AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Bakad potatis

Bakad potatis Bakad potatis eller bakpotatis. Ugnsbakad potatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning.
Bakpotatis passar till det mesta, är lätt att laga, billigt och nyttigt.
Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Bakad potatis kan också fyllas med olika bakpotatisfyllningar som räkröra, kycklingröra, tonfiskröra eller annat gott.
Välj så stora potatisar som möjligt till bakad potatis. Du behöver dock ej köpa potatis märkt bakpotatis - alla stora och även potatisar som är stora men ej sorterade som bakpotatis blir goda bakta (och billigare). Köper du mindre potatisar så ta två per portion.
Stick ett eller flera hål i skalet innan du bakar dem men en kniv eller gaffel.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port bakad potatis
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 1 tim 15 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 4 stora bakpotatisar
  • 4 msk smör till servering
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Kycklingröra: 4 dl hackad grillad kyckling i bitar
  • 1 tsk curry eller garam masala
  • 2 dl matlagningsyoghurt (eller creme fraiche)
  • 1 dl majs
  • 1 hackad röd paprika
  • Tonfiskröra: 2 burkar tonfisk
  • 1 hackat eller rivet äpple
  • 2 msk kapris
  • 3 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • Löjrom: 4 msk löjrom eller annan rom
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 hackad rödlök
  • 4 tsk smör
  • 4 tsk gräslök
  • Skagenröra: 4 dl skalade räkor
  • 2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche
  • 0,5 dl dill
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl majs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  5. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  6. Servera bakpotatisen som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll den med en god bakpotatisfyllning.


 

Fler recept ur samma kategori som Bakad potatis:

Adas Polo persiskt ris med köttbullar
Adas Polo persiskt sötsurt ris med köttbullar. Basmatiris kokas och varvas med små köttbullar, potatis och linser samt kryddor.
Smaksätts och garneras med smörfrästa Zereshk eller berberis - ett surt bär från Iran som kan köpas på välsorterade butiker med sortiment från mellanöstern. Serveras som en eller flera rätter till persisk mat. Kan också serveras för sig med gott bröd och blandad sallad.
På bilden en variant där jag serverat köttbullarna och potatisskivorna från riskoket vid sidan av riset.
Grillspett med halloumi
Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett. Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken.
Här serverade med en potatisallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.
Grillade lammkotletter med grönsaker
Grillade lammkotletter med grönsaker - grillad paprika och purjolök med rostad potatis och vitlökssås.
Du kan också steka lammkotletterna i stekpanna eller grillpanna istället för att grilla dem. Låt de då gärna eftersteka 5 minuter i ugnen samt vila 5 minuter innan servering.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Gratinerad zucchini med svamp
Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.
Med riven sojaost får du en vegan rätt.
Potatissallad med bönor
Potatissallad med morötter, gröna bönor och lök. Passar som tillbehör till det mesta. En bra bufférätt.
Marinerade kycklingspett
Marinerade kycklingspett på asiatiskt vis med ljus soja, lime, fisksås samt olja. Goda spett till det mesta. Passar utmärkt med ex. jordnötssås, yoghurtsås eller annan kall sås. Ris och grillade grönsaker som zucchini, paprika och rödlök passar också till. Gör gärna en sås genom att göra en dubbel omgång av marinaden som du serverar för sig i en skål (marinera ej i denna - servera ej överbliven marinad som det varit rå kyckling i som sås).
Du kan grilla spetten eller steka dem under grill i ugnen.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Ugnsrostad potatis med paprika
Ugnsrostad potatis med paprika. Gott och enkelt tillbehör till det mesta, vardag, buffé som fest. Speciellt gott till grillad eller stekt mat.
Istället för delikatesspotatis kan du ta ex. Amandine, sparrispotatis eller skjölda och skrubbade färskpotatisar. Vanlig fast potatis i grova tärningar ca 3x3 cm funkar också (skölj potatistärningarna i durkslag och torka dem torra innan).
Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Linser med curry, blomkål och potatis
Linser med curry, blomkål och potatis. Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Spagetti Diablo med tomatsås och stark korv
Spagetti Diablo med tomatsås och stark korv. En god vardagspasta med tomatsås, het korv som chorizo, vitlök och chili som sambal oelek.
Det går bra med all slags korv men godast är het korv av bra kvalitet som chorizo, sremska eller annan korv med chili och paprika.
Pastasåsen är döpt till Diablo för att den ska vara så het.
Smaka på tomatsåsen så att den blir så het du vill ha den. Du kan servera extra sambal oelek vid sidan för de som vill ha extra hetta.
Riven parmesan kan man också ha till. Bröd samt tomatsallad eller grönsallad är också gott till pastan.
Baguette med tomat och mozzarella
Baguette med tomat och mozzarella samt basilika. Istället för baguette-bröd kan du ta ciabatta.
Välj gärna en surdegsbaguette. Köper du bake-off så värm bröden enligt paketet först.
Ska du äta mackorna senare ex. till picknick så lägg gärna salladsblad under och över tomat och mozzarella-fyllningen. Annars blöter de ner brödet efter ett tag.
Vitlökssmör aromsmör med vitlök
Vitlökssmör. Hemgjort aromsmör med vitlök - Vitlökssmör. Vitlökssmör är det vanligaste aromsmöret och passar till grillat mm. En klassiker med grillat kött, fisk eller grönsaker. Också gott till rätter med potatis som oxfilé med råstekt potatis. Vitlökssmör är också gott i bakad potatis.
Du kan dubbla receptet och spara vitlökssmöret i kylen. Väl förpackat i ex. en övertäckt bunke, burk eller inrullat till en rulle i smörpapper så håller sig smöret flera veckor i kylen.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Sallad med svarta bönor
Sallad med svarta bönor, rödlök, morot, solrosskott i olivolja och vinäger.
Gott och nyttigt till det mesta som tillbehör till grillat, burgare, på buffé med mera.
Koka gärna ett helt paket svarta bönor innan och spara resten av bönorna i kyl eller frys till annat. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga i durkslag innan.
Annat gott i salsa med svarta bönor är bland annat blandad grönsallad, babyspenat, isbergssallad, romansallad, fint tärnad röd paprika, majs, hackad färsk koriander, hackad persilja, vitlök, citronskal, citronsaft och hackad chili.
Stekt lök
Stekt lök är bland det godaste och billigaste tillbehör du kan göra. Klassikt till stekt biff, stekt fläsk eller stekt salt sill. Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små lökar.
Stekt lök passar som tillbehör till det mesta ex. grillat, grillad kyckling, lax mm.
Billigt, gott och enkelt att göra. Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök och rödlök tunt. Gul lök är ju god och vanligast att göra stekt lök av.
Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.
Schalottenlökar blir också goda stekta. Skala och dela samt smörstek schalottenlök på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.
Purjolök är också mycket gott stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.
Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.
Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.
Svampstuvning
Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Havrekex
Havrekex. Knapriga kex med havregryn goda till fikat med färskost, smör, marmelad samt till dessertost och ostbricka med mera.
Bröd med lök lökbröd
Bröd med lök. Lökbröd är ett gott bröd smaksatt med hackad lök - det blir aromatiskt och supergott.
Att baka med hackad lök är ett enkelt sätt att sätta god och fyllig smak åt ett vanligt hembakt bondbröd.
Libapizza med salami, mozzarella och oliver
Libapizza med salami, mozzarella och oliver. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Italiensk fin stor tunt skivad salami är såklart att godaste valet men det går också bra med billigare salami.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook