AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Klyftpotatis

Klyftpotatis Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port klyftpotatis
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  3. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  4. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
  5. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med svartpepparkvarnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Klyftpotatis:

Pressad potatis
Pressad potatis. Kokt potatis du pressar med en potatispress. Gott och enkelt.
Pressad potatis passar som potatistillbehör till det mesta. Speciellt när den serveras till en rätt med mycket sås som ex. fisk med vitvinssås eller en god köttgyta.
Du kan välja fast eller mjölig sort. Välj goda ekologiska potatisar.
Asiatisk nudelsallad
Asiatisk nudelsallad är gott som tillbehör till grillat, stekt eller friterad mat. Eller som egen vegetarisk rätt - lägg då gärna till tofu eller grillad halloumiost.
Gott och nyttigt. Nudelsalladen kan förberedas innan och värmas. Den kan serveras ljummen, kall eller varm.
Sallad med nudlar, morot, purjolök, champinjoner, vitlök, sesamolja, chili, ostronsås och sesamfrön.
Gillar du nötter så kan du strö över rostade cashewnötter vid servering.
Rotfruktslåda
Rotfruktslåda. En låda eller gratäng med rotfrukter som palsternacka, potatis, kålrot, rotselleri, grädde samt vitlök.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Råraka rårakor
Råraka eller rårakor är råstekt riven potatis. Råraka serveras ofta med stekt fläsk och lingon. Gör gärna egna rårörda lingon eller ta lingonsylt.
Rårivna morötter samt zucchini är gott till.
Aiolipotatis
Aiolipotatis. Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.
Persiljestuvad potatis
Persiljestuvad potatis. Gott som tillbehör till isterband, stekt fläsk eller annan svensk husmanskost.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Grillad entrecote med potatissallad
Grillad entrecote med potatissallad. Grillad eller stekt entrecote i grillpanna serverad med en potatissallad med rädisor, morötter och sparris i creme fraiche och majonnäs samt smaksatt med senap. En variant på potatissallad med mer grönsaker och smaker.
Du kan ta andra primörer eller grönsaker i salladen också ex. fräst vårlök eller purjolök. Tärnat äpple är också gott i. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
En grönsallad passar också att servera till.
Vintips är ett lätt rött vin som Pinot Noir eller ett rosé.
Grillad lax med avokadosalsa
Grillad lax med avokadosalsa. Grillad laxfilé med salsa på avokado, tomat, olivolja och rödlök serverat med kokt färskpotatis. Gott, enkelt och nyttigt tillbehör till grillad lax. Vintips till grillad lax får bli ett vitt ekfatslagrat av druvan Chardonnay.
Välj god fin kallpressad olivolja. Likaså fin vällagrad vit- eller rödvinsvinäger. Ju godare desto godare salsa.
Citron- eller limesklyftor är gott till laxen.
Vidare kan du ha i hackad färsk koriander i salsan samt att garnera laxen med om du gillar det.
Hackad färsk basilika och bladpersilja passar också i salsan.
Laxen kan också stekas i panna eller i ugn.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Tonfisksås
Tonfisksås. En kall sås eller dressing med mixad tonfisk, sardeller, vitlök, kapris och majonnäs.
Passar till Vitello Tonnato (kallskuret kött), rostbiff, till sallad med skinka och kokt ägg, sallad Nicoise, tomatsallad, grillade grönsaker med mera.
Hökarpanna hökarepanna
Hökarpanna eller hökarepanna. En klassisk allt i ett gryta med potatis, kotlett eller fläsk, njurar och öl.
En god lageröl passar till Hökarpanna ex. Nils Oscar lager.
Tempura med grönsaker
Tempura med grönsaker. Knapriga och goda bitar av grönsaker som friterats med japansk frityrsmet. Vegetarisk eller vegan tempura.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Kladdkaka i kastrull kastrullkladdkaka
Kladdkaka i kastrull - en kastrullkladdkaka. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka. Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna. Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Avokadosallad
Avokadosallad är ett recept på sallad med avokado, tomat, olivolja och vinäger. Enklare och godare än så här kan det knappast bli. Allt hänger på hur bra råvarorna är. Använd så fin olja och vinäger som möjligt. Tomaten och avokadon ska vara rumsvarma. Välj gärna kvist- eller cocktailtomater som har god smak.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Vinbärsvin
Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
Viltgryta älggryta rådjursgryta
Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta. Ett recept på gryta med viltkött med rödvin.
Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm.
Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.
Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Spätzle
Spätzle är en tysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten.
I södra Tyskland och Österrike serveras spätzle till vardags som tillbehör till det mesta, exempelvis till kötträtter (likt kokt potatis i Sverige) och köttgrytor som gulasch, skinkstek med gräddsås, rumpstek med skysås osv. En annan vanlig spätzlerätt är Käsespätzle - spätzle med ost - då varvar man spätzlen med riven ost och gratinerar i ugnen samt serverar med brynt eller rostad lök på toppen.
Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering. Kokt kall spätzle kan också frysas i fryspåsar. Ta ur dem ur plastpåsarna och tina utspridda på en bricka under en handduk.
Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike. Det går att göra spätzle på gammalt vis med deg som breds ut på en skärbräda och skärs med kniv men det är svårt (då ska degen vara lite fastare). Spätzledegen ska slås luftig med en slev i minst 10 minuter men du kan också prova med en elvisp.
Räkna med 1-1,5 medelstora ägg per person.
Makaroner och ost
Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.
Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost.
Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera.
Guacamole
Guacamole är en röra av mosad avokado. Guacamole eller avokadoröra passar till mexikansk mat som tex mex, nachos, tortillas mm
Du kan också ha guacamole som tillbehör till det mesta speciellt grillad eller stekt fisk, kyckling eller skaldjur.
Guacamole passar också på buffébord.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Kronans kaka
Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Gratinerad kycklingfile med paprika
Gratinerad kycklingfilé med paprika, ost och grädde. Fylld med röd pesto. Gott med pasta som tagliatelle eller råris. Lätt att laga till många i en långpanna om du dubblerar receptet.

Lax med fetaosttäcke
Lax med fetaosttäcke. Ugnsbakad lax toppad med ett täcke av smulad fetaost, crème fraiche och spenat.
Gott med kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis, rostade rotfrukter, pasta eller ris.
Tips är att även blanda lite extra sås av crème fraiche och smulad fetaost.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook