AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Grönsallad

Grönsallad Grönsallad av blandad sallad är enkelt och gott tillbehör till grillat och det mesta.
Grönsallad kan göras på många olika vis. Här är ett förslag. Ska du göra till många så är det billigare att köpa hela huvud av ex. isbergssallad, lollo rosso osv än att köpa färdigblandad i påse. De färdigblandade är dock smidiga om man bara ska ha några portioner sallad.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 5)
4 port grönsallad

Ingredienser:

  • 60 gram - 0,5 påse valfri sallad av gröna blad ex. spenat, ruccola, mache eller en valfri blandning
  • Eller: 0,5 påse blandad sallad, ca 30 gram samt
  • 1/3 huvud isbergssallad
  • 0,5 huvud lollo rosso eller annan röd sallad
  • Salladsdressing: 3 msk olivolja
  • 2 msk fin vit- eller rödvinsvinäger, eller balsamvinäger
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt
  • Extra: 5 st skjölda fint skivade rädisor eller 0,5 fint skivad rödlök

Tillagning:

  1. Skölj och rensa salladen. Skär eller riv isbergssalladen i grova bitar. Skär eller riv lollo rosso i grova bitar.
  2. Blanda salladen i en serveringsskål eller lägg upp på ett fat. Toppa ev. salladen med några fint skivade rädisor eller en halv fint skivad rödlök.
  3. Blanda dressingen av olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål bredvid.
  4. Blanda inte i salladsdressingen förrän precis innan servering annars slokar salladen fort av saltet och syran.


 

Fler recept ur samma kategori som Grönsallad:

Vitkålssallad
Vitkålssallad är vanlig i två varianter - pizzasallad med vinäger eller coleslaw med majonnäs. Här är recept på både pizzasallad och coleslaw. På bilden coleslaw till grillade revben, majskolv och potatisklyftor.
Vitkålssallad är inte bara gott utan oslagbart billigt och smidigt, förslagsvis om man har många gäster. Speciellt om du använder en matberedare eller mandolin att snabbt strimla vitkålen.
Massera gärna in saltet i kålen med handen så blir vitkålen i salladen snabbare mjuk samt god pizzasallad eller coleslaw (det är saltet som gör att kålen mjuknar). Alternativ är att vitkålssalladen står och blir mjuk i kylen någon timme eller flera timmar ex. över natten.
Ceasarsallad med parmesan
Ceasarsallad med parmesan. En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och utesluta riven parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle.
Mimosasallad
Mimosasallad. Hemgjord klassisk mimosasallad - en härlig sjuttitalare i ny tappning med färsk frukt, vispad grädde och majonnäs.
Mimosasallad är klassisk till julbordets skinka men också till vardags till kassler, grillat och det mesta kött - helstekt kyckling ex.
Här har jag valt äpplen, vindruvor, mandariner och ananas - gott i mimosasallad är också persika, päron, mango, apelsin, lime eller gurka. Ta lite vad du gillar i din mimosasallad.
Istället för färsk frukt kan man använda avrunnen fruktcocktail från burk. Då går mimosalladen mycket snabbt att laga till.
Vill du laga en mimosallad utan majonnäs (ex. utan ägg) eller grädde kan du ersätta med crème fraiche eller matyoghurt.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu, blomkål, broccoli, champinjoner smaksatt med örter, vitlök, rödvin, soja och lök.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Om du vill ha kan du runda av grytan på slutet med någon dl sojagrädde.
Rotfruktsoppa rotfruktssoppa
Rotfruktsoppa. Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.
Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia.
Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.
Björns blandsallad
Björns blandsallad. En god blandad sallad med gurka, råriven morot, tomat, oliver, rödlök och purjolök. En slags råkostsallad.
Du kan också riva i rödkål, vitkål, äpple och/eller ha i salladsblad som isberg, spenat, mache eller ruccola.
Denna sallad blandade min kompis Björn ihop till lunchen. Salladen passar till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Rostade kastanjer
Rostade kastanjer. Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.
Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.
Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.
Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.
Smördegssnurror
Smördegssnurror med fetaost och spenat. Ett varmt tilltugg som du snabbt och enkelt gör i rullar, bakar och sedan skär i munsbitar.
Skaldjurssoppa med kräftor
Skaldjurssoppa med kräftor eller kräftsoppa. Gör grunden på kräftskal eller räkskal. Mustig skaldjurssoppa kokt med grädde, vitt vin och lite vitlök.
God med kräftstjärtar serverad i soppan.
Skaldjurssoppa med kräftor passar till förrätt (receptet räcker då till 6 förrätter) eller soppmiddag.
Servera med ett gott rustikt bröd som ex. nybakt baguette, focaccia eller brytbröd.
Vintips till skaldjurssoppan är vitt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Skal av hummer eller havskräftor går givetvis utmärkt att koka skaldjurssoppan på också.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bönsallad med svarta bönor
Bönsallad med svarta bönor, rödlök, paprika, zucchini, tomat och majs. En kall bönsalsa som passar till det mesta.
Majs kan uteslutas om du äter GI eller LCHF.
Du kan byta ut svarta bönor med andra bönor efter tycke ex. vita bönor, adzukibönor eller annan god sort.
Godast (och billigast) blir det med hemkokta bönor. Detta förbereder du lämpligen dagen innan ex. lägger bönor i blöt samt följer anvisningarna på paketet. Koka gärna ett paket och spara resten i omgångar i påsar i frysen.
Du kan byta ut grönsaker efter tycke som ex. zucchini mot gurka.
Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Lax i folie med purjolök
Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Gott med sallad samt kokt potatis - gärna färskpotatis eller delikatesspotatis - samt valfria kokta primörer som morot, blomkål, broccoli, vaxbönor. En grönsallad med tomater är också gott till. En klyfta citron kan man också servera till.
Istället för purjolök kan du ta salladslök eller vårlök.
Vintips blir ett vitt vin ex. chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bearnaisesås med citron
Bearnaisesås med citron. Hemlagad Beaarnaise smaksatt med citronsaft istället för vitvinsvinäger. Här garnerad med lite chiliflakes.
Kycklingspett med jordnötssås
Kycklingspett med jordnötssås. Grillspett med marinerad kyckling i jordnötssås.
Du behöver 8-12 ca 20 cm långa träspett.
I Malaysia och Thailand är det en uppskattad rätt som förtjänar att spridas över världen.
Till kycklingspett med jordnötssås passar thairis, grönsakswok eller wokade nudlar med grönsaker.
Garnera gärna med blad av färsk koriander.
Key limepaj
Key limepaj. Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft.
Här har jag två storlekar på pajen - en tunnare med minde fyllning för 8 bitar och en med mer fyllning som blir 12 tjockare bitar. Digestivebottnen är samma för båda.
Keylimepaj kan du garnera med limeskivor, krulligt limeskal (använd zest-järn), syltat limeskal, grovt riven lime, twistade limeskivor, limeklyftor och/eller färska jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång. Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering.
Limepaj bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Garnera Key limepajen vid servering.
Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Marängtäcke: vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rödbetor med getost
Rödbetor gratinerade med getost. Passar som tapas och som förrätt samt på buffé.
Kokta, skalade och klyftade rödbetor håller sig i kylen. När det är dags att servera gratineras rödbetorna med getost och garneras med lite hackad gräslök.
Thailändsk vitkålssallad
Thailändsk vitkålssallad. En sallad med strimlad vitkål eller spetskål, salladslök och thailändska smaker av kokos, vitlök, chili, fisksås, lime, ingefära och socker.
Gott som tillbehör till ex. vårrullar eller grillat.
Gott i är också sesamolja, rostade sesamfrön, groddar, färsk riven ingefära samt färsk hackad koriander.
Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat

Gilla oss på Facebook