Fransk tomatsallad

Fransk tomatsallad med dressing och lök.
Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.

4 portioner fransk tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 stora mogna tomater, 6 medelstora eller 20 cocktailtomater
  • 1 halv gul lök, rödlök eller silverlök
  • 0,5 pressad vitlöksklyfta
  • 4 msk fin smakrik olivolja
  • 2 tsk dijonsenap, stark senap (valfritt)
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk fin röd- eller vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Skölj och skiva tomaterna.
  2. Skala och dela lök samt hacka den fint.
  3. Lägg upp skivade tomater på ett fat eller i en salladsskål.
  4. Fördela löken över tomaterna.
  5. Blanda pressa vitlök, olivolja, dijonsenap, salt, svartpeppar samt vinäger till en dressing i ett glas eller skål och ringla över tomaterna.
  6. Fransk tomatsallad är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer