AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Grönsallad

Grönsallad Grönsallad av blandad sallad är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.
Grönsallad kan göras på många olika vis. Här är ett förslag. Ska du göra till många så är det billigare att köpa hela huvud av ex. isbergssallad, lollo rosso osv än att köpa färdigblandad i påse. De färdigblandade är dock smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 4)
4 port grönsallad

Ingredienser:

  • 60 gram - 0,5 påse valfri sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • Eller: 0,5 påse blandad sallad, ca 30 gram samt
  • 1/3 huvud isbergssallad
  • 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad
  • Salladsdressing: 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • Extra: 5 st skjölda fint skivade rädisor eller 0,5 fint skivad rödlök

Tillagning:

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.


 

Fler recept ur samma kategori som Grönsallad:

Pizzasallad
Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.
Rödbetssallad
Rödbetssallad. Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg.
Du kan göra rödbetssallad av inlagda rödbetor eller koka egna.
Rödbetssallad kan smaksättas med riven pepparrot, saltgurka, dijonsenap, kapris samt syltlök. Du kan också ha i tärnat äpple och tärnad kokt potatis - då räcker rödbetssalladen till fler. Istället för gräddfil kan du ta créme fraiche, matyoghurt, majonnäs eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
Du kan ta hela inlagda rödbetor eller skivade. Räkna ca 8 dl hackade skivade rödbetor till 8 portioner rödbetssallad.
Hemgjord Ceasardressing till Ceasarsallad
Ceasardressing till ceasarsallad med romansallad, kyckling och parmesanost.
Ceasarsallad är god att servera i mindre portioner som förrätt, större som huvudrätt eller på fat vid buffé eller middag.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Tomatsallad med bondbönor
Tomatsallad med bondbönor, olivolja och vinäger. En god och nyttig sallad. Passa på under sensommaren då det finns billiga, färska och fina bondbönor.
Istället för hela färska bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Istället för cocktailtomater kan du ta andra fina tomater och tärna eller skiva. Välj helst ekologiska tomater.

Vegetarisk pho-soppa med tofu
Vegetarisk pho-soppa med tofu. En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull grönsaksbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ca 70 gram tärnad tofu per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.
Vitkålssoppa med frikadeller
Vitkålssoppa med frikadeller är klassisk svensk husmanskost. Vitkålssoppa kan du göra på vinterkål eller sommarkål.
Soppan är god nylagad men blir ännu godare om den får stå nån dag i kylen.
Vitkålssoppa går snabbast att göra på sommarkål ca 30 minuter. Vinterkål kokas längre ca 1-1,5 timmar.
Man kan utesluta frikadellerna för vegetarisk vitkålssoppa. Eller byta ut mot vita hela kokta bönor, sojaprotein, quornbullar eller annat vegetarisk för mer matigare soppa.
Med kokt fårkött istället för frikadeller blir rätten sk Får i kål.

Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Minisemlor minisemla små semlor
Minisemlor. En hembakt minisemla är perfekt att bjuda på. Det är inte alla som vill ha en stor semla. Små semlor passar till kakbordet, fest, buffé, till kaffet efter maten mm.
Lite tips: blanda och mosa ut mandelmassan med lite av inkråmet till vetebullarna och en liten skvätt grädde (ca 1 msk). Vispa grädden med lite florsocker eller vaniljsocker (ca 0,5 tsk).
Du kan smaksätta grädden med 0,5 tsk vaniljsocker om du önskar. Vidare kan du smaksätta mandelmassan - kanske med någon sprit som calvados.
Crepes med äpple och kanel
Crêpes med äpple och kanel i karamellsås. Vill du göra crêpesen riktigt festliga så kan du flambera dem Calvados innan servering.
Serverar du som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin eller Pommeau från Normandie.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kycklingfärsspett
Kycklingfärsspett med vitlök och garam masala. Du kan ugnsteka eller grilla spetten.
Istället för träspett kan du ta andra grillspett - ett tips är platta (turkiska) grillspett som har fördelen att kycklingfärsen sitter bättre fast vid grillningen.
Istället för att grillas eller ugnsstekas kan spetten också stekas i stekpanna eller grillpanna.
Bulgursallad med kyckling
Bulgursallad med kyckling. En god ljummen eller kall matig sallad med grillad kyckling som även passar dig som äter GI eller LCHF. Med majs, matyoghurt, morötter, vitlök, salladslök och curry.
Du kan ha andra grönsaker i också som kokt broccoli, blomkål, bönor, gröna bönor, hackad persilja osv.
Gott med en grönssallad till också - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverade cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Syster Cecilias potatis sallad
Syster Cecilias potatis sallad. Recept på min systers jättegoda potatis sallad som passar perfekt till grillningen på midsommarafton och till köttbullarna på julafton!
En smal, god och lite nyttigare potatissallad med fransk senap, vinäger och god olivolja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Nötrutor med hasselnötter
Nötrutor med hasselnötter. Goda hembakta kakor med hasselnötter. Hasselnötter kan bytas mot valnötter eller pecannötter.
Nötrutor är goda med vispad grädde till fika och dessert.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Hemgjord gnocchi gnocchideg
Hemgjord gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Färsk hemgjord gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, lök samt svamp och tillsätt en skvätt grädde och svartpeppar.
Klassiskt är att slunga gnocchin i smält smör, lite hackad salvia, salt och svartpeppar.
Gnocchi passar också med någon msk pesto och olivolja som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi passar istället för pasta i recept på pastasallad.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Koka du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Tomatsoppa soppa med tomater
Tomatsoppa eller soppa med tomater. God tomatsoppa, perfekt till lunch, förrätt eller soppmiddag.
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Serverar du tomatsoppan till förrätt kan du ha hembakta grissinis eller oststänger till soppan samt garnera den med riven parmesan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook