Persiskt bröd
Persiskt bröd är goda att bryta och dippa i såser som hummus, till fest, vardags, utflykt eller brytbröd till buffé.
Tillagning
- Smula jästen i en stor bunke.
- Värm mjölken med olja, salt och strösocker till 37 grader.
- Häll först ca en deciliter över jästen. Rör tills jästen löst sig. Häll på resten av mjölken. Rör om.
- Blanda i ägg och det mesta av vetemjölet - spara ca 1-2 deciliter.
- Arbeta och knåda ihop till en smidig deg. Knåda i maskin 5 minuter eller för hand i 10 minuter.
- Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i 1 timme.
- Ta upp degen på mjölat badbord och knåda den fem minuter.
- Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter. Dela då degen i fem delar. Kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt. Lägg degen på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
- Om du vill kan du baka flera mindre bröd istället för fem stora. Dela då degbitarna i ytterligare 4 delar som du formar och kavlar ut till ca 30 cm avlånga ruter-formade bröd. Fördela bröden på fem bakplåtspapper, täck över och låt jäsa 20 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda yoghurt och vatten i en skål.
- Pensla bröden med yoghurtvatten.
- Strö på sesamfrön och tryck fast dem lätt med ex. undersidan på en sked.
- Stora bröd kan du trycka små hål i med fingrarna med några centimeters mellanrum.
- Grädda bröden några 2-3 plåtar i taget i ca 10 minuter tills bröden fått ljus brun färg.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Tips
- Du kan baka brödet i olika former, vanligt är som stort 2 cm tjockt bröd med håligheter i för flera personer eller som 30 cm avlånga ruter-formade bröd lagom för 1-2 personer vardera.
- Man kan även pensla med lite vatten och strö över skalade sesamfrön på brödet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal