AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Grönsallad

Grönsallad Grönsallad av blandad sallad är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.
Grönsallad kan göras på många olika vis. Här är ett förslag. Ska du göra till många så är det billigare att köpa hela huvud av ex. isbergssallad, lollo rosso osv än att köpa färdigblandad i påse. De färdigblandade är dock smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 3)
4 port grönsallad

Ingredienser:

  • 60 gram - 0,5 påse valfri sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • Eller: 0,5 påse blandad sallad, ca 30 gram samt
  • 1/3 huvud isbergssallad
  • 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad
  • Salladsdressing: 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • Extra: 5 st skjölda fint skivade rädisor eller 0,5 fint skivad rödlök

Tillagning:

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.


 

Fler recept ur samma kategori som Grönsallad:

Räkcockail
Räkcocktail. Recept på klassiskt räkcocktail. Här med hemgjord Rhode Islandssås, räkor, gurka, sallad, rödlök, champinjon, inlagd sparris, ägg, tomat och lite dill samt citron.
Självklart kan du variera innehållet i din räkcocktail som du vill - olika salladsorter, skivade champinjoner, skivade rädisor och riven morot, groddar, mango mm passar i.
Vintips till räkcocktail är vitt vin såklart ex. ett tyskt eller från Alsace.
Servera ev. i höga vinglas eller cocktailglas. Välj en fettsnål creme fraiche om du önskar en nyttig och god förrätt.
Grönsallad
Grönsallad av blandad sallad är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.
Grönsallad kan göras på många olika vis. Här är ett förslag. Ska du göra till många så är det billigare att köpa hela huvud av ex. isbergssallad, lollo rosso osv än att köpa färdigblandad i påse. De färdigblandade är dock smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Tzatziki med morot och curry
Tzatziki med morot och curry. Tzatziki med riven morot istället för gurka. Smaksatt med vitlök samt lite curry.
En god, enkel och nyttig kall röra eller sås - en morotstzatziki - gott till det mesta.
Curry samt hetta från cayennepeppar kan du smaka av själv så att du tycker det blir gott - dessa kan också uteslutas.
Salsa med mango och avokado
Salsa med mango och avokado eller mango- och avokadosalsa är gott till grillat, stekt kött eller grönsaker. Salsan passar till buffe också.
Välj en mogen mango som är lätt mjuk och luktar gott. Avokadon ska också vara mogen såklart - då är den också lite mjuk.
Man kan också ha i några droppar tabasco eller 1 tsk sambal oelek för att få lite hetta i salsan. 0,5 dl hackad färsk koriander är också mycket gott i. Eller hackad bladpersilja.
Röd pesto med soltorkade tomater
Röd pesto med soltorkade tomater. En god pesto med fyllig sälta och smak av soltorkade tomater som passar lite lösare som sås till grillat mm eller lite tjockare som pålägg, röra till bröd, crostinis mm. Röd pesto funkar ocskå till pasta och som variation till grön pesto.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Grov julsenap
Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt.
Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.
Kyckling i ugn med grädde
Kyckling i ugn med grädde. Sås och grönt i ett. Med smak av sambal oelek chili, spenat, vitlök, lök, basilika, parmesan och gratängost.
En god, enkel men festlig rätt med kycklingfiléer som passar med pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis osv.
En sallad med tärnade tomater och avokado i olivolja och vinäger passar också till.
Lammstek med rödvinssås, klyftpotatis och fänkålsgratäng
Lammstek med rödvinssås, klyftpotatis och fänkålsgratäng. En god variant av lammstek med mustig sås. Vintips till lammsteken är ett rött fylligt vin ex. Shiraz från Australien.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Ungersk köttgryta gulasch med högrev eller fransyska
Ungersk köttgryta. Gulasch med högrev eller fransyska blir en god köttgryta till vardags och fest.
Servera gulasch med råris eller kokt potatis. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.
Kycklingrullader med fetaost och soltorkade tomater
Kycklingrullader med fetaost och soltorkade tomater. Här med tomatsås, klyftpotatis, sallad med babyspenat, bifftomat och avokado samt en extra kall sås av matyoghurt.
Gott och nyttigt med färdigskivade kycklingfiléer. Du kan också köpa hela filéer och skiva skälv.
Italiensk tomatsallad
Italiensk tomatsallad med basilika, rödlök och mozzarella. Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella i olivolja och balsamvinäger.
Gott, nyttigt och enkelt att laga.
Pumpasoppa
Pumpasoppa. Soppa med pumpa är gott och enkelt som förrätt, lunch, middag eller buffe. Perfekt att göra på överbliven pumpa ex. efter Halloween. Pumpasoppa blir också god på sk Butternutchpumpa. Baka gärna foccaciabröd till pumpasoppan och servera med färskost som pålägg. Gott i pumpasoppa är också att koka med två tärnade äpplen. Curry passar bra ihop med pumpa så om du vill kan du smaka av soppan med något krm curry.
Du kan garnera pumpasoppan med rostade gröna pumpafrön (köps i affären) samt några droppar smakrik pumpaolja.
Grillade kycklingrullader på spett
Grillade kycklingrullader på spett fyllda med mozzarella, chili och basilika.
Servera med valfria tillbehör ex. någon varm eller kall sås och klyftpotatis, bulgursallad eller couscous.
Spetten kan också stekas i panna eller ugn.

Se alla recept ur kategorin Buffé
Nigiri sushi med fisk
Nigiri sushi med fisk är recept på den vanliga ris toppad med fisk.
Här med lax som är mycket god och prisvärd. Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax.
Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.
- Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
- Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
- Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
- Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
- Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
- Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
- Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
- Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.
Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin
Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig fast potatis och skal samt dela i grova bitar. Eller putsa färskpotatis.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook