet.
  2. UGNSBAKADE TOMATER: Skölj och dela tomaterna i halvor.
  3. Lägg i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg tomaterna med snittytan uppåt.
  4. Strö över salt, peppar samt dragon.
  5. Baka tomaterna i 25 minuter.
  6. UGNSROSTAD POTATIS MED PAPRIKA: Skölj och dela stora potatisar i halvor. Mindre potatisar kan du rosta hela. Skär bort ev. fula delar på potatisen. Fint skal behåller du på.
  7. Skölj och skär av grova delar av paprikans sidor.
  8. Lägg potatisen och paprikan i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg halverade potatisar med snittytan uppåt.
  9. Strö över salt.
  10. Baka potatisen med paprikan mjuk (stick gärna i en potatis efter 20 minuter och kolla om den är mjuk och ev. klar) i 20-25 minuter. Ta gärna ut och vänd runt efter halva tiden.
  11. KÖTTET: Banka ut köttet på en stadig skärbräda med en köttklubba till ca 0,5 cm tjocklek. Ställ åt sidan.
  12. BEARNAISESÅS: Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  13. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök och dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  14. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  15. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  16. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  17. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  18. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  19. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  20. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  21. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
  22. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad - akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.
  23. DAGS ATT GRILLA ELLER STEKA: Värm en stekpanna eller grillpanna om du ej grillar köttet.
  24. Salta och peppra lövbiffarna och grilla eller stek dem i smör, matolja eller olivolja någon minut på varje sidan på hög värme.
  25. Lägg upp på tallrik och servera lövbiffarna med bearnaisesåsen, ugnsrostad potatis, ugnsbakad tomat samt blandad grönsallad
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer