AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Klyftpotatis

Klyftpotatis Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 8)
4 port klyftpotatis
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 12 - 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  3. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  4. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig.
  5. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med svartpepparkvarnen.


 

Fler recept ur samma kategori som Klyftpotatis:

Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad. En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Tomat och avokadosallad är ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen. Salladen skulle också kunna kallas salsa då den är en såsig röra - en nyttig, vacker och god röra.
Gott i tomat och avokadosalladen är också färsk koriander samt hackad röd chilifrukt.
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök
Potatissallad med fransk senap, sidfläsk, kapris och vårlök.
Potatissallad på färskpotatis eller delikatesspotatis med dressing på fransk Dijon senap, vinäger, kapris och olivolja.
Potatissalladen håller sig i kylen och blir bara godare. Vanlig fast potatis blir också gott. Välj helst en kravmärkt potatis.
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Färskpotatissallad
Färskpotatissallad. Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök.
En god färskpotatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.
Om du vill kan du utesluta sparris och sockerärtor och bara ha rödlök i salladen.
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Aiolipotatis
Aiolipotatis. Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis blandat med aioli som är vitlöksmajonnäs. Sås och potatistillbehör i ett. En slags potatissallad som passar till grillat kött, kyckling, fisk, grönsaker osv.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Wokade rödbetor med getost
Wokade rödbetor med getost blir en liten sidorätt och tillbehör. Gott som tapas, buffe och plockmat. Godast blir det om du kokar egna rödbetor. Koka dem med skal i en 40 minuter, spola i kallt vatten så lossar skalet om du masserar det med händerna, skär bort topp och botten med en skalkniv.
Bärkaka
Bärkaka med hallon eller andra bär som blåbär, krusbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Tunnbrödskorgar
Tunnbrödskorgar. Baka tunnbrödskorgar själv. Hårt tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand samt viker till korgar.
Traditionellt tunnbröd gräddas i stenugn - ofta en som bakar och en som gräddar.
Hembaka tunnbrödskorgar gör du genom att kavlar du ut tunnbröden 1/3 så stora, ca 15 cm i diameter. Efter de kommit ut ur ugnen och är mjuka så böjer du ner dem i en skål eller kopp så att de stelnar som korgar.
Tunnbrödskorgar kan du ha till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, creme fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, creme fraiche och blandsallad.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fläskkarré i ugn
Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker eller gratinerade grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.
Du kan också späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré.
Hemlagad senap
Hemlagad senap av senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Kokt rimmad oxbringa med rotmos
Kokt rimmad oxbringa med rotmos. Servera med stark senap, buljong från oxbringan, knäckebröd och ev. en sallad ex. på finrivna morötter, tomat, valnötter, spenat och vinäger.
Överbliven oxbringa kan frysas.
Lägger du oxbringan i press håller i kylen ex. över natten blir den lättare att skära i tunna skivor och får fin form.
Du kan koka oxbringan utan morot, purjolök och rotselleri också men de ger god smak.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Örtsmör med färsk koriander och lime
Örtsmör med färsk koriander och lime. Gott till grillad fisk som lax, havskräftor och räkor.
Äppeldessert med kanelsmulor
Äppeldessert med kanelsmulor. En god kall obakt äppeldessert som är en variant av äppelkaka med skorpmjöl som du rör ihop med smör, socker och kanel till en smulig god röra som sedan varvas med äppelmos. Toppa med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
En god, snabb och enkel dessert du kan laga utan ugn.
En variant av denna dessert är att baka en äppelkaka genom att bre ut äppelmos i botten på en form, strö över ströbröd, socker samt kanel och sedan skiva över smör och grädda i 225 grader i 10 minuter.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg
Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Pepperonata italiensk grönsaksröra
Pepperonata är en italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök.
Pepperonata är gott till grillat som ex. grillad kycklingfilé toppad med pesto serverad med klyftpotatis. Eller som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet.
Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också.
Pepperonata kan smakas av med en nypa socker och lite god vinäger förutom salt och peppar. Man kan också ha chili ex. en spansk chilifrukt för lite hetta.
Africana panna med quorn, curry och grädde
Africana panna med quorn, curry och grädde. En god exotisk rätt med quorn-fileer eller bitar i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Quorn är ett svampprotein som odlas i stora tankar, pressas samman med lite äggvita till goda bitar med gott tuggmotstånd. Smaken blir vad man lagar quorn-bitarna med.
Lökrelish
Lökrelish. En relish är en slags röra eller sås likt en salsa - här med lök, senapsfrön, tomat och chili. God istället för ketchup till hamburgare, korv, grillat, tex mex med mera.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Silverkaka
Silverkaka - en sockerkaka bakad med bara äggvitor. Perfekt sätt om du har äggvitor över från ex. Bearnaissås eller liknande. Silverkakan kan såklart bakas med hela ägg med men då blir det en vanlig sockerkaka (och lite gulare istället för vit).
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Bananpaj à la Tobbe
Bananpaj. En paj med banan och kokos i ljuv harmoni. Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med lite vaniljvisp eller vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook