Veganska pepparkakor

Introduktion och förberedelse

Veganska pepparkakor du bakar med mjölkfritt margarin istället för smör som är lätta att baka, kryddiga och knapriga.

Med deg av vetemjöl, vatten, sirap och socker smaksatt med pepparkakskryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma.

Gör degen dagen innan

Du får ha lite framförhållning då degen ska ligga i kylen över natten. Degen håller i kylen några dagar och kan frysas in - så degen kan göras i god tid.

Ställ också fram margarin så att det är rumsvarmt när du ska baka.

Varianter

  • Istället för kryddorna nedan kan du ta 1 påse på 18 gram med färdigblandad pepparkakskrydda.
  • Dessa veganpepparkakor är en variant på vanliga pepparkakor.
  • Vill du ha kryddigare pepparkakor kan du öka mängden med förslagsvis 1/2 - 1 msk mer av varje krydda.
  • Vill du ha hårdare, knaprigare och mer knäckiga pepparkakor så byter du ut lite av sockret mot sirap - förslagsvis byt 1/2 dl av sockret mot sirap.
  • Mer smak av ingefära kan du få med riven färsk ingefära - ta förslagsvis 1 msk finriven ingefära.
  • Med mandel - du kan smaksätta degen med 1 dl finhackad eller flagad mandel.
  • Citronpepparkakor får du om du tillsätter finrivet skal av 1/2 ekologisk citron och blandar i degen.

Veganska pepparkakor garneras med vegansk kristyr
Veganska pepparkakor garneras med vegansk kristyr du göra genom att vispa florsocker med aquafaba.

Garnering

Du kan garnera pepparkakorna med vegansk kristyr.

1 sats veganska pepparkakor, 96 små eller 44 stora

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 100 gram vegetabiliskt mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1,7 dl socker
  • 0,7 dl vatten
  • 1/2 dl mörk eller ljus sirap
  • 3 tsk mald kanel
  • 1,5 tsk mald kryddnejlika
  • 1,5 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk bikarbonat
  • 300 gram vetemjöl, ca 5 dl
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skär upp margarin i bitar och lägg i en bunke. Låt blir rumsvarmt. Eller mikra det mjukt utan att smälta det.
  2. Blanda vetemjöl med salt och bikarbonat i en bunke.
  3. Tillsätt sirap, socker och pepparkakskryddor - kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Rör ihop för hand eller vispa ihop med elvisp och degkrokarna.
  4. Tillsätt vatten lite i taget under omrörning.
  5. Tillsätt 4 dl vetemjöl lite i taget och rör ihop till en deg.
  6. Knåda ihop för hand och tillsätt mjöl så det precis släpper från kanten. Jag justerade med någon halv dl vetemjöl och sparade lite mjöl till utbakning.
  7. Låt degen vila övertäckt i kylen över natten.
  8. GRÄDDNING: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  9. Dela degen i förslagsvis fyra delar. Kavla ut en bit av degen i taget på mjölat bakbord till 1,5-2,5 mm tjocklek - beroende på hur spröda pepparkakor du vill ha.
  10. Stansa ut pepparkakor i de former du vill. Placera på plåtar med bakplåtspapper. Baka av efter hand som du har fulla plåtar.
  11. Grädda i mitten av ugnen - små pepparkakorna i ca 6-7 minuter och större i ca 7-8 minuter. Eller tills de har fått färg och är fina. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.5 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.