Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis

Rostade rotfrukter med färskpotatis. Ett gott tillbehör grillat och sidorätt till buffé.
Kålroten, morötter och lök ger sötma. Gott är att toppa med en lite salt och fyllig dressing sås med sardeller. Direkt från grillen läggs en marinerad grillad bit biff eller halloumiost som kronan på verket.
Laga gärna en stor omgång då det blir goda rester.

6 portioner rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 knippe vårlök eller 1 purjolök
  • 7 smala sommarmorötter eller 3 normalstora morötter
  • 0,5 kålrot
  • 15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar.
  3. Skär bort blasten och strimla lökarna.
  4. Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
  5. Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva.
  6. Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar.
  7. Skala och klyfta löken.
  8. Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter.
  10. Ta ut de rostade rotfrukterna och servera. Lägg ev. upp på fat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer