Persiskt bröd

Persiskt bröd är goda att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.

Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera. Man kan ävern pensla med lite vatten och strö över skalade sesamfrön på brödet. 

5 stora eller 20 mindre bröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 liter mjölk, standard
  • 1 dl olja, ex. solrosolja
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 kg vetemjöl
  • 0,5 dl yoghurt, naturell
  • 0,5 dl vatten
  • 30 g sesamfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Värm mjölken med olja, salt och strösocker till 37 grader.
  3. Häll först ca en deciliter över jästen. Rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölken. Rör om.
  4. Blanda i ägg och det mesta av vetemjölet - spara ca 1-2 deciliter.
  5. Arbeta och knåda ihop till en smidig deg. Knåda i maskin 5 minuter eller för hand i 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i 1 timme.
  7. Ta upp degen på mjölat badbord och knåda den fem minuter.
  8. Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter. Dela då degen i fem delar. Kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt. Lägg degen på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  9. Om du vill kan du baka flera mindre bröd istället för fem stora. Dela då degbitarna i ytterligare 4 delar som du formar och kavlar ut till ca 30 cm avlånga ruter-formade bröd. Fördela bröden på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Blanda yoghurt och vatten i en skål.
  12. Pensla bröden med yoghurtvatten.
  13. Strö på sesamfrön och tryck fast dem lätt med ex. undersidan på en sked.
  14. Stora bröd kan du trycka små hål i med fingrarna med några centimeters mellanrum.
  15. Grädda bröden några 2-3 plåtar i taget i ca 10 minuter tills bröden fått ljus brun färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer