Vegansk kristyr

Introduktion och förberedelse

Vegansk kristyr till pepparkakor, pepparkakshus och andra bakverk. En tjock kristyr du vispar av aquafaba - kikärtsspad - och florsocker som passar att spritsa ut i fina mönster.

Kristyren stelnar på några timmar och blir knaprig, vit och fin.

Passar att spritsa i valfritt mönster på veganska pepparkakor eller andra kakor.

Varianter

  • Du kan dubblera satsen om du vill ha kristyr till många pepparkakor.
  • Detta är en vegan variant på vanlig kristyr som görs med äggvita.
  • Vanlig sockerglasyr blandas bara ihop av florsocker och vatten. Den vispas inte fluffig som kristyr och är lösare. Den passar som glasering på vegana lussekanelbullar och liknande.
  • Du kan späda kristyren med lite vatten på slutet om du tycker den är för tjock att spritsa ut i tunnare mönster.

Du behöver

  • Aquafaba är spad från kokta kikärtor (eller bönor). Du kan sila av kikärtsspadet från en burk eller paket köpta kokta kikärter eller koka kikärter själv spara kokvattnet - aquafaban - när den svalnat till kristyren.
  • Du behöver en spritspåse med valfri tyll att spritsa ut kristyren med. Man kan också forma en strut av bakplåtspapper men moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa.

Färga kristyren

Kristyren kan du färga med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt. Kolla så att färgen är vegan. Ett alternativ är att dela upp kristyren i flera skålar och färga dem i olika färger.

1/2 tsk 12% ättika eller citronsaft är valfritt att ha i men då håller sig kristyren extra vit - jag tycker den blir vit nog utan.

Vegansk kristyr på veganska pepparkakor
Vegansk kristyr på veganska pepparkakor.

1 sats vegan kristyr till ca 50 pepparkakor

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 2 dl florsocker
  • 3 msk aquafaba, kokspad från kikärtor

Tillagning

  1. Mät upp florsocker och aquafaba i en bunke.
  2. Vispa kristyren med elvisp några minuter så att den blir tjock och lite fluffig. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen.
  3. Du kan späda den med lite vatten om du vill ha en lite tunnare kristyr för att spritsa finare mönster. Hur tjock man vill ha den beror på hur stor pip man vill spritsa med och hur fint mönster man vill göra.
  4. Använd en spritspåse med ett munstycke med ett litet hål eller gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Klipp sedan att litet hål längst ner. Du kan också ta en vanlig fryspåse och klippa ett litet hål i hörnet.
  5. Fyll struten, påsen eller spritspåsen med kristyr.
  6. Spritsa mönster och dekoration på pepparkakorna, pepparkakshuset eller det du vill.
  7. Låt sedan kristyren stelna - det tar några timmar.
  8. Ett tips om du gör pepparkakshus är att dekorerar delarna som ex. väggarna och taket först när de är liggande och sedan låta kristyren stelna. Efter det kan du sätta ihop huset med smält socker.
  9. FÄRG: Dela ev. på kristyren i två skålar om du vill färga en del av kristyren med någon droppe hushållsfärg ex grön.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 66 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25