Grillade grönsaker

Grillade grönsaker passar till det mesta, både som tillbehör till grillat som på buffén.
Du kan välja andra grönsaker som skivad äggplanta, halverade tomater, kokt sparris (förkoka i 4 minuter), morot (förkoka i 5 minuter) och små hela potatisar (förkoka i 15 minuter). Kokt majs är också gott (förkoka i 15 minuter). Det finns förkokt majs också som man kan grilla direkt.

4 portioner grillade grönsaker

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 zucchini, grön
  • 4 portabellosvampar
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 4 vårlökar eller 2 rödlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 3 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden.
  2. Rensa svampen.
  3. Skölj paprika. Skär bort kanterna till bitar lagom att grilla.
  4. Skär bort blasten och nedre blomfästet på vårlökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre).
  5. Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 3 minuter. Häll av.
  6. Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  7. Blanda ner grönsakerna och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  8. Grilla zucchini, svamp, paprikor samt lök runt om så de får färg runt om. Lägg ev. över i folie och håll varma på lägre värme ex. på sidan av gallret.
  9. Du kan också trä allt skuret i kuber på grillspett.
  10. Servera de grillade grönsakerna på fat varma, ljumma eller kalla. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt och ev. lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer