Fransk tomatsallad

Fransk tomatsallad med dressing och lök.
Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.

4 portioner fransk tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 1 halv gul lök, rödlök eller silverlök
  • 0,5 pressad vitlöksklyfta
  • 4 msk fin smakrik olivolja
  • 2 tsk dijonsenap, stark senap (valfritt)
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk fin röd- eller vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Skala och dela lök samt hacka den fint.
  3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  4. Fördela löken över tomaterna.
  5. Blanda pressa vitlök, olivolja, dijonsenap, salt, svartpeppar samt vinäger till en dressing i ett glas eller skål och ringla över tomaterna.
  6. Fransk tomatsallad är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer