Rostad vårlök, kålrot, morot och färskpotatis

Rostade rotfrukter med färskpotatis. Ett gott tillbehör grillat och sidorätt till buffé.
Kålroten, morötter och lök ger sötma. Gott är att toppa med en lite salt och fyllig dressing sås med sardeller. Direkt från grillen läggs en marinerad grillad bit biff eller halloumiost som kronan på verket.
Laga gärna en stor omgång då det blir goda rester.

6 portioner rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 knippe vårlök eller 1 purjolök
  • 7 smala sommarmorötter eller 3 normalstora morötter
  • 0,5 kålrot
  • 15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar.
  3. Skär bort blasten och strimla lökarna.
  4. Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
  5. Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva.
  6. Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar.
  7. Skala och klyfta löken.
  8. Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter.
  10. Ta ut de rostade rotfrukterna och servera. Lägg ev. upp på fat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer