Vegetarisk grönsaksgryta med tofu

Vegetarisk grönsaksgryta med tofu, blomkål, broccoli, champinjoner smaksatt med örter, vitlök, rödvin, soja och lök.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Om du vill ha kan du runda av grytan på slutet med någon dl sojagrädde.

4 portioner vegetarisk grönsaksgryta med tofu

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 2 huvud broccoli
  • 1 pkt naturell tofu, ca 280 gram
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 gram champinjoner, gärna kastanjechampinjon
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin eller rött matlagningsvin
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgele
  • 0,5 tsk fänkålsfrön
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus japansk soja
  • 1 salladslök
  • 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja koka råris om du vill ha det till - det tar 40-45 minuter.
  2. Skala och hacka löken och vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor gryta med 2 msk olivolja några minuter.
  4. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  5. Skölj, rensa och halvera svampen samt tillsätt den.
  6. Pudra över vetemjöl och rör om.
  7. Rör i rödvin och koka upp.
  8. Tillsätt vatten samt buljongtärning, gelé, fänkål, cayenne, rosmarin, timjan, svartpeppar och salt. Rör om och låt småkoka på medelvärme.
  9. Rensa, ansa och skär blomkål och broccoli i buketter.
  10. Lägg över efterhand i grytan.
  11. Låt koka ca 10 minuter.
  12. Skär tofun i tärningar.
  13. Smaka av grytan med salt och soja.
  14. Tillsätt tofun och koka upp.
  15. Garnera gärna grytan med strimlad salladslök samt hackad bladpersilja.
  16. Vegetarisk grönsaksgryta är klar att serveras.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer