AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Bakad potatis

Bakad potatis Bakad potatis eller bakpotatis. Ugnsbakad potatis är god som potatistillbehör eller att fylla med god fyllning.
Bakpotatis passar till det mesta, är lätt att laga, billigt och nyttigt.
Serverar du bakad potatis som potatistillbehör så lägg gärna i en klick smör och toppa med lite nymalen svartpeppar samt flingsalt.
Bakad potatis kan också fyllas med olika bakpotatisfyllningar som räkröra, kycklingröra, tonfiskröra eller annat gott.
Välj så stora potatisar som möjligt till bakad potatis. Du behöver dock ej köpa potatis märkt bakpotatis - alla stora och även potatisar som är stora men ej sorterade som bakpotatis blir goda bakta (och billigare).
Stick ett eller flera hål i skalet innan du bakar dem men en kniv eller gaffel.
Du kan baka potatisarna i mikron först en 20 minuter och avsluta ca 20 minuter i ugnen om du har bråttom.
Potatisen kan också slås in i folie om du önskar. Vik då foliet upp runt potatisen och vänd sedan upp och ner så skarvarna hamnar nedåt under potatisen. Vid servering skär du sedan ett kryss rakt genom foliet och trycker upp kanterna. Använd en kökshandduk att hålla med så du inte bränner dig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 8)
4 port bakad potatis
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 1 tim 15 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 4 stora eller 8 mindre bakpotatisar beroende på storlek
  • Smör eller olivolja till servering
  • Salt och peppar - helst flingsalt och nymalen svartpeppar
  • FÖRSLAG TILL BAKPOTATISFYLLNING:
  • Kycklingröra: 4 dl hackad grillad kyckling i bitar, 1 tsk curry eller garam masala, 2 dl matlagningsyoghurt (eller creme fraiche), 1 dl majs och 1 hackad röd paprika.
  • Tonfiskröra: 2 burkar tonfisk, 1 hackat eller rivet äpple, 2 msk kapris, 3 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche samt 0,5 krm cayennepeppar.
  • Löjrom: 4 msk löjrom eller annan rom, 1 dl gräddfil, 0,5 hackad rödlök, 4 tsk smör och 4 tsk gräslök (blandas ej utan klickas i potatisen).
  • Skagenröra: 4 dl skalade räkor, 2 dl matlagningsyoghurt eller creme fraiche, 0,5 dl dill, 2 msk citronsaft, 1 dl majs, 0,5 tsk salt, 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj och skrubba bakpotatisarna rena och stick några hål i i dem så de inte spricker.
  3. Baka potatisen i ca en timme och 15 minuter. Känn om de är mjuka och har bakat klart genom att sticka i dem. Har du bråttom kan du använda mikron. Kör potatisarna på max i mikron 20 minuter och avsluta 30 minuter i ugnen. Känn dock så att bakpotatisarna är färdigbakta. Annars baka dem längre.
  4. Ta ut de bakade potatisarna och låt dem svalna något.
  5. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop bakpotatisen så att den öppnar sig. Skär ett kryss i potatisarna och tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig.
  6. Servera bakpotatisen som potatistillbehör med en klick smör, salt och peppar eller fyll den med en god bakpotatisfyllning.


 

Fler recept ur samma kategori som Bakad potatis:

Marockanska kycklingspett
Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.
Zucchinibiffar
Zucchinibiffar med kikärter. Goda plättar med zucchini. Här med klyftpotatis, tzatziki, och tomatsallad.
Zucchinibiffarna kan också serveras med valfria tillbehör som ex. ajvar och råris.
Oxfilé med vitlökssmör
Oxfilé med vitlökssmör. Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grönsallad och vitlöksfräst zucchini och morot.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Bagels med bacon och ägg
Bagels med knaprig bacon och kokt ägg, grönsallad, färskost, tomat, lök och gurka. Passar till lunch, utflykt eller enkel kvällsmat.
Köp färdiga bagels eller baka egna - sök efter bagelrecept här på receptfavoriter.se
Kokt bulgur
Kokt bulgur. Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt - gott till bulgursallad.
Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
Bulgur går snabbt att laga och kokar klart på nån kvart.
Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör. Då tar du bara dubbelt så mycket vatten som bulgur och 2-3 tsk salt.
Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan. Kokta bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till serveringen som ex. bulgursallad eller frysas in i påsar tills den behövs.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Foliepaket med potatis
Foliepaket med potatis, grädde, vitlök, purjolök samt gröna ärtor. Gott som sås och tillbehör i ett. En slags potatisgratäng i foliepaket. Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms de i ugn, på grill eller i glöd till servering.
Potatisplättar
Potatisplättar. Stekta plättar av potatismos med lingonsylt. Stekt bacon, fläsk eller halloumiost är också gott till potatisplättar.
En sallad på tärnad tomat, finriven morot och färsk spenat blandat med olivolja, vinäger och lite salt är gott till potatisplättarna.
Tänk på att moset ska vara hårt och stabbigt - inget löst potatismos - för att moset ska gå att forma till plättar och hålla ihop när de steks. Så dra ner på mjölken när du gör moset. Är ditt mos för tunt så kan du i nödfall tillsätta pulvermos och röra ut till tjockare potatismos.
Andra ingredienser som passar i potatisplättar är finhackad grovt mosade majskorn (en burk), finhackad röd paprika (1 paprika), finriven morot (2-3 morötter) eller pressad vitlök (1-2 klyftor). Eller blanda som du vill. Potatismoset och ägget kommer att hålla ihop biffarna sedan kan du tillsätta lite vad du vill av kryddor och finhackade ingredienser. Prova ex. någon tsk curry och linser (1 pkt kokta).
Pommes Anna potatiskaka
Pommes Anna är en fransk potatiskaka du kan servera som potatistillbehör till det mesta.
Pommes Anna är tunt skivad potatis stekt i en stekpanna, ugnsform eller långpanna till en potatiskaka.
Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe.
Du kan göra Pommes Anna i stekpanna eller en rund ugnsform ex. en springform med löstagbara kanter eller en avlång brödform.
Pommes Anna i långpanna räcker till ca 12 portioner. Fyll då en långpanna med skivad potatis, blanda med olja och salt samt pressa ihop och grädda i 50 minuter på 225 grader tills potatisen fått färg och blivit mjuk.
Självklart kan man smaksätta Pommes Anna och sätta smak på den med någon ingrediens som: hackade svarta kalamatoliver; färska eller torkade örter som persilja, basilika eller andra provencalska örter; örtsalt; hackad soltorkade tomater; skivad gul lök; pressad vitlök; ost som parmesan eller chevre; purjolök osv.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Snabb och enkel kladdkaka
Kladdkaka är en klassiker. Servera kladdkaka med vispad grädde, yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt. Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Varmrökt lax med potatissallad
Varmrökt lax med potatissallad och kokta rödbetor. Rökt makrill eller böckling blir också gott. En enkel, nyttig och smidig rätt till vardags eller fest. Lätt att laga till många. Passar sommarlunch, middag, picnic eller buffé (ex. med en hel varmrökt lax).
Du kan köpa färdig varmrökt lax eller varmröka den själv som på bilden i en ABU-rök. Sök recept receptfavoriter på rökt fisk för att se hur du varmröker själv. Det tar bara ca 10 minuter och är enkelt.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Pasta med tomatsås och soltorkade tomater
Pasta med tomatsås och soltorkade tomater. En vegetarisk pasta med fyllig tomatsås smaksatt med soltorkade tomater, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost. Enkel och god pasta. Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Grillad majskolv
Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott.
Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.
Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt.
Grillad majs är gott med smör, salt och svartpeppar. Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta
Vegetarisk currygryta med grönsaker. Gryta med blomkål, morot och champinjoner i curry och grädde.
Vegetarisk curry- och grönsaksgryta är gott med basmatiris, råris, thairis, kokt vete eller kokt potatis.
Överbliven gryta går bra att spara i kylen och blir bara godare dagen efter.
Du kan såklart ta andra grönsaker efter tillgång och smak. Gott i vegetarisk curry är paprika, vitkål, potatis, zucchini, äggplanta, groddar. Från konserv kan man ta bambuskott, groddar, hela tomater mm.
Med sojagrädde och sojamjölk blir grytan helt vegan.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs
Plattfisk med kokos, chili, limeblad och citrongräs. En god fiskrätt med smaker från Thailand.
Servera gärna med thairis.
Ha gärna i ca 8 blad thaibasilika eller någon dl grovhackad färsk koriander i såsen med.
Spenatbröd spenatbaguette
Spenatbröd eller spenatbaguette. Ett gott knaprigt bröd smaksatt med hackad spenat.
Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter.
Du kan använda fryst eller färsk spenat.
Kladdkaka brownies kladdig chokladkaka
Kladdkaka eller brownies är en kladdig smaskig chokladkaka. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde kanske smaksatt med likör som punsch eller amaretto. Eller en kula vaniljglass och färska hallon eller jordgubbar.
Detta är till en springform eller form i storlek som 2/3 långpanna. Du kan öka receptet med 1/3 så blir det en hel långpanna.
Kaffe, espresso eller sött dessertvin som Commanderia passar till. Eller saft. Eller mjölk.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook