AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Klyftpotatis

Klyftpotatis Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 13)
4 port klyftpotatis
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 3 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  3. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  4. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
  5. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med svartpepparkvarnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Klyftpotatis:

Tomatsallad med lök
Tomatsallad med lök. Goda tomater, gul lök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.
Ju bättre kvalitet på du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).
Ex. mogna smakrika tomater, fin olivolja, vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar blir godast.
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon. En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar fläsk eller hackad soltorkad tomat för en vegetarisk variant. Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick. Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.
Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost. Du kan välja vilken lagrad ost du vill - ex. Västerbottensost, riven ost eller parmesan.
Räkna ca 12 potatisar ex. fast vinterpotatis eller större delikatesspotatis som Amandine.
Potatissoppa med pumpa
Potatissoppa med pumpa. Pumpa och potatis är gott att blanda och koka soppa på. Pumpasoppa med potatis kan man också kalla den. I vilket fall som helst är den god till lunch, förrätt eller soppbuffé.
Som förrätt räcker receptet till 10 portioner.
Räkna ca 800 gram pumpakött när du skärt rent pumpan från skalet.
Potatis- och pumpasoppan är här smaksatt med en aning grädde, garam masala, vitlök, riven parmesanost samt några droppar tryffelolja (valfritt).
Bakpotatis med kycklingröra
Bakpotatis med kycklingröra. Bakad potatis fylld med röra av tärnad kyckling, curry, röd paprika, creme fraiche samt rödlök. Majs, knaperstekt bacon och kidneybönor passar också att ha i kycklingröran.
Gott är att köpa en halv stor eller mindre grillad kyckling och tärna till röran. Istället för att köpa färdiggrillad kyckling så kan du säklart grilla en kyckling själv (och ta resterna till bakpotatisfyllning till lunch nästa dag kanske?). Vidare kan du steka kycklingfiléer, lår eller annat kycklingkött och tärna till röran.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Spettekaka hemgjord i ugnen
Spettekaka. Hemgjord i ugnen. Här är en fuskbakt spettekaka i vanlig ugn (utan spett). Spettekaka är en Skånsk specialitet till födelsedagar och andra fester. Spettekaka bakas av massor med ägg, potatismjöl och socker.
Traditionellt så ringlas spettekakssmet mycket sakta på ett spätt och stelnar du efterhand till en stor konformad spettekaka. Förr i tiden bakades spettekakan över öppen eld men numer vanligtvis i en specialugn med gasollåga (på bageri).
Här är ett recept där du själv gör lager i en långpanna och bakar av dessa efterhand.
Traditonell spettekaka bakad över eld är såklart dyrare än vanlig köpt spettekaka. Den är också mörkare i färgen och har lite rökigare fylligare smak. Spettekaka dekoreras med sockerkristyr. Man har olika färg på sin spettekaka i olika delar av Skåne ex. rosa och grön kristyr på Österlen.
Kakan är (och ska vara) torr och måste förvaras lufttätt i dubbla plastpåsar om den inte serveras direkt (annars suger den åt sig fukt och blir mjuk). Skär du spettekaka med kniv så smular den bara sönder - bäst är att \\\\\\\"såga\\\\\\\" upp den med ett bågfilsblad eller i värsta fall en tandad brödkniv. Spettekaka äts som den är till kaffet. Gott är också spettekaka serverad med vaniljglass och sylt på jordgubbar eller annan frukt.
Kristyren kan färgas med någon droppe hushållsfärg.
Gratinerad lax med räkor
Gratinerad lax med räkor i ugnen. Laxfilé toppad med räkor i gräddig sås smaksatt med dill, citron och lite hummerfond och gratinerad med riven ost. Gott och lätt att laga.
Gott med kokt potatis, pressad potatis eller potatismos. Pasta som tagliatelle eller ris går smakar också fint till.
Servera gärna med en grönsallad av ex. babyspenat till.
Pannacotta med rabarber
Pannacotta med smält rabarber. Fräscht och gott som dessert med krämig pannacotta och sötsur rabarber.
Om du vill kan du ha ett dessertvin till ex. Moulin Touchais från Frankrike eller ett italienskt Vin Santo.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Coleslaw
Coleslaw. En amerikansk vitkålssallad med majonnäs eller matyoghurt som passar till grillad kyckling, revbensspjäll, barbeque och annat grillat.
Coleslaw blir bara godare om du gör den dagen innan och har i kylen.
Coleslaw är sås, sallad, tillbehör och nyttigt i ett.
Traditionellt görs coleslaw med majonnäs men blir jättegod och mer nyttig med grekisk eller turkisk yoghurt som ex. Larsa. Då god till biff och kyckling.
Färsk ingefära ger en god lite annorlunda fyllig smak men kan uteslutas.
Finstrimlad vitkål är vanligast till coleslaw men rödkål och spetskål blir också gott.
En mandolin (sådant där rivjärn de säljer bla på tv-shop) eller en matberedare är smidigt att strimla vitkålen med.
Vitkål är mycket billigt så coleslaw är utmärkt om du ska bjuda många på mat och till buffe. Dessutom kan den förberedas någon dag innan och ha i kylen.
Coleslaw serveras kall och är godast efter en natt i kylen.
Pizza med chevre
Pizza med chevre eller getost på tomatsås och riven mozzarella. Här serverad med lite honung, rostade pinjenötter och ruccolasallad.
Du kan baka chevrepizza med färsk jäst eller torkad jäst. Ett halvt paket färsk jäst på 25 gram motsvarar ett halvt paket torkad jäst.
Annat gott på chevrepizza är kokta klyftade rödbetor. Vidare kan man ha fetaost på. Istället för pinjenötter blir valnötter gott.
Tänk på att många ostar framställs med löpe så de är ej vegetariska - det kanske inte gör något för dig men om du ska bjuda på pizzan så är det bra att veta.
Pizzan med chevre kan också bakas på pizzasten i grill med lock.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Kyckling med grönsaker
Kyckling med grönsaker med inspiration från medelhavet. Stekt eller grillad kycklingfilé med ungsbakta grönsaker och röra eller sås smaksatt med getost. Gott, nyttigt och enkelt.
Du kan välja grönsaker efter tycke. Andra goda grönsaker som passar att fräsa eller woka till kycklingen är: klyftad röd eller gul lök, grovt skuren purjolök, grön eller gul paprika, tomathalvor, en grovhackad vitlöksklyfta, slantad palsternacka, tärnad rotselleri eller mangold.
Om du vill kan du smaksätta grönsakerna med någon msk ostronsås eller japansk soja. Vidare kan man ha i skalade sesamfrön, något krm chiliflakes och en pressad vitlök för mer smak.
Sötsura grönsaker får du om du vänder i en dl ketchup och en dl vatten på slutet. Då kan man också ta med tärnad färsk ananas med grönsakerna.
Istället för getost kan du smaksätta crème fraichen med färsk finriven ingefära; eller med någon msk sweet chili-sås eller mango chutney.
Om du vill kan du servera ris, råris eller quinoa till.
Vegetariskt alternativ är steka quornfiléer istället för kyckling.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Fattiga riddare
Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Till servering: florsocker eller socker samt kanel eller sylt; smör; sirap (gärna lönnsirap) passar till.

Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör
Ugnsbakad torsk med pepparrot och skirat smör. En riktig klassiker. Att ugnsbaka fisk är ett enkelt och gott sätt att laga fisk. En enkel fiskrätt.
Baka torskfile i ugnen i en panna smord med lite olivolja och servera med lite skirat smör, riven pepparrot och kokt potatis. Välj ev. en delikatesspotatis som sparrispotatis. Har de fint skal behövs de ej skalas.
Kokta ärtor är också gott till ugnstekt torsk med pepparrot.
Stuvad svamp svampstuvning
Stuvad svamp eller svampstuvning till all slags svamp. Passar som såsigt tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Gör du din svampstuvning tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.
Smaka gärna av svampstuvningen med ljus soja som Kikomman.
Gott i svampstuvning är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite grönsaksbuljongtärning i.
Räkna ca 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp. Ersätt då med en burk svamp ca 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Stuvade makaroner
Stuvade makaroner. En svensk klassiker till köttbullar, stekt falukorv, korv eller stekt fläsk eller bacon.
Stuvade mackisar är ett säkert kort hos barn (och vuxna). Speciellt då med söt ketchup.
Vanligt är att man smaksätter stuvningen med riven muskotnöt (en gång en av världens dyraste kryddor!).
Om du vill lyxa till stuvade makaroner så kan du tillsätta riven ost och lite grädde i stället för mjölken.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller andra italienska jättemakaroner.
Servera gärna lite nyttigt till de stuvade makaronerna - jag gillar några skivor tomat till samt finriven morot, röd paprika i skivor och lite gurka i stavar.
Napoleonbakelser
Napoleonbakelser är en bakelser med bakad smördeg varvat med grädde, vaniljkräm, äppelmos och toppat med glasyr.
Du behöver smördegsplattor som du kavlar ut och bakar av. Dessa varvar du sedan med grädde osv. Du kan också baka egen smördeg förstås - sök recept här på receptfavoriter.se
Napoleonbakelser är ej uppkallade efter Napoleon som man kan tro utan det är dess geografiska ursprung kring Neapel i Italien (Napoletana) som sägs ha namngett bakelserna.
Rabarberkräm med kardemumma
Rabarberkräm med en twist av kardemumma blir jättegott ihop. Krämen är klassisk att servera varm eller kall med gräddmjölk (hälften mjölk och grädde) samt skorpor till. Prova med italienska biscottis - mandelskorpor till.
Krämen kan också användas till annat som sås till vaniljglass, pannacotta, desserter, fyllningar med mera.
Räkna ca 12 medelstora tjälkar rabarber eller runt ett kg till 4 portioner.
Du kan stöta kardemumma i mortel om du inte har mald kardemumma.
Om du vill ha en tjockare rabarberkräm så kan du tillsätta lite potatismjöl utblandad med kallt vatten i ett glas. Tillsätt under omrörning och värm upp så att det tjocknar. Koka ej. Räkna 1,5 - 2 msk utrört i 4 msk kallt vatten till 4 portioner.

Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Grön ärtsoppa
Grön ärtsoppa. Enkel, snabb och god soppa på gröna ärter. Glöm påssopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig.
Med någon dl grädde, droppar tryffelolja och mousserande vin så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Lyxigt serveringsförslag med grädde osv: Vispa grädden lätt. Mousserande vin passar bra att dricka till men också att ha en skvätt i soppan. Grädden rör man också i precis innan servering ex. genom att någon msk ringlas i en ring när soppan är i tallriken. Tryffelolja kan man droppa tre, fyra droppar runt i ärtsoppan för en sista touch.
Enklast är att servera din Crème Nignon som den är eller med en klick creme fraiche.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova rotselleri och purjolök.

Ugnsrostade tomater
Ugnsrostade tomater i olivolja och basilika. Goda som tillbehör till det mesta eller att laga pasta till. Också smidigt att laga om du har många mogna tomater att ta vara på - låt då svalna och frys in eller lägg i glasburkar och täck med olivolja samt sätt på tätt lock (spara i sval eller kyl).
Du kan blanda olika sorters tomater och olika storlekar. Se till att skära dem i lika stora bitar bara.
Gott är att rosta med två grovhackade vitlökar och 0,5 färsk eller 0,5 tsk torkade chiliflakes. Då kan du laga en god pastarätt med kokt spagetti eller annan pasta, mer olivolja, riven parmesan samt lite färsk ruccola eller spenat. Smaka av med flingsalt.
Vidare är det gott att ringla över lite fin vinäger ex. balsamvinäger mot slutet om tomaterna ska serveras som sallad.
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Rosenbröd
Rosenbröd är små vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till små semlor.
Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.
Kikärtssallad med grillad paprika
Kikärtssallad med grillad paprika, rödlök, vitlök, olivolja samt balsamvinäger.
Ett gott och nyttigt tillbehör (med lågt GI samt LCHF-anpassat) som passar till det mesta som grillat (passa på att grilla paprikor om du ändå grillar), till buffé eller middag.
Godast blir salladen med hemkokta kikärter. Lägg då ett paket kikärterna i blöt kvällen innan. Koka dem dagen efter mjuka i 1,5 timmar. Häll av och använd tre dl till salladen. Frys förslagsvis in överblivna kikärter eller använd till annat.
Spandauer
Spandauer. Hembakta Spandauer som är wienerbröd fyllda med vaniljkräm och sylt. Spandauer med hemgjord smördeg blir supergoda även om de är lite krångliga att baka.
Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äpplesylt eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.
Gör egen vaniljkräm om du vill ha det i (sök recept här på receptfavoriter.se) eller använd Marsan vaniljkräm eller hårt vispad vaniljvisp.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook