Persiskt bröd

Persiskt bröd är goda att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.

Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera. Man kan ävern pensla med lite vatten och strö över skalade sesamfrön på brödet.

5 stora eller 20 mindre bröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter mjölk, standard
  • 1 dl olja, ex. solrosolja
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 kg vetemjöl
  • 0,5 dl yoghurt, naturell
  • 0,5 dl vatten
  • 30 g sesamfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Värm mjölken med olja, salt och strösocker till 37 grader.
  3. Häll först ca en deciliter över jästen. Rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölken. Rör om.
  4. Blanda i ägg och det mesta av vetemjölet - spara ca 1-2 deciliter.
  5. Arbeta och knåda ihop till en smidig deg. Knåda i maskin 5 minuter eller för hand i 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i 1 timme.
  7. Ta upp degen på mjölat badbord och knåda den fem minuter.
  8. Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter. Dela då degen i fem delar. Kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt. Lägg degen på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  9. Om du vill kan du baka flera mindre bröd istället för fem stora. Dela då degbitarna i ytterligare 4 delar som du formar och kavlar ut till ca 30 cm avlånga ruter-formade bröd. Fördela bröden på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Blanda yoghurt och vatten i en skål.
  12. Pensla bröden med yoghurtvatten.
  13. Strö på sesamfrön och tryck fast dem lätt med ex. undersidan på en sked.
  14. Stora bröd kan du trycka små hål i med fingrarna med några centimeters mellanrum.
  15. Grädda bröden några 2-3 plåtar i taget i ca 10 minuter tills bröden fått ljus brun färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer