AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Bakad potatis

Bakad potatis Bakad potatis eller bakpotatis. Ugnsbakad potatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning.
Bakpotatis passar till det mesta, är lätt att laga, billigt och nyttigt.
Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Bakad potatis kan också fyllas med olika bakpotatisfyllningar som räkröra, kycklingröra, tonfiskröra eller annat gott.
Välj så stora potatisar som möjligt till bakad potatis. Du behöver dock ej köpa potatis märkt bakpotatis - alla stora och även potatisar som är stora men ej sorterade som bakpotatis blir goda bakta (och billigare).
Stick ett eller flera hål i skalet innan du bakar dem men en kniv eller gaffel.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port bakad potatis
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 1 tim 15 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 4 stora eller 8 mindre bakpotatisar beroende på storlek
  • Smör eller olivolja till servering
  • Salt och peppar - helst flingsalt och nymalen svartpeppar
  • FÖRSLAG TILL BAKPOTATISFYLLNING:
  • Kycklingröra: 4 dl hackad grillad kyckling i bitar, 1 tsk curry eller garam masala, 2 dl matlagningsyoghurt (eller creme fraiche), 1 dl majs och 1 hackad röd paprika.
  • Tonfiskröra: 2 burkar tonfisk, 1 hackat eller rivet äpple, 2 msk kapris, 3 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche samt 0,5 krm cayennepeppar.
  • Löjrom: 4 msk löjrom eller annan rom, 1 dl gräddfil, 0,5 hackad rödlök, 4 tsk smör och 4 tsk gräslök (blandas ej utan klickas i potatisen).
  • Skagenröra: 4 dl skalade räkor, 2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche, 0,5 dl dill, 2 msk citronsaft, 1 dl majs, 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  5. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  6. Servera bakpotatisen som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll den med en god bakpotatisfyllning.


 

Fler recept ur samma kategori som Bakad potatis:

Vegetarisk pastasås med sojafärs och curry
Vegetarisk pastasås med sojafärs, curry, vitlök, chili och grädde.
Istället för vanlig grädde och mjölk kan du ta Imat (havregrädde samt havremjölk) eller sojagrädde samt sojamjölk.
Lax i folie med purjolök
Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Gott med sallad samt kokt potatis - gärna färskpotatis eller delikatesspotatis - samt valfria kokta primörer som morot, blomkål, broccoli, vaxbönor. En grönsallad med tomater är också gott till. En klyfta citron kan man också servera till.
Istället för purjolök kan du ta salladslök eller vårlök.
Vintips blir ett vitt vin ex. chardonnay.
Pasta med tomatsås och salami
Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kräftfond av skal
Kräftfond av skal. Fond av kräftskal passar som grund till kräftsoppa, kräftsås, kräftpasta, kräftrisotto med mera.
Här har jag rett fonden med lite vetemjöl så den blir lite tjockare och sedan kan späs med 2,5 dl grädde för kräftsoppa, kräftsås osv. Smaka då av med salt och peppar också. Man kan även ha i en tärning fiskbuljong för mer smak.
Potatismos med örter
Potatismos med örter, nyttig olivolja är gott som tillbehör till det mesta speciellt till fest.
Basilika, persilja, dragon och timjan är gott i moset men du kan såklart ta vilka örter du vill. Dill exempelvis om moset är till fisk.
Istället för olivolja kan du välja smör. Istället för mjölk kan du ta vatten eller kokspad.
Gratinerad aubergine
Gratinerad aubergine eller äggplanta med tomat, zucchini, vitlök, olivolja, persilja och riven mozzarellaost.
Gott som tillbehör. GI-vänligt och nyttigt.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.
Ljummen potatissallad med rostad vitlök
Ljummen potatissallad med rostad vitlök. Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Rösti potatiskaka
Rösti eller potatiskaka från Schweiz. Rösti är riven potatis stekt i en stekpanna till en platt potatiskaka.
Rösti kan du laga med rå eller kokt potatis. Vanligast är rå riven potatis.
Käserösti är rösti med ost (käse på tyska). Den tycker jag blir bäst med kokt potatis.
Röstin kan serveras uppskuren i tårtbitar som potatistillbehör till den mesta mat ex. kött, grillat, vilt, fågel tom grillad fisk som lax, men också som en lunch eller kvällsmat med tomatsallad, grönsallad och stekt bacon eller fläsk.
Du kan också göra små förrättsrösti och servera med gräddfil, rom (löjrom), eller lite rökt lax, hackad rödlök samt gräslök. Portionera ut 1 dm stora rundlar i stekpanna.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Tortellini med skinka
Tortellini med skinka, lök, chili och tomatketchup. God och enkel vardagspasta.
Du kan välja torkad tortellini med ost eller spenatfyllning. Eller 1 pkt (250 gram) färsk tortellini med fyllning som ost, svamp, soltorkad tomat eller spenat. Färsk tortellini kokar du i 2-3 liter saltat vatten i 4 minuter.
Istället för skinka kan man ta kassler eller strimlad rökt kalkon.
Gott är också att röra i någon dl créme fraiche på slutet.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Broccoligratäng gratäng med broccoli
Broccoligratäng. Laga egen gratäng med broccoli med gratängsås och ost. Gott till det mesta. Passar på buffe. Gratinerad broccoli är rätt nyttigt också speciellt om du väljer färsk broccoli.
Att ha ägg i gratängsåsen ger fin färg och smak men är valfritt.
Blir också gott med andra grönsaker.

Koreanska böngroddar
Koreanska böngroddar som är ett gott tillbehör till asiatiska rätter. Här stekta eller wokade med purjolök, vitlök, soja och sesamfrön samt chili.
Andra grönsaker som morot, bambuskott och kinakål samt ingefära blir också gott i.
Du kan använda böngroddar från burk eller färska böngroddar.
Africana panna med quorn, curry och grädde
Africana panna med quorn, curry och grädde. En god exotisk rätt med quorn-fileer eller bitar i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Quorn är ett svampprotein som odlas i stora tankar, pressas samman med lite äggvita till goda bitar med gott tuggmotstånd. Smaken blir vad man lagar quorn-bitarna med.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Glace au four glass i ugn ugnsgräddad glass med maräng
Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten.
Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.
Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Baka kakbotten förslagsvis i en rund kakform.
Vidare kan du ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak.
Vidare kan du ha i färska eller halvfryst rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera Glace au four när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.
Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig.
Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.
Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker från medelhavet. Kycklingklubbor eller kycklingdelar grillade i långpanna med timjan, vitlök, citron och lök.
Förslag på tillbehör till de grillade kycklingdelarna är ugnsrostad potatis, morot, zucchini, paprika och oliver samt en kall sås gjord med frisk grekisk matyoghurt blandad med salt fetaost.
Istället för kycklinglår kan du ta och dela en hel färsk kyckling - det blir jättegott.
Vintips till är ett vitt friskt vin ex. från Australien - De Bortoli Semillon.
Köp färsk svensk kyckling gärna från en ekogård.
Om du är osäker på om kycklingen är klar kan du ta upp en bit och skära i den. Då ser du om kycklingköttet är rött och rått invid benet. Men på en timme är den oftast klar. Bränner grönsaker eller kycklingen i toppen så kan du vända runt lite i pannan samt ev. täcka med lite folie.
Kyckling i ugnen passar både till fest, buffe samt till vardags.
Kryddiga pepparkakor hemgjord pepparkaksdeg
Kryddiga pepparkakor. Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret.
Godaste smaken får man på pepparkakor om man maler kryddorna i en kryddmixer (kaffebönsmal, mixer) eller stöter i en mortel själv. Då får kryddorna mest smak.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook