Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise

Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise, ugnsrostad potatis samt vårlök och kokt broccoli.
Majskyckling är mycket god kyckling uppfödd på majs.
Vill du grilla på utegrill så penslar du kycklingfiléerna med smält smör, olja, salt, peppar och rosmarin från en kopp och grillar båda sidor några minuter vardera och sänker sedan värmen och grillar vidare i ca 10 minuter (ev. slår in i folie så att de inte bränns). Vårlöken kan du då baka med potatisen i ca 20 minuter.

4 portioner grillat majskycklingbröst med chilibearnaise

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram majskycklingbröst
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • Chilibearnaise: 150 gram smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm chiliflakes eller någon msk hackad färsk röd chilifrukt
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller någon tsk torkad dragon
  • Tillbehör: 8 fasta potatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 6 vårlökar
  • 1 huvud broccoli

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tunna skivor. Lägg dem i en långpanna med olivolja och salt.
  3. Ugnstek potatisen i 20-25 minuter tills de är mjuka och har fin färg.
  4. Majskyckling: värm en stekpanna och tillsätt smör samt olivolja.
  5. Bryn kycklingbrösten med skinnet nedåt i ca 1 minut.
  6. Vänd kycklingbrösten så att skinnet är uppåt, salta och peppra samt tillsätt rosmarin. Lägg ev. med fyra vårlökar där du skurit bort blasten.
  7. Grilla i ugnen i ca 20 minuter.
  8. Ta ut och låt vila någon minut. Vid servering så skär du grova sneda bitar ev. halvor (som blir en portion).
  9. Förbered broccolin och skär den i buketter och lägg i en kastrull med lite vatten och ett krm salt. Koka den när du har 5 minuter kvar på potatisen.
  10. Laga under tiden chilibearnaise: Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  11. Skala och finhacka löken. Lägg i en såskastrull. Tillsätt vinäger, 2 msk vatten samt vitpeppar. Koka på medelvärme tills nästan all vätska kokat bort.
  12. Hacka under tiden persilja och dragon.
  13. Separera äggulorna från äggvitorna och spara ev. äggvitorna till annat samt äggulorna i ett glas eller dl mått till bearnaisesåsen.
  14. När vätskan nästan helt kokat bort i kastrullen med löken så tillsätter du ytterligare 2 msk vatten och rör runt.
  15. Ta av från värmen och rör i ett ägg i taget.
  16. Sätt kastrullen på låg värme på plattan och vispa kraftigt i några droppar smör åt gången i äggblandningen.
  17. Fortsätt vispa i smält smör lite i taget. När allt smör är i såsen och blandningen börjar bli varmare så tjocknar den. Rör hela tiden och höj ev. värmen något om såsen ej tjocknar. Var dock försiktig så det ej blir för varmt för då blir det äggröra.
  18. Ta av från värmen och tillsätt hackad persilja och dragon samt smaka av med någon nypa salt.
  19. Servera chilibearnaisen direkt. Lägg ev. upp i en skål och garnera med några flakes chili eller finstrimlad färsk chili.
  20. Servera majskycklingen med chilibearnaisen, den rostade potatisen, vårlöken och broccolin.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer