Bearnaisesås med kallt smör

Denna bearnaise lagas med smör i kuber istället för smält smör som är det annars klassiska sättet att laga bearnaise. Vissa tycker att det är lättare och den blir minst lika god.

4 portioner bearnaisesås med kallt smör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 1 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  2. Hacka under tiden persilja och dragon.
  3. Tärna smöret i ca 1x1 cm bitar och lägg på en tallrik.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  5. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  6. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  7. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och rör i någon tärning smör åt gången att smälta i äggblandningen.
  8. Fortsätt röra i smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  9. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt.
  10. Servera bearnaisesåsen direkt. Lägg ev. upp i en skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer