AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Bakad potatis

Bakad potatis Bakad potatis eller bakpotatis. Ugnsbakad potatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning.
Bakpotatis passar till det mesta, är lätt att laga, billigt och nyttigt.
Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Bakad potatis kan också fyllas med olika bakpotatisfyllningar som räkröra, kycklingröra, tonfiskröra eller annat gott.
Välj så stora potatisar som möjligt till bakad potatis. Du behöver dock ej köpa potatis märkt bakpotatis - alla stora och även potatisar som är stora men ej sorterade som bakpotatis blir goda bakta (och billigare).
Stick ett eller flera hål i skalet innan du bakar dem men en kniv eller gaffel.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 9)
4 port bakad potatis
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 1 tim 15 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 4 stora eller 8 mindre bakpotatisar beroende på storlek
  • Smör eller olivolja till servering
  • Salt och peppar - helst flingsalt och nymalen svartpeppar
  • FÖRSLAG TILL BAKPOTATISFYLLNING:
  • Kycklingröra: 4 dl hackad grillad kyckling i bitar, 1 tsk curry eller garam masala, 2 dl matlagningsyoghurt (eller creme fraiche), 1 dl majs och 1 hackad röd paprika.
  • Tonfiskröra: 2 burkar tonfisk, 1 hackat eller rivet äpple, 2 msk kapris, 3 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche samt 0,5 krm cayennepeppar.
  • Löjrom: 4 msk löjrom eller annan rom, 1 dl gräddfil, 0,5 hackad rödlök, 4 tsk smör och 4 tsk gräslök (blandas ej utan klickas i potatisen).
  • Skagenröra: 4 dl skalade räkor, 2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche, 0,5 dl dill, 2 msk citronsaft, 1 dl majs, 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  5. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  6. Servera bakpotatisen som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll den med en god bakpotatisfyllning.


 

Fler recept ur samma kategori som Bakad potatis:

Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör. En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.
Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.
Oxfilé med vitlökssmör
Oxfilé med vitlökssmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grönsallad och vitlöksfräst zucchini och morot.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor
Vegetarisk Tagine gryta med kikärtor och smak av saffran. En god gryta från Marocko att sleva på couscous. Chermoula, harissa och yoghurtsås passar också till. Liksom finhackad inlagd citron.
Laga grytan i en tagine eller en vanlig gryta med lock.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Sill med rom och creme fraiche
Sill med rom och créme fraiche garnerad med rödlök. Här gjord på fem-minuterssill och är då bara att blanda sillen med rom och créme fraiche.
Du kan också lägga in egen sill i 1-2-3 lag samt sedan blanda med rom och créme fraiche. Eller använda inläggningssill och följa paketet.
Foliepaket med potatis
Foliepaket med potatis, grädde, vitlök, purjolök samt gröna ärtor. Gott som sås och tillbehör i ett. En slags potatisgratäng i foliepaket. Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms de i ugn, på grill eller i glöd till servering.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Råstekt potatis
Råstekt tärnad potatis. Stekt potatis är gott, billigt och enkelt. Välj en fast sort.
Du kan garnera potatisen med hackad persilja.
Potatissallad med sparris
Potatissallad med sparris, olivolja, vitlök och vinäger av färskpotatis eller delikatesspotatis. En god och enkel potatissallad med klar dressing som passar till grillat, buffé osv.
Istället för dyr delikatesspotatis så kan du såklart plocka små fina potatisar i vanliga potatisbingen eller ta färskpotatis.
Öländska kroppkakor
Öländska kroppkakor. Hemjorda kroppkakor från Öland med rå riven potatis, kokt potatis, rimmat fläsk och lök. Serveras med skirat smör. Kan frysas.
Du kan ta enbart rå potatis men då blir kroppkakorna mörkare och hårdare.
Om
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Råriven äppelkaka äpplekaka med mandel
Råriven äppelkaka eller äpplekaka med mandel. God, snabb och lättgjord.
Servera med kall lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker eller vaniljsås eller vaniljglass. Med en matberedare så går äppelkakan mycket snabbt att göra.
Dillmajonnäs
Dillmajonnäs är en god kall sås med majonnäs, gräddfil, hackad dill och gräslök. Dillmajonnäs är gott till fisk som panerad torsk, fiskpinnar med mera.
Ostfondue
Ostfundue. Goda lagrade ostar smälta med vitlök och vittvin du doppar vitt bröd i. En ostfondue är trevligt att sitta och dippa i.
Har du ingen fonduegryta så går det såklart bra med en annan gryta. Tänk dock på att vid servering så har fonduegrytan en värmekälla under grytan så att man kan ha den på bordet och samtidigt ha varm fondue.
Fungerar bra vad man än väljer att dricka till - mousserande, vitt eller rött. Ost är ju vinets vän. Gruyere är klassisk till ostfondue.
Vanligt är att man smaksätter en ostfondue med vitlök och vitt vin.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Zucchinisoppa
Zucchinisoppa. God soppa på zucchini smaksatt med riven parmesan, vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag. Servera gärna med stekt tärnad zucchini och riven parmesan. Ett gott bröd eller varma mackor passar till.
Tempura med grönsaker
Tempura med grönsaker. Knapriga och goda bitar av grönsaker som friterats med japansk frityrsmet. Vegetarisk eller vegan tempura.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Pinnbröd
Pinnbröd grillar du på utflykten eller camping. Linda degen runt toppen på en grillpinne, ta av och fyll hålet med sylt eller honung och smör.
Flytande honung är smidigast i fält men ofta dyrare. Ta också med lite smör eller Bregott.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Snabba pepparkakor
Snabba pepparkakor. Här är recept på en god pepparkaksdeg som blir snabba och goda pepparkakor.
Ett pepparkaksrecept för snabba pepparkakor. På receptfavoriter finns också recept på klassiska pepparkakor samt pepparkaksdeg till pepparkakshus.
Jordgubbsgifflar
Jordgubbsgifflar. Gifflar med jordgubbs- och mandelmassfyllning.
Hembakt baguette
Hembakt baguette. Baka egna knapriga baguetter. Här en variant på baguetter som bakas med en riktigt leaslös deg men som blir mycket goda.
Bry dig inte om att den lösa baguettedegen gör att formen på dessa baguetter inte blir som köpebaguetter utan mer knotiga bröd. Gästerna kommer inte att tveka att det är hembakta baguetter iaf :).
Servera gärna hemgjorda baguetter med god färskost - kankse smaksatt med vitlök eller örter. Eller smör blandat med rödbetor och salt; eller smör med vitlök - vitlökssmör osv.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook