Grillade grönsaker

Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som skivad äggplanta, halverade tomater, kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.

4 portioner grillade grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 zucchini, grön
  • 4 portabellosvampar
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 4 vårlökar eller 2 rödlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden.
  2. Rensa svampen.
  3. Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla.
  4. Skär bort blasten och nedre blomfästet på vårlökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre).
  5. Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 3 minuter. Häll av.
  6. Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  7. Blanda ner grönsakerna och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  8. Grilla zucchini, svamp, paprikor samt lök runt om så de får färg runt om. Lägg ev. över i folie och håll varma på lägre värme ex. på sidan av gallret.
  9. Du kan också trä allt skuret i kuber på grillspett.
  10. Servera de grillade grönsakerna på fat varma, ljumma eller kalla. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt och ev. lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer