AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Grönsallad

Grönsallad Grönsallad av blandad sallad är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.
Grönsallad kan göras på många olika vis. Här är ett förslag. Ska du göra till många så är det billigare att köpa hela huvud av ex. isbergssallad, lollo rosso osv än att köpa färdigblandad i påse. De färdigblandade är dock smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Egen enkel blandsallad kan du fixa av 0,5 påse rucccola, mache eller babyspenat samt 1/3 huvud isbergssallad och 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad. Vidare kan man ta ett huvud romansallad. Frisésallad är också gott om man gillar lite bitter ton i salladen.

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 6)
4 port grönsallad
Förberedelse: 5 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 15 min

Ingredienser:

  • 65 gram valfri sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 5 rädisor
  • 0,5 fint skivad rödlök

Tillagning:

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.


 

Fler recept ur samma kategori som Grönsallad:

Asiatisk coleslaw
Asiatisk coleslaw. En superslaw - enkel och nyttig coleslaw utan majonnäs men med dressing med asiatiska smaker som risvinäger, olja, jordnötssmör, soja, ingefära, socker och vitlök.
Denna vitkålssallad passar som sallad och tillbehör till allt grillat, till fest och buffé.
Här coleslaw med grön kål som finns på vår och sommar sk spetskål samt paprika, morot och vårlök. Det går också bra med vanlig vintervitkål eller rödkål.
Gillar du färsk koriander så kan du hacka ca 1 dl och blanda i.
Coleslawen blir god om den får stå så den kan förberedas i god tid.
Krabbsallad
Krabbsallad. Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.
Godast blir krabbsallad med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - men det är rätt pilligt och tar längre tid än ovan angiven tidsåtgång.
Krabbkött på burk fungerar också.
Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.
Vintips till krabbsallad blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Pizzasallad
Pizzasallad med strimlad vitkål. Hemgjord klassisk pizzasallad. En vitkålssallad som är billig och god till pizza men också som sallad på ett buffébord.
Vitkål är vanligast men rödkål och spetskål blir också gått. En matberedare är lättast att strimla kålen med. Skär den då i klyftor först samt skär bort roten i mitten.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Spontansallad med bacon och ägg
En blandad sallad med bacon, ägg, grönsallad, kidneybönor, paprika, bönor, lök, majs och tomater i vinäger och olivolja smaksatt med lite chili.
Du kan ta andra och laga din egen spontansallad ex. med andra bönor, tärnad ost, skinka, kassler, grillad kyckling, rivna morötter, rivna betor, kokt bulgur, kokt vete, groddar, babyspenat, riven rotselleri, rostade nötter som valnötter, solrosfrön, frukt som tärnat äpple, päron, ädelost osv efter tycke och blanda din egen spontansallad.
Vill du ha en vegetarisk sallad kan du ersätta baconet och ägg med soltorkad tomat samt tofu eller tärnad ost.
En god och nyttig sallad som passar som egen rätt till lunch eller lätt middag eller som tillbehör. Gi- och LCHF-anpassad (skippa ev. majsen). Tack Björn som GI-bantar.
Köttfärsfyllda auberginer
Köttfärsfyllda auberginer eller äggplantor. Bakade auberginer som är urgröpta och fyllda med köttfärsröra och aubergine toppat med gratängsås och riven ost samt parmesan. Garnera ev. med färsk basilika.
Gott med en grönsallad till ex. babyspenat, tärnad tomat och tärnad paprika samt dressing. Vidare kan man ha klyftpotatis till om man är riktigt hungrig.
Smidigt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att gratinera och värma till servering.
Om man vill kan man bara gratinera med ost och parmesan.
Vegetarisk variant får du med sojafärs (vegan) eller quornfärs. Det finns vegan riven ost mozzarella style att gratinera med.
Fyllda paprikor med ris
Fyllda paprikor med ris. Risfyllda paprikor bakade i ugnen med mozzarellaost är gott som tillbehör till det mesta istället för vanligt ris. Kan förbereda i god tid och sedan värmas till servering.
Smidigt att laga om du har kallt ris över och vill använda till något gott.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Pepparkakssandwich
Pepparkakssandwich. Pepparkakor med vaniljglass mellan. Enkelt, gott och omtyckt av alla. Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen.
Goda som efterrätt, fika eller när man är sugen på glass.
En variant av den köpta sandwichen.
Godast blir de med hembakta pepparkakor och riktigt fin vaniljglass. Ska du servera pepparkakssandwicharna efter middagen ex. som dessert till kaffet eller en espresso med avec kan du välja lite mindre pepparkakor och får då som små kakor. Räkna då 1-2 per person.
Kycklinggryta
Kycklinggryta med svamp, schalottenlök och bacon i rödvin. Denna gryta passar perfekt till rödvin från Australien av druvan shiraz. Kantareller och trattkantareller passar bra i kycklinggryta. De kan blandas ut eller ersättas med ostronskivling, champinjon, skogschampinjon och/eller shii-take.
Istället för en hel kyckling eller lårben kan du ta 800 gram urbenade kycklinglår.
Banana split recept
Banana split som är en dessert med kluven banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.
Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska).
Istället för att laga egen chokladsås kan du köpa färdig ex. Oboy.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Spagetti med skinka och basilika
Spagetti med lufttorkad skinka och basilika. Chili, vitlök och parmesanost ger god smak åt denna pasta. Byt ut skinka mot tio soltorkade tomater och du har en god vegetarisk spagetti.
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljvisp. Knaprigt hembakt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
En tårta räcker till 6-8 portioner.
Vintips till hallontårta blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen.
Tårtan är även god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), jordgubbar (jordgubbstårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomatsallad med yoghurt
Tomatsallad med yoghurt, citron och mynta. En kall sallad med matyoghurt som är god till meze, grillat eller stark mat som ex. indiskt. En variant på Raita.
Kikärtor med curry
Kikärtor med curry, zucchini, lök och vitlök. Gott som huvudrätt med ris eller råris; eller som tillbehör; eller en rätt bland många på ex. en buffé.
Koka gärna ett paket egna kikärter i förväg och spara undan resten till en annan dag. I nödfall kan du använda väl sköljda färdigkokta kikärter - räkna då med tre burkar.
Vill du att rätten ska vara vegan så ersätt crème fraiche med Oatly Fraiche (av havre).
Om du vill kan du skippa zucchinin. Vidare kan du ha i andra grönsaker som slantad morot, blomkål, aubergine och paprika.
Du kan även garnera på slutet med cashewnötter, pumpafrön eller hackad bladpersilja.
Våfflor våffelsmet
Våfflor, klassiska frasvåfflor och våffelrecept. Gör din egen våffelsmet till frasvåfflor.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Linsgryta med spenat Dhal Palak
Linsgryta med spenat Dhal Palak. En vegan och vegetarisk gryta med linser, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili. Billigt och enkelt att dubblera och laga till många. Linsgrytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis eller ha i stekt indisk ost sk paneer eller stekt halloumi.
Överbliven linsgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in.
Gott till linsgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en vegansk raita - tärnad gurka och tomat i Oatly fraiche smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt. Vidare Naan (indiskt tunnbröd). Knapriga Papadams kan man också servera till. Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.
Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat). Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 3 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.
Risotto med svamp svamprisotto
Svamprisotto. Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som den är med riven parmesan eller som tillbehör till det mesta ex. grillad kyckling, fläskfile, lax osv.
Du kan använda champinjoner men annan svamp som kantareller, Karl-Johan, shii-take, ostronskivling, skogschampinjon osv. Torkad svamp som kantarell, trattkantarell eller Karl-Johan fungerar också utmärkt att göra svamprisotto på. Karl Johan är Italienarnas favorit.
Riktigt lyxig blir svamprisotton med några droppar tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Veganburgare
Veganburgare med svarta bönor, tofu och rödlök. Goda och nyttiga. Kan serveras som hamburgare eller som biffar med valfria tillbehör.
Koka gärna egna svarta bönor. Förslagsvis ett paket så kan du spara bönor till annat i kyl eller frys.
Här har jag valt att steka (fritera) veganburgarna i mycket olja så att de blir knapriga. Överbliven olja kan du sila genom ett kaffefilter och spara till annat. De går såklart att steka i mindre mängd olja också.
Servera veganburgarna som du önskar - förslagsvis i varma rostade hamburgerbröd som på bilden: veganmajonnäs i botten, strimlad isbergssallad, veganburgare, BBQ-sås, skivad tomat, sallad på svarta bönor samt färsk koriander. I bakgrunden Honungsrostad potatis (sök recept här på Receptfavoriter.se).
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook