Viltsås

Introduktion och förberedelse

Viltsås. En sås till vilt - god och enkel sås till vilt med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och soja.

Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.

4 portioner viltsås sås till vilt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 2 dl steksky, viltfond eller buljong från viltstek som älgstek, rådjursstek eller hjortstek
  • 3 dl grädde
  • 4 enbär
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
  2. Sila stekskyn om du vispar ur stekgryta, ugnsform eller stekpanna.
  3. Vispa ner steksky (eller viltbuljong eller viltfond) med mjölet och smöret.
  4. Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
  5. Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
  6. Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
  7. Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
  8. Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
  9. Viltsåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.