Bearnaisesmör

Enkelt och smidigt men mycket gott som alternativ till Bearnaisesås. Ett kryddsmör till grillat med samma smaker som Bearnaisesås dvs dragon, vinäger, schalottenlök och persilja.
Bearnaisesmör är smidigt att laga i förväg och förvara i kyl eller frys om du vill förbereda middagen i god tid. Bearnaisesås kan ju annars vara lite stressigt att få till när gästerna väntar.
Smöret kan frysas in skivat i portionsbitar - smidigt att ta fram när det är grilldags.

6 portioner Bearnaisesmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk vitvinsvinäger samt 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Lägg i en liten kastrull med vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
  4. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna något.
  5. Separera ägg och spara äggulorna.
  6. Skär smöret i tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Tillsätt smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
  9. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar.
  10. Lägg smöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen. Förvara i kylen. Kan också frysas.
  11. Vid servering så skär du skivor av Bearnaisesmöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer