Sauce Colbert bearnaisesås med köttglace

Sauce Colbert som är en bearnaisesås smaksatt med stark köttfond eller köttglace. Till Sauce Colbert är det godast med hemgjord riktig köttfond eller köttglace.
Köttglace är inte en glass utan en stelnad köttfond som är nedkokt och reducerad tills den så koncentrerad att när den svalnar så blir den till gelé eller sk glace på franska. I nödfall kan du ta flytande buljongkoncentrat eller buljongtärning men jag tycker de mest innehåller salt och smakförstärkare så skippa det hellre och servera vanlig bearnaise.

4 portioner sauce Colbert bearnaisesås med köttfond

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 0,7 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 4 msk färsk dragon, finhackad
  • Salt och nymalen vitpeppar
  • 175 g smör, smält
  • 4 msk finhackad persilja
  • 1 -1,5 msk köttglace eller stark köttfond (eller ta någon tsk flytande buljongkoncentrat eller en halv buljongtärning)

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.
  2. Koka vinäger, schalottenlöken, 2 msk av dragonen, salt och peppar i en kastrull tills det kokat ner till ca 1/3 - detta för att såsen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad.
  4. Förbered lite blött papper eller disktrasa där du kan ställa en bunke och vispa utan att hålla i bunken.
  5. Kläck äggen i en rostfri bunke och vispa kraftigt - de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet men ej så varma att de blir äggröra såklart. Det tar omkring en minut. Orkar du inte vispa för hand så fungerar en elvisp mycket bra.
  6. Tillsätt vinägeressensen under vispning.
  7. Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnaissåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt. Nu ska bearnaisen bli lik en majonnäs i konsistens. Är den sprucken så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor).
  8. Rör i resten av dragonen och lite i taget av köttglacen, köttfond eller koncentrat och smaka av såsen med salt, peppar, fond samt ev. vinäger samt ev. mer dragon.
  9. Rör i hackad persilja.
  10. Servera din hemgjorda Sauce Colbert och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer