AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Klyftpotatis

Klyftpotatis Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port klyftpotatis
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  3. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  4. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
  5. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med svartpepparkvarnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Klyftpotatis:

Senap med honung
Senap med honung blir en god julsenap gjord av senapspulver, honung, socker och creme fraiche.
Senapen är stark i början men tappar sedan i styrka efterhand. Håller sig i kylen flera veckor.
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat
Mozzarellagratäng med aubergine, zucchini och tomat. Gott som vegetarisk gratäng till råris, pasta.
Även god som sidorätt eller GI-tillbehör till kött som stekt eller grillad kycklingfilé mm.
Gott i gratängsåsen är också något krm finriven muskot.
Aspic gelead buljong
Aspic är gelead buljong. Enklast är att gelea vanlig buljong som kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong.
Aspic gelé kan man hacka i fina tärningar och garnera förrätter eller smörrebröd med leverpastej med. Eller täcka terrinner, pastejer eller leverpastej med. Gelead ål eller aladåber används också aspic till.
Godast är att göra hemgjord buljong och gelea den. Buljong från kött och fisk kan du reducera (koka ner) och då gelear den sig själv när den får stelna i kylen. Då behövs ej extra gelatin. Koka då buljongen med ben, fiskben till fiskbuljong eller kalvfötter eller kalvleder samt fläsksvål som innehåller naturligt gelatin till köttbuljong.
Vill du vara riktigt säker på att din vanliga köttbuljong ska gelea sig så kan du tillsätta extra ben: förslag på aspic av köttbuljong utan gelatin är att laga 4 liter vanlig köttbuljong (se recept här på receptfavoriter.se) och lägga till: 2 kalvfötter (flådda och rengjorda, blötlagda i ca 7 timmar samt kokta i 5 minuter); eller kalvleder (tillsätts direkt i buljongen) samt fläsksvål (sjuds i 10 minuter och sköljs i kallt vatten först) - allt beställs hos slaktare. Blir ca 3 liter aspic.
Ska du klä formar med gelé så tar du 3,5 dl vätska till 8 gram gelatinpulver.
1 blad gelatin är lika med 2,3 gram gelatinpulver.
Du kan också följa ev. recept på paketet på ditt gelatin.
Smaksatt aspic är vanligt. Gott är att ersätta 0,5 dl buljong med portvin, calvados, madeira, cognac (ca en msk per dl buljong).
Prova konsistensen på gelen genom att ösa 0,5 cm tunnt lager i botten på ett glas, sätt in i kylen och vänta några minuter tills det stelnat. Ta ut igen och mosa ihop gelén. Efter några minuter återfår gelén rumsvärme. Rätt konsistens ska vara fast men inte gummiaktig. Dock till formar måste gelén vara styvare för att hålla ihop formen sedan. Är gelén för hård så spär du buljongen med vatten och tvärtom - tillsätt lite mer gelatin utrört i vatten.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Bakad sötpotatis
Bakad sötpotatis gör du i ugnen som vanlig bakad potatis. Gott till det mesta som tillbehör. Har en sötare smak än vanlig bakpotatis så därför passar bakad sötpotatis som tillbehör till kött, kyckling, viltfågel, vilträtter, viltfile, på buffe mm. Inte så gott som fylld bakpotatis.
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnsstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Tom Yaam Goong
Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.
Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Skaldjurssoppa med kräftor
Skaldjurssoppa med kräftor eller kräftsoppa. Gör grunden på kräftskal eller räkskal. Mustig skaldjurssoppa kokt med grädde, vitt vin och lite vitlök.
God med kräftstjärtar serverad i soppan.
Skaldjurssoppa med kräftor passar till förrätt (receptet räcker då till 6 förrätter) eller soppmiddag.
Servera med ett gott rustikt bröd som ex. nybakt baguette, focaccia eller brytbröd.
Vintips till skaldjurssoppan är vitt vin ex. en Chardonnay från Australien.
Skal av hummer eller havskräftor går givetvis utmärkt att koka skaldjurssoppan på också.
Potatissallad med kapris, äpple och purjolök
Potatissallad med kapris, äpple och purjolök är gott som tillbehör till buffe, picknick, grillad kyckling och rostbiff.
Någon matsked honung samt fransk senap ger också god smak.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Bärkaka
Bärkaka med hallon eller andra bär som blåbär, krusbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Tomatsallad med bondbönor
Tomatsallad med bondbönor, olivolja och vinäger. En god och nyttig sallad. Passa på under sensommaren då det finns billiga, färska och fina bondbönor.
Istället för hela färska bondbönor kan du köpa frysta färdigkokta bönor - då räcker ca 400-500 gram. Även gröna sojabönor (som finns frysta) blir gott.
Istället för cocktailtomater kan du ta andra fina tomater och tärna eller skiva. Välj helst ekologiska tomater.

Kyckling pasta
Kycklingpasta. En god pasta med kyckling i krämig pastasås med smak av saffran, röd paprika, broccoli, champinjon samt en ton av curry och cayennepeppar (kan uteslutas).
Använd kycklingfile eller färdig grillad kyckling. Godast blir det med färsk kycklingfile från svensk gård, gärna frigående.
Som pasta kan du välja tagliatelle som i receptet men spagetti, gnocchi eller penne blir också gott.
Vintips till kyckling med pastasås är ett vitt chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Fläskfilégryta fläskfilegryta med sparris, svamp och grädde
Fläskfilégryta. Hemlagad fläskfilegryta med sparris, svamp, paprika och grädde. En god, enkel och snabb gryta med fläskfilé som passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.
Blåbärsvåfflor med hallonsås
Recept på blåbärsvåfflor med hallonsås och glass. Våfflor med blåbär och smaskig hallonsås passar till fika och dessert. Recept på våffelsmet med blåbär. Med hallon och blåbär blir det dessutom rätt nyttiga våfflor. Vaniljglass eller grädde är gott till våfflorna. Enkla, goda, nyttiga och snabba våfflor.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Hallontårta
Hallontårta med tårtbottnar av sockerkaka blir en härlig hallontårta eller sommartårta med hallon, grädde och vaniljvisp eller vaniljkräm.
Bäst blir hallontårtan med hembakta tårtbottnar och hemgjord vaniljkräm men du kan såklart köpa färdiga tårtbottnar och vaniljvisp till vaniljkräm.
Hallonen kan givetvis bytas ut mot jordgubbar till jordbubbstårta, vinbär till vinbärstårta eller andra bär.
Sylt med hallon
Hemgjord sylt med hallon eller hallonsylt. Hallonsylt är lätt att göra genom att koka ihop mosa rensade hallon med socker. Vill du ha en hållbar hallonsylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.
Mjuk citronkaka
Mjuk citronkaka. En god hembakad sockerkaka med citronsmak och citronglasyr. Blir också god med lime eller apelsin istället för citron.
Glasyren är valfri. Man kan också toppa den med frosting av florsocker och färskost (ta hälften av varje) samt rivet citronskal.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Syltad pumpa
Syltad pumpa som passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.
Marinerade kronärtskockor
Marinerade kronärtskockor i olivolja, vitlök, chili, citron och basilika. Gott som tilltugg, tapas, på pizza, till sallad eller som tillbehör till det mesta.
Istället för kronärtskockshjärtan kan du ta kronärtskocksbottnar. Skär dem då i halvor.
Potatisgratäng med kålrot
Potatisgratäng med kålrot. En smaskig gratäng med potatis och kålrot.
Potatisgratängen till det mesta ex. stek, oxfile eller till buffe.
Om du vill kan du ha i 1/4 rotselleri samt 1-2 palsternackor också.
Vidare är en klyfta pressad vitlök också gott i gratängen.
Ett tips är att skiva potatisen med en sk mandolin.
Här har jag valt att koka upp mjölkblandningen innan ugnen då sparar man tid i ugnen men får en kastrull att diska. Det går givetvis bra att laga gratängen i ugnen med kall mjölkblandning från början. Eller så kan man koka potatis mm i mjölkblandningen i kastrullen och sedan bara gratinera gratängen med lite ost.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Inbakad oxfile oxfilé
Inbakad oxfile eller oxfilé fylld med svampstuvning. Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, ostronskivling, skogschampinjon mm.
Istället för färdig smördeg kan du göra vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel. Lägg på oxfilen och vik ihop. Pensla med ägg.
Gott till inbakad oxfilé är ex. rostade rotfrukter som små potatisar eller potatisklyftor (på bilden ljummen potatissallad med rostad vitlök). Grönsaker som ärtor, fräst spenat eller brysselkål passar till. Fräst purjolök, morotsslantar och bitar av kålrot är en god blandning.
Råris eller kokt vete passar också till.
Vidare kan man ha en extra sås som ex. Madeirasås.
Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla oxfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
Andra saker som är goda i inbakad oxfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
En klassiker från 70-talet och det gamla franska köket.
Vintips till inbakad oxfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja.
Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chevre) och honung. Om du vill kan du utesluta honungen.
Andbröst med gräddsås
Andbröst med gräddsås. En enkel och god rätt på andbröst i sås med grädde, äpple, bacon och champinjoner.
Klyftpotatis eller pressad potatis, brysselkål och/eller kokta morötter, broccoli, sallad samt gele (svart vinbär) passar till.
Rött vin Pinot Gris från exempelvis Bourgogne är gott vintips. Eller öl.
Receptet blir också gott med annan viltfågel. Koktiden kan då ändras såklart så det inte blir över- eller underkokt.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook