Viltsås

Introduktion och förberedelse

Viltsås är en sås som passar speciellt till vilt och som lagas med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och lite soja.

Serveringsförslag

Varianter

Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.

4 portioner viltsås sås till vilt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 dl steksky, viltfond eller buljong från viltstek som älgstek, rådjursstek eller hjortstek
  • 3 dl grädde
  • 4 enbär
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
  2. Sila stekskyn om du vispar ur stekgryta, ugnsform eller stekpanna.
  3. Vispa ner steksky (eller viltbuljong eller viltfond) med mjölet och smöret.
  4. Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
  5. Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
  6. Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
  7. Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
  8. Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
  9. Viltsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-21

Tillbehör och liknande recept: