AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Bearnaisesås béarnaisesås

Bearnaisesås béarnaisesås Klassiskt recept på bearnaisesås. Béarnaisesås är enkel och mycket god bara man fått lite kläm på det - vips så har du supergod hemgjord bearnaisesås. Såsen får smak av vinäger, dragon och smör. Hackad persilja är också gott i.
Bearnaisesås smaksätts med dragon. Du kan välja torkad dragon eller dragon som är inlagd i vitvinsvinäger. Använder du inlagd dragon så tar du en 2-3 msk och hackar fint och rör i bearnaisesåsen. Vidare kan du då också ha i vinäger med smak från den inlagda dragonen.
TIPS FÖR ATT LYCKAS MED BEARNAISESÅS:
Blir bearnaisesåsen för varm när du gör den så spricker den - äggen koagulerar och blir nästan äggröra och såsen ser grynig ut istället för jämn och fin som en majonnäs. Ta då av såsen från värmen. Börja sedan om från början genom att vispa äggulor fluffigt och droppvis tillsätta lite i taget av några msk skirat smör och sedan droppvis av den misslyckade spruckna såsen. Då ser du om bearnaisen går ihop fint likt en majonnäs.
Du kan vispa för hand om du är stark och snabb eller med elvisp.
Lättast att få ihop blir bearnaisesåsen om alla ingredienser håller ungefär samma temperatur ex. runt 55 grader.
Om du vill kan du göra bearnaisesåsen kall men då måste du använda ett flytande smörolja typ såsbas (detta är vad många restauranger gör).
Du kan vispa bearnaiese i vattenbad - koka upp vatten i en vid panna och sänk ner en rostfri bunke i vattnet. Eller om du är försiktig så kan du vispa ihop bearnaisen i en vanlig kastrull. Akta så det inte blir för varmt (då kan du sätta kastrullen i vasken och spola kallt vatten runt botten så den svalnar snabbt). Se också upp för eftervärmen i kastrullen eller bunken som kan spräcka bearnaisen om du ställer såsen åt sidan utan att röra den. Häll ev. upp i ny bunke och servera direkt. Bearnaisesås kan hållas varm i vattenbad upp till kanske 20 minuter i runt 50-60 grader.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port bearnaisesås
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 3 äggulor
  • 3 msk vitvinsvinäger, gärna en mild fin sort ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
  • 0,5 kruka färsk dragon (finhackad) eller 2 tsk torkad dragon eller 0,75 dl inlagd hackad dragon
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 150 gram smör
  • 1-2 krm salt

Tillagning:

  1. Bearnaisesåsen görs helst precis innan den ska serveras varför du först börjar med övrig mat såsen ska serveras till ex. grillar kött, rostar potatis, kokar grönsaker osv.
  2. Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
  3. Koka vinäger, krossade vitpepparkorn, schalottenlök, dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
  4. Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
  5. Sjud vatten i en bredbottnad panna eller kastrull till vattenbad.
  6. Tillsätt äggulorna under vispning till vinäger- och dragonblandningen direkt i kastrullen eller lägg över allt i en rostfri bunke.
  7. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet. Ev. i diskhon.
  8. Vispa äggulorna fluffiga med elvisp eller för hand någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
  9. Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispning. Ta ej med det vita i botten på smöret.
  10. Vispa och värm såsen i det varma vattenbadet tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Den ska ej bli för varm (60 grader) då spricker såsen då äggen koagulerar. Spricker bearnaisen så är den vattnig och grynig (börja om med nya äggulor och tillsätt den spruckna såsen lite i taget som du gjorde med det smälta smöret).
  11. Smaka av bearnaisesåsen med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
  12. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt. Eller håll den varm i vattenbad - akta dock så den inte blir för varm eller kall och spricker.

Fler tips

Receptfavoriters kommentar: Receptet är ändrat till mindre vinäger och något förenklat. Olika vinäger är olika kraftig och den vanligaste vinägern i Sverige är inte direkt den milda sorten. Välj gärna en fin mild vinäger.


 

Fler recept ur samma kategori som Bearnaisesås béarnaisesås:

Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Varm örtsås till fisk
Varm örtsås till fisk. En god vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.
Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.
Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, vårlök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.
Bönsalsa salsa med bönor
Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.
Se alla recept ur kategorin Såser
Citronsås med grädde
Citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft. Med fiskbuljong är den god till grillad, stekt eller kokt fisk som lax och torsk med mera. Med kycklingbuljong är citronsåsen god till kyckling; med grönsaksbuljong passar den till det mesta - speciellt kokta grönsaker.
Kyckling i lergryta
Kyckling i lergryta. Lergryta är enkelt att laga i. Recept med lergryta blir mycket saftiga och goda.
Du måste blötlägga lergrytan innan. En ny lergryta blötläggs ca 12 timmar men sedan behövs den bara läggas i blöt någon halvtimme innan. Lergrytan sätts sedan i kall ugn varefter ugnen sätts på.
Du kan laga de flesta andra recept på grytor och ugnsrätter i lergryta. De mesta blir klart på 1,5 timmar. Ta ev. bort locket sista kvarten på slutet om du vill ha lite mer stekyta.
Det blir mycket god skysås i lergryta så servera gärna ett gott bröd till ex. brytbröd att doppa i skyn.
Rotfrukter och andra grönsaker blir också gott i lergrytan. Ex. rotselleri, kålrot, palsternacka, pumpa, sötpotatis, purjolök mm.
Du kan servera en kall sås till ex. yoghurt med smulad fetaost eller någon smaksatt creme fraiche.
En sallad med kokta svarta och vita bönor i olivolja samt skivade tomater och rödlök med vinäger är gott till lergrytan.
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Tempura
Tempura - friterade grönsaker och fisk med dip. Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Också gott med räkor, skaldjur, kräftstjärtar, kyckling eller kalkon istället för fisk.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Överkurs är att blanda en specialdipp till tempuran som är som en buljong och kan bestå av 1/2 dl ljus soja (exempelvis Kikkoman) blandat med 1 msk socker (helst 2 msk mirin), 2 dl buljong på 1 msk dashi - pulver (kan ersättas med fiskbuljong eller bara vatten) smaksatt med 2 msk torrt vitt vin och en tsk riven färsk ingefära.
Eventuellt kan man bara ha lite japansk soja, ostronsås och/eller söt chilisås till tempuran.
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Avancerat recept
Paté pate paterecept
Paté. Okej, paté är lite 70-tal men det är ju så gott med en god bit paté i fransk stil.
Paté blir en enkel förrätt speciellt när du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Pate kan göras av vilken färs som helst. Cumberlandsås är klassiskt till (finns recept här på receptfavoriter). Inlagd saltgurka cornichons är också gott till.
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör
Lammstek med klyftpotatis och vitlökssmör.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.

Tartiflette
Tartiflette är en fransk variant av potatisgratäng med fläsk, smakrik ost Reblochon och vitlök.
Tartiflette serveras som en hel rätt. Dock gärna med en god grönsallad och tomatsallad till.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögelosten Reblochon. Du kan också ta liknande ost såklart.
Det går bra att använda tärnat bacon också.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat

Gilla oss på Facebook