AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Äggröra

Äggröra Äggröra är gott till frukost med ex. stekt bacon och till lunch med rökt kött som fårfiol.
Äggröran kan såklart dubbleras efter så många portioner du vill laga.
Vill du ha en riktigt krämig äggröra så värmer du äggröran på medelvärme under omrörning tills den är krämig och runt 65-70 grader. Desto hårdare och högre du värmer äggröran desto hårdare och torrare blir den.
Lite rostad lök är gott att toppa äggröra med.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 19)
1 port äggröra
Förberedelse: 3 min
Tillagning: 5 min
Klart på: 8 min

Ingredienser:

  • 3 ägg normalstora ägg eller 2 stora ägg
  • 2 msk vatten, mjölk eller grädde
  • 1 msk smör eller olivolja
  • Salt och vitpeppar

Tillagning:

  1. Vispa sönder äggen i en bunke.
  2. Tillsätt vatten, mjölk eller grädde.
  3. Salta och peppra.
  4. Värm en msk smör eller olivolja i en panna.
  5. Tillsätt äggröran samt värm under omrörning tills äggen blir en grovkornig röra.
  6. Servera äggröran direkt då den är krämig. Efter ett tag stelnar äggröran och blir lite tråkigare men det är rätt gott det också.


 

Fler recept ur samma kategori som Äggröra:

Groddar grodda groddskola
Odla egna groddar. Hur du groddar groddar. En liten groddskola. Att grodda är billigt, gott och enkelt. Groddarna blir mycket nyttiga.
Du behöver en flat stor plastburk eller form med höga kanter
Något att täcka över med: en silduk, tyg som andas, tidning eller lock - gärna med hål i.
Välj frön eller bönor i en mängd så att det täcker botten i den form du ska grodda i.
Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Godast är mungbönor (stora groddar), alfalfafrö (små groddar), gröna linser (medelstora groddar), kikärter (stora groddar) och sojabönor (stora groddar).
Groddar är gott i grytor, sallader, att woka, på mackan och allt möjligt.
På bilden groddade gröna linser.
Du kan dubbla satsen men tänk på att fröna växer till stora groddar så att de får plats.
Musli med chiafrön och quinoa
Musli med chiafrön och quinoa samt annat gott. En hemgjord supermusli du rostar i ugnen så att den blir knaprig och god.
Här med chiafrön, quinoa, mandlar, havregryn, rågflingor, sesamfrön, pumpafrön, torkad knaprigt äpple, solrosfrön och lite honung.
Mandlarna kan du ha i hela vilket är enklast eller hacka grovt.
Du kan ta byta och ta andra ingredienser efter tycke. Några förslag är grovhackade hasselnötter, valnötter, paranötter, torkade blåbär, torkade fikon, torkade dadlar, torkade aprikoser, torkade tranbär, torkad blåbär, quinoapuffar, rispuffar, flagad kokos, torkade granatäppelkärnor med mera.
Chiafrön och quinoa blir knapriga och goda som de är i musli - rosta med resten av muslin.
En stor zip-lock plastpåse är smidigt att ha muslin i. Eller använd en eller flera lufttäta burkar. Köpt musli går knappt att äta längre efter du provat hemrostad musli med massor av gottis i.
Tänk på att de ingredienser du ej använder denna gång kan du göra ny musli på nästa gång. Därför blir denna musli mycket billigare, nyttigare och mycket godare då den är nyrostad jämfört med köpt musli.
Syster Cecilias potatis sallad
Syster Cecilias potatis sallad. Recept på min systers jättegoda potatis sallad som passar perfekt till grillningen på midsommarafton och till köttbullarna på julafton!
En smal, god och lite nyttigare potatissallad med fransk senap, vinäger och god olivolja.
Också gott att blanda i potatissalladen är:
- kokt broccoli
- kokta morötter i bitar
- fint hackad röd, gul eller grön paprika
- kokt blomkål
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Nötmuffins
Nötmuffins med hasselnötter. Små minimuffins med smet av hasselnötter, socker, potatismjöl, ägg och smör.
Här har jag använt minimuffinsformar ca 5 cm i diameter.
Glutenfria.
Kokt blomkål
Kokt blomkål är gott, enkelt, billigt och nyttigt som tillbehör till det mesta.
Då blomkål är så enkelt att förbereda passar det utmärkt både till vardags men också till många på en buffé eller fest.
Koka gärna blomkål med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Svampstuvning
Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Räkna 0,5-1 liter eller ca 10-12 styck färsk svamp till nedan recept. Eller ta en 200 grams burk svamp.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bruna Bönor
Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Vegetarisk lasagne
Vegetarisk lasagne med zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås, keso och ostsås med muskot.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp röran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Vill du ha en vegan lasagne använder du margarin, Oatly havremjölk och riven sojaost mozzarellastyle.
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Istället för torkat sojaprotein kan du ta ca 400 gram sojafärs. Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Tostadas majstortillas med topping
Tostadas är friterade majstortillas med topping. Här med knaprig chorizo, strimlad kål, Mexikanska steka svarta bönor, gräddfil, färsk koriander och granatäpple.
Goda som förrätt, tilltugg eller på buffé.
Koka gärna egna svarta bönor dagen innan. Använder du köpta på burk så skölj dem noga innan.
Du kan baka egna majstortillas vilket är godast. Sök recept på majstortillas här på receptfavoriter.
Majstortillas (samt majsmjöl och tortillapress) med mera finns också att köpa på nätet ex. på www.andale.se.
Räkna att du behöver 18 majstortillas (3 per portion) så du bakar receptet med 1 sats majstortillas som blir runt 30 stycken majstortillas (med diameter på runt 12 cm). Spara ev. de som blir över i frysen. De kan njutas som vanliga fyllda mjuka tortillas också.
Gillar du het Mexikansk mat kan du toppa tostadas med Salsa med Habanero till (sök recept här på receptfavoriter.se).
Grillad kycklinglårfilé
Grillad kycklinglårfilé. Här på marinerad på spett. Du kan servera kycklingspetten som du vill. Här med grillad potatis och paprika, två enkla kalla såser med crème fraiche och pesto samt sweet chili samt sallad.
Du behöver fyra grillspett. Är de av trä så lägg dem i blöt innan.
Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår. Det är prisvärt och saftigt att grilla. Spetten kan även grillas i ugnen eller stekas i panna.
Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker
Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker. Servera laxgrytan med valfri pasta som ex. pappardelle, tagliatelle, penne eller gnocchi.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat
Ägghalvor med kaviar
Ägghalvor med kaviar. Du kan ta röd eller svart kaviar eller Kalles kaviar. Riktigt lyxigt blir det med någon tsk löjrom på varje ägghalva.
Passar till julbord, påskbord och midsommar eller på buffé med sill samt på frukostbuffé.
Om man vill kan man garnera äggen med en dillkvist eller hackad gräslök.
Om du vill att äggen ej ska glida omkring på fatet kan du lägg dem på en bädd av fint strimlad isbergssallad.
Vaniljkräm chokladkräm
Vaniljkräm eller chokladkräm till fyllning av tårtor, bakelser, macarons och desserter.
En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på. Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.
Istället för vaniljstång kan du ta 1 msk vaniljsocker. Tillsätter du 1 msk kakaopulver får du chokladkräm.
Landgång med lax och räkor
Landgång med lax och räkor, skagenröra samt sill och ägg. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma som ex. göra skagenröra, lägga in sill, grava lax och baka eget bröd. Väljer du gravad lax kan du toppa den med gravlaxsås.
Hemgjord Skagenröra kan du laga av 10 hackade räkor och 4 st hackade surimi-/crabsticks blandat med 2 msk majonnäs, 2 msk creme fraiche, 2 msk hackad dill samt 2 msk finhackad rödlök.
Landgång är gott med en öl till.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook