Viltsås
Viltsås är en sås som passar speciellt till vilt och som lagas med steksky, grädde, enbär och vinbärsgelé, messmör och lite soja.
Tillagning
- Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
- Sila stekskyn om du vispar ur stekgryta, ugnsform eller stekpanna.
- Vispa ner steksky (eller viltbuljong eller viltfond) med mjölet och smöret.
- Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
- Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
- Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
- Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
- Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
- Viltsåsen är klar att servera.
Serveringsförslag
- Passar som gräddig sås till de flesta vilträtter.
- Jag hade såsen till en älgfärslimpa.
Varianter
Du kan också ha i smörstekt svamp eller smula i några torkade trattkantareller eller Karl-johan i viltsåsen - det ger mycket god smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal