AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Äggröra

Äggröra Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.
Äggröran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.
Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.
Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 19)
1 port äggröra
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 8 min

Ingredienser:

  • 3 ägg normalstora ägg eller 2 stora ägg
  • 2 msk vatten, mjölk eller grädde
  • 1 msk smör eller olivolja
  • Salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Vispa sönder äggen i en bunke.
  2. Tillsätt vatten, mjölk eller grädde.
  3. Salta och peppra.
  4. Värm en msk smör eller olivolja i en panna.
  5. Tillsätt äggröran samt värm under omrörning tills äggen blir en grovkornig röra.
  6. Servera äggröran direkt då den är krämig. Efter ett tag stelnar äggröran och blir lite tråkigare men det är rätt gott det också.


 

Fler recept ur samma kategori som Äggröra:

Varmrökt lax med gurksallad
Varmrökt lax med gurksallad. Gott och enkelt med kokt potatis till eller serverad på en buffé ex. till påsk, midsommar eller jul.
Gurksalladen är skivad gurka i matyoghurt samt creme fraiche och den friska smaken passar bra ihop med varmrökt lax.
Du kan också ha majonnäs istället för matyoghurt i.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Ljummen potatissallad med potatis och linser
Ljummen potatissallad med potatis, linser, morötter och rödlök. En god, billig och nyttig potatissallad med olivolja och vitlök.
Potatissalladen är god varm, ljummen eller kall.
Köp helst kravmärkta grönsaker som är goda och nyttiga.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Älgfärsbiffar
Älgfärsbiffar. Biffar med älgfärs, lök, grädde och ströbröd stekta i smör.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar.
Servera förslagsvis med en god gräddig steksky från pannan, samt kokt potatis, lingon och kokta grönsaker.
Viltfärslimpa med bacon
Viltfärslimpa med bacon. God på älgfärs, hjortfärs eller rådjursfärs.
Gott med klyftpotatis, potatismos, kokt potatis; sås som skysås, gräddsås eller viltsås (av skyn redd med grädde smaksatt med lite soja, messmör och enbär); lingon; grönsaker som gröna ärtor, tärnade stekta rotfrukter, brysselkål, gröna bönor, sallad osv.
Svampsås
Svampsås av all slags matsvamp. Passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling. Smaka gärna av med ljus soja som Kikomman. Torkad svamp går också bra att använda.
En klyfta vitlök är också gott i svampsåsen. Vidare någon droppe tryffelolja. Vidare passar något krm timjan, basilika samt rosmarin till svampsås.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Ramslökssoppa
Ramslökssoppa. En krämig god snabb soppa med ramslök, buljong, grädde och citron. Ramslök är förutom gott även nyttigt och smakar lite vitlök. Den kallas faktiskt skogsvitlök.
Soppan passar till sopplunch, soppbuffé eller soppmiddag med ett gott bröd. Enkelt blir det med nybakt bake-off baguette - vanlig eller surdegsbaguette. Soppan passar även som förrätt och då räcker fyra vanliga portioner till sex förrätter.
Ramslöken ska helst inte kokas då tappar den smak och näring. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka den själv då den växer vilt i södra och mellersta Sverige. Den är dock fridlyst i Blekinge.
Spagetti med tomatsås
Spagetti med tomatsås. En vegetarisk pasta med tomatsås och riven parmesan. En god och klassisk italiensk spagetti. Desto längre tomatsåsen får koka desto godare blir den. Här får den koka minst 20 minuter men har du tid så låt den puttra 1-2 timmar så blir tomatsåsen mycket god.
Något krm rosmarin ger också god smak till tomatsåsen. Istället för torkad oregano och basilika blir det även gott med färska kryddor i tomatsåsen. Chiliflakes kan bytas mot färsk röd chili.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Vegansk coleslaw
Vegansk coleslaw med vitkål, morötter och vegansk majonnäs utan ägg som ex. Coop Extra majonnäs. Passar både veganer, vegetarianer och omnivorer.
Coleslaw är gott som röra och sås till det mesta ex. på en buffé. Några förslag är till grillade grönsaker, pizza eller i hamburgare.
Här har jag gjort en sats på en burk majonnäs 450 gram.
Garnera gärna med färsk koriander, solrosskott eller grovhackad bladpersilja. Rostade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön är också gott på toppen.
Annat gott att smaksätta coleslawen är 2 msk finriven färsk ingefära; 1 tsk sambal oelek; 1 tsk curry; ett rivet äpple; 3 msk tahini sesampasta och någon tsk sesamolja. Vidare kan man byta ut socker mot farinsocker eller honung.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Panerad fläskkotlett
Panerad fläskkotlett. Servera med valfria tillbehör eller som här med klyftpotatis, citronklyfta, tomat och mozzarellasallad och creme fraiche sås med gurka.
Räkna 4 kotletter med ben ca 175 gram per kotlett.
Använd en vanlig creme fraiche 34% fetthalt - ej lätt creme fraiche den blir för lös med gurkan. Istället för risvinäger kan du ta vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger.
Andra goda tillbehör är råstekt potatis, ärtor, pommes frites, coleslaw eller valfria tillbehör.
Seitanwok
Seitanwok. Wok med seitan - vetegluten i strimlor och grönsaker i chili, soja, ingefära och vitlök. Gott, vegan, vegetariskt och nyttigt.
Seitan görs av vetegluten och vatten. Det har fint tuggmotstånd och mycket protein. Passar utmärkt för vegetarianer och veganer.
Rotsakspytt
Rotsakspytt. En vegan eller vegetarisk pyttipanna med rotfrukter som morot, kålrot, rotselleri, purjolök och potatis.
Istället för purjolök kan du ta vanlig gul lök.
Kan serveras med stekta ägg och rödbetor, inlagd gurka, Dijonsenap och sallad.
Annat gott i är att steka med tärnad halloumiost, Quorn eller sojafärs. Eller toppa med smulad fetaost. Vidare kan man ha svarta bönor i pytten.
Passar som huvudrätt eller som tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor till dessert med lönnsirap och smör.
Med en halv burk majs och en halv hackad paprika i smeten kan man servera pannkakorna med avokado, mango och tomatsalsa och matyoghurt blir pannkakorna god lunch.
0,5 dl blåbär är också gott i smeten. Prova blåbärspannkakor med yoghurt, nötter och fruktsallad - en höjdare.
Det finns färdiga mixar pannkakssmet som både är lätta och goda, men dyrare.
Äggtoddy
Äggtoddy med konjak, calvados eller annan sprit till jul eller påsk. Utan sprit blir äggtoddyn alkoholfri och passar då för hela familjen. Receptet kan såklart dubblas. Tillsätter du varm mjölk, lite mer sprit och lite riven muskot får du Eggnog.
Creme brulee med choklad
Creme brulee med choklad. Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellirisera toppen vid servering. Gott med färska bär som hallon, jordgubbar eller björnär. Passionsfrukt passar också till.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook