Grillad njurtapp

En jättegod bit nötkött som även kallas slaktarbiff. På franska Onglet och engelska butchers cut eller skirt.
Njurtapp är alltså trots namnet ingen inälvsmat eller njure utan sitter strax under bröstkorgen. En bit väger vanligtvis runt 600-700 gram. Njurtappen består av en innerbit (som är något mörare) och en ytterbit vilka sitter ihop med en stor sena i mitten (som man kan skära bort när man äter).
Namnet slaktarbiff har den då många slaktare förr tog biten åt sig själva då de tyckte det var den godaset styckdetaljen. I vilket fall som helst så är den prisvärd och i skrivande stund kostar den runt 160 kr per kg.
Njurtappen är uppskattad för att den har mycket smak och är relativt mör även om den steks blodig. Den är inte mör som oxfilé förstås utan har lite tuggmotstånd.
Till njurtapp passar tillbehör som klyftpotatis, potatiskaka, råstekt skivad potatis, bakad potatis, pommes frites, rostad potatis, potatisgratäng, grönsallad, nudelsallad, texmex-buffé, tomatsallad, bönsallad med mera. Valfri sås som svampsås, kantarellsås, bearnaisesås, rödvinssås, gräddsås, coleslaw, pepparsås, kalla yoghurt- eller creme fraiche-såser, vitlökssmör osv passar också till.

4 portioner grillad njurtapp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 650 gram njurtapp
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja eller matolja

Tillagning

  1. Låt köttet ligga framme så att det blir rumstempererat medan du tänder grillen.
  2. Gnid in njurtappen med salt, peppar och olja.
  3. Grilla den 2-3 minuter på varje sida så att den får mörk fin färg utan att den bränns.
  4. Flytta köttet till sidan för lägre värme och lägg på lock om du har det. Grilla ca 10 minuter till och vänd köttet efter halva tiden. Använd en stektermometer och stek till 54 grader för blodigt, 60-65 grader för medium och 70 grader för välstekt.
  5. Ta av från värmen och låt vila i 5-10 minuter.
  6. Vid servering så skär du upp så tunna skivor du kan snett mot köttfibrerna. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer