AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Bakad potatis

Bakad potatis Bakad potatis eller bakpotatis. Ugnsbakad potatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning.
Bakpotatis passar till det mesta, är lätt att laga, billigt och nyttigt.
Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Bakad potatis kan också fyllas med olika bakpotatisfyllningar som räkröra, kycklingröra, tonfiskröra eller annat gott.
Välj så stora potatisar som möjligt till bakad potatis. Du behöver dock ej köpa potatis märkt bakpotatis - alla stora och även potatisar som är stora men ej sorterade som bakpotatis blir goda bakta (och billigare).
Stick ett eller flera hål i skalet innan du bakar dem men en kniv eller gaffel.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port bakad potatis
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 1 tim 15 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 4 stora eller 8 mindre bakpotatisar beroende på storlek
  • Smör eller olivolja till servering
  • Salt och peppar - helst flingsalt och nymalen svartpeppar
  • FÖRSLAG TILL BAKPOTATISFYLLNING:
  • Kycklingröra: 4 dl hackad grillad kyckling i bitar, 1 tsk curry eller garam masala, 2 dl matlagningsyoghurt (eller creme fraiche), 1 dl majs och 1 hackad röd paprika.
  • Tonfiskröra: 2 burkar tonfisk, 1 hackat eller rivet äpple, 2 msk kapris, 3 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche samt 0,5 krm cayennepeppar.
  • Löjrom: 4 msk löjrom eller annan rom, 1 dl gräddfil, 0,5 hackad rödlök, 4 tsk smör och 4 tsk gräslök (blandas ej utan klickas i potatisen).
  • Skagenröra: 4 dl skalade räkor, 2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche, 0,5 dl dill, 2 msk citronsaft, 1 dl majs, 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  5. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  6. Servera bakpotatisen som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll den med en god bakpotatisfyllning.


 

Fler recept ur samma kategori som Bakad potatis:

Grillad chilikyckling med potatissallad
Grillad chilikyckling med potatissallad samt stekta tomathalvor och grönsallad. Het grillad eller stekt kycklingfilé smaksatt med chili.
Du kan använda valfri chili efter smak och tillgång ex. chiliflakes, färsk chili eller cayenne. En tsk het chilisås eller 2 msk söt chilisås funkar också. Vidare alternativ är några droppar tabasco.
Här med potatissallad som tar ett tag att koka men du kan ha valfritt tillbehör till kycklingen ex. klyftpotatis, kokt potatis, rostade rotfrukter eller grönsaker, ris, quinoa, råris eller köpt potatissallad.
Kycklinggryta med röd curry
Kycklinggryta med röd curry och kokos. Servera med jasminris eller annat klibbigt ris.
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Knäckäpplen
Knäckäpplen till jul, Halloween eller bara som godis. Fina små röda äpplen doppade i knäck eller karamell.
Knäckäpplen kan garneras på många olika vis - enkelt och gott är att rulla och vända knäckäpplena i hackade rostade hasselnötter, kokosflingor, råsocker eller flagad rostad mandel innan knäcken stelnat.
Man kan också låta knäcken stelna och sedan vända äpplena i choklad och sedan nötter igen. Eller göra olika mönster med ringlad choklad osv.
Välj små smakrika äpplen. Som pinnar kan du använda asiatiska ätpinnar.
Svampröra med palsternacka i rödvinssås
Svampröra med palsternacka samt tärnat fläsk i rödvinssås och schalottenlök. Gott tillbehör samt sås i ett. Passar till kött, vilt, fågel med mera.
Vill du ha vegetarisk svampröra så ta bort fläsket. Ersätt ev. med någon mer svamp som ex. ostronskivling.
Potatissallad med soltorkad tomat, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, soltorkad tomat, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller små delikatesspotatisar smaksatt med dressing på fransk Dijonsenap, vinäger och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast tärnad kokt potatis blir också mycket gott med dressingen.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Potatisgratäng
Potatisgratäng. Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Hemgjorda tjocka pommes frites
Hemgjorda tjocka pommes frites. Friterade knapriga tjocka pommes frites. Friterad potatis är gott till det mesta som grillat, fisk, kyckling, hamburgare osv.
Att fritera själv är rätt enkelt. Se till att ha ett lock eller ex. ugnsplåt redo att täcka över den kastrull du friterar i om den skulle ta eld. Släck aldrig med vatten utan kväv elden med lock. Ha gärna skor, byxor, långa ärmar och förkläde också om du skulle spilla ut het olja. Akta barn.
Istället för jordnötsolja som är ovanlig i Sverige kan man ta solrosolja eller annan frityrolja.
Oljan används flera gånger. Sila den sista grumliga oljan genom ett kaffefilter så blir den som ny igen.
Tysk potatissallad
Tysk potatissallad. En potatissallad av kokt kall tärnad potatis i en dressing av olja och vinäger samt rödlök, kapris, senap och persilja.
Mycket god och nyttigare potatissallad utan majonnäs. Tysk potatissallad passar till wienerschnitzel, buffé och utflykter samt som alternativ till vanlig potatissallad.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Snabb och enkel kladdkaka
Kladdkaka är en klassiker. Servera kladdkaka med vispad grädde, yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt. Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Pastasallad med kassler
Pastasallad med kassler, cocktailtomater, majs, gurka, purjolök och rödlök.
Kokt broccoli, bondbönor, soltorkad tomat, tärnad ost, riven morot är också gott i pastasalladen.
Pastasallad är gott till picknick eller att ta med som lunch eller till buffé med gott nybakt bröd.
Knäckesnittar med makrillröra
Knäckesnittar med makrillröra. Ett gott, enkelt, billigt och snabbt tilltugg att göra.
Små bitar knäckebröd toppat med röra av rökt makrill mosad med gräddfil.
Rosta gärna knäckebrödet i ugnen innan på 200 grader i några minuter. Ta ut och låt svalna så blir det som nybakt och mycket knaprigt.
Istället för vanligt knäckebröd kan du ta ostkex lika knäckbröd, delikatessknäcke eller annat hårt mörkt tunnbröd efter tillgång
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn och grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris. Vegetarisk thaigryta.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Groddar grodda groddskola
Odla egna groddar. Hur du groddar groddar. En liten groddskola. Att grodda är billigt, gott och enkelt. Groddarna blir mycket nyttiga.
Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Godast är mungbönor (stora groddar), alfalfafrö (små groddar), gröna linser (medelstora groddar), kikärter (stora groddar) och sojabönor (stora groddar).
Groddar är gott i grytor, sallader, att woka, på mackan och allt möjligt.
På bilden groddade gröna linser.
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Mjuk citronkaka
Mjuk citronkaka. En god hembakad sockerkaka med citronsmak och citronglasyr. Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
Glasyren är valfri. Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal.
Lax i ugn med tapenade
Lax i ugn med tapenade. Gott med quinoasallad, bulgursallad, pressad potatis, pasta, råstekta rotfrukter eller valfritt tillbehör.
Vill du ha en enkel sås till kan du blanda 2 dl turkisk yoghurt med någon tsk pressad citron och 0,5 tsk honung samt smaka av med salt och peppar.
Vidare är kokta grönsaker som broccoli eller brytbönor gott till.
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.
Pitabröd
Pitabröd. Hembakta pitabröd slår det mesta. Pitabröd är goda att fylla med gyroskött, kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.
Sök här på receptfavoriter efter pitafest för tips på fyllning och tillbehör till pitabröd.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook