Grillad ryggbiff

Rostade rotfrukter, paprikaröra samt rödvinsreduktion. Paprikaröran är en som en hemgjord ajvar.
Vintips till grillad biff blir Rioja eller ett smakrikt vin från Australien ex. Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon. Rött såklart.
Jag kan rekommendera svensk ekologisk hängmörad ryggbiff. Man kan också välja billigare alternativ om man önskar men välj gärna svenskt.

4 portioner grillad ryggbiff

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram ryggbiff
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Rostade rotfrukter: 300 gram fast delikatesspotatis
  • 300 gram morot
  • 200 gram palsternacka
  • 200 gram gulbeta
  • 2 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
  • 4 st vitlöksklyftor med skal
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rödvinsreduktion: 2 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl fylligt rödvin som ex. Rioja
  • 2 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman
  • 2 msk mörk maizenaredning
  • 1 msk smör
  • Paprikaröra: 2 st röda paprikor
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på grill 250 grader och undervärme.
  2. Dela paprikor i fyra kinder vardera blanda med olivolja, salt och peppar i en skål.
  3. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Grilla dem i övre delen av ugnen i ca 25 minuter. De ska bli nästan svarta på översidan.
  4. Rostade rotfrukter: skala alla rotfrukter och skär i grova bitar ca 2*2 cm. Blanda med vitlöksklyftor (med skal), olivolja, salt, timjan och peppar på en ugnsplåt.
  5. Sätt in under paprikorna. Rosta rotfrukterna i ca 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
  6. Ryggbiffarna: blanda ryggbiffarna med olivolja, salt och peppar. Tänd grillen om du ska grilla dem ute. De går okcså bra att grilla i grillpanna på spisen.
  7. Ta ut paprikorna och lägg dem i en skål övertäckt med plastfolie.
  8. Sänk värmen till 150 grader, plocka ut vitlökarna och låt rotfrukterna steka klart på den lägre värmen ca 10 minuter till. De ska vara mjuka och ha fin färg.
  9. Rödvinsreduktion: fräs tomatpurén med socker i olivolja tills det nästan fastnar i botten utan att bli svart.
  10. Tillsätt vin och soja.
  11. Låt såsen koka ihop till 2/3.
  12. Rör i maizenaredning tills såsen är lagom tjock.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Rör i kallt smör precis innan servering.
  15. Paprikaröra: pilla bort skalet av paprikan och mixa i mixer eller med stavmixer till en röra. Salta och peppra.
  16. Grilla biffarna ca 3-4 minuter på varje sida. Lägg över dem på en tallrik och täck över dem med lite folie och låt dem vila i 5 minuter.
  17. Servera ryggbiffen med de rostade rotfrukterna och vitlöken på fat, paprikaröran (i skål) samt rödvinsreduktionen i såsskål. Gott till är också lite grönsallad som ex. mangoldblad och färsk bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer