Veganska munkar eller doughnuts

Hemgjorda veganska munkar eller doughnuts på fat
Bjud på hemgjorda veganska munkar eller doughnuts. Garnera dem som du vill med olika socker, strössel och glasyrer.
Garnering av munkar eller doughnuts.
När munkarna svalnat så du kan ta i dem så garnerar du dem som du vill - vanligt är att vända dem i strösocker, florsocker, kanelsocker, sockerglasyr, chokladglasyr och strössel.
Veganska doughnuts eller munkar i fritös
Veganska doughnuts eller munkar friterar du först på en sida och vänder sedan när de fått fin färg efter någon minut och friterar andra sidan. Lägg upp på hushållspapper att rinna av och svalna innan du vänder dem i socker och glasyr med mera. Av mitt-delen som du stansar ut kan du fritera minimunkar eller minidoughnuts.
Veganska munkarna eller doughnuts på jäsning
Jäs munkarna eller doughnutsen innan fritering. Först jäser du degen och sedan stansar du ut degen till doughnuts och jäser en andra gång. Du kan göra större eller mindre munkar; vidare minimunkar av mitt-delen.
Veganska munkar eller doughnuts garnerade, på jäsning och i fritös.
Tre steg av tillagningen: färdiga doughnuts som svalnar till garnering; doughnuts i fritösen och deg från hålen till munkarna som friteras till minimunkar.
Veganoughnuts eller veganmunkar på bricka
Garnera veganmunkarna med sockerglasyr och färgat strössel, strösocker, chokladglasyr, kanelsocker eller florsocker efter tycke..
Chokladglasyr till munkarna
Chokladglasyr till munkarna rör du ihop av florsocker, havremjölk, kakao och mjölkfritt margarin. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.
Sockerglasyr till munkarna
Sockerglasyr är lätt att röra ihop av florsocker, havremjölk och lite vaniljsocker. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.
Degen till munkarna innan jäsning.
Degen till munkarna innan jäsning. Sätt att jäsa övertäckt till dubbel storlek ca en timme.
Lite saker du behöver till fritering och tillagning av munkarna
Lite saker du behöver till fritering och tillagning av munkarna - en fritös, termometer, stekpinsett och något att hantera munkarna med i fritösen, utstickare - ringar i metall - att stansa ut degen till munkarna med, kavel, degbunke och bakbricka.
Kanelsocker till garnering
Gillar du munkar med kanel och socker så blandar du helt enkelt ett kanelsocker av strösocker och kanel samt eventuellt någon tsk vaniljsocker i.
How to make Vegan doughnuts with dough made of creamy oats from Oatly or soy cream, yeast, flour, non dairy butter and some salt. >
Vegan Doughnuts

Introduktion och förberedelse

Bjud på veganska munkar eller doughnuts. Blir riktigt goda friterade och vända i vanligt socker, florsocker eller socker med kanel samt garnera med sockerglasyr eller chokladglasyr samt strössel.

Degen blandar du med havregrädde och mjölkfritt margarin och utan ägg eller mjölk som annars är i vanliga munkar.

Här har jag lagat runda munkar med hål i men degen går lika bra att fritera som stora bulliga Berliner munkar vilka kan fyllas med hallonsylt eller äppelmos.

Jag fick ut 24 doughnuts samt 24 små minidoughnuts av mitt-delen som man sticker ut. Om man vill kan man knåda ihop degbitarna från mitt-delarna och baka ut några till stora doughnuts.

Garnering

  • Strösocker - vänd munkarna i vanligt strösocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Florsocker - vänd munkarna i rejält med florsocker. Gott är att blanda med lite vaniljsocker också - ta förslagsvis 2 dl socker och en tsk vaniljsocker.
  • Kanelsocker - vänd munkarna i strösocker blandat med kanel. Ett förslag är att ta blanda en dl socker och 2 tsk kanel.
  • Sockerglasyr eller chokladglasyr - doppa munkarna på en sida i sockerglasyr. Låt stelna eller doppa vidare i strössel som färgat strössel, hackade nötter, chokladströssel eller valfritt strössel.

Veganska munkar eller doughnuts på fat
Fritera egna veganska munkar eller doughnuts och garnera med det du gillar - som strösocker, florsocker, kanelsocker eller doppa i sockerglasyr eller chokladglasyr samt färgat strössel eller chokladströssel. Använd fantasin och toppa med det du gillar.

Sockerglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 5 msk havremjölk samt 1 tsk vaniljsocker. Rör ihop i en skål och förvara övertäckt med gladplast till användning.

Chokladglasyr

Blanda 3 dl florsocker med 6 msk havremjölk, 3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker samt 50 gram smält mjölkfritt margarin. Förvara övertäckt med gladplast fram till användning.

Du behöver

  • En fritös eller en gryta med lock att fritera i. Använder du en gryta så behöver du en termometer också.
  • En slev eller stekpinsett i stål eller plast som tål hög värme (200 °C).
  • Runda utstickare i metall - en stor på runt 8 cm diameter som formar diameterna på munkarna och en mindre på ca 3 cm diameter som du sticker ut hålet i mitten med.
  • En kavel och en stor degbunke eller degblandare (hushållsassistent).

Ta hand om frityroljan

Oljan som blir kvar när du friterat kan du låta svalna helt, sila upp och hälla tillbaka i samma flaskor du köpt oljan i. Oljan kan du fritera med igen. Vill du slänga den så ska du inte hälla ut den i ditt avlopp utan lämna till återvinningsstation.

24 veganska munkar eller doughnuts plus 24 minidoughnuts

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 4 dl havregrädde som Oatly Imat eller sojagrädde
  • 35 gram jäst, 3/4 pkt
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • TILL FRITERING: 2 liter frityrolja som rapsolja, solrosolja eller majsolja
  • GARNERINGSFÖRSLAG: 1 sats sockerglasyr - se ovan
  • 1 sats chokladglasyr - se ovan
  • 2 dl strössel av valfria sorter
  • 2 dl strösocker
  • 1 sats kanelsockerblandning - se ovan

Tillagning

  1. Värm havregrädden till 35 grader.
  2. Smula jästen i en skål och blanda ner någon dl av havregrädden. Rör tills jästen löst sig.
  3. Mät upp vetemjöl, socker och salt i en stor degbunke eller i en degbunke till en degblandare.
  4. Tillsätt den varma havregrädden samt jästblandningen.
  5. Rör ihop till en smulig kladdig deg.
  6. Blanda i klickar av mjukt margarin.
  7. Blanda ihop till en deg.
  8. Knåda ihop degen och knåda den smidig för hand i ca 10 minuter eller i degblandare ca 7 minuter.
  9. Ställ degen att jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek ca 1 timme.
  10. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
  11. Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek.
  12. Stansa ut runda munkar och ta ut hål i mitten med utstickare.
  13. Delarna som blir från mitten kan du jäsa och fritera som de andra munkarna till minimunkar eller knåda ihop och stansa ut till fler stora munkar.
  14. Lägg över munkarna på mjölade plåtar, brickor, skärbrädor eller baklåtspapper.
  15. Jäs övertäckta i en timme.
  16. Värm frityrolja i en fritös eller kastrull till 180 °C.
  17. Fritera 3-4 munkar i taget. Vänd dem försiktigt efter ca en minut då de fått fin mörk brun färg och fritera en minut till på andra sidan.
  18. Ta upp och lägg på en bricka eller plåt med hushållspapper under att rinna av.
  19. Fortsätt fritera resten av munkarna. Samt även minimunkarna om du gjort sådana.
  20. GARNERING: Förbered den eller de garneringar du vill ha - häll upp strösocker, florsocker samt strössel på tallrikar eller skålar; blanda kanel och socker (se ovan) om du gillar det; blanda sockerglasyr och chokladglasyr (se ovan) om du vill ha det.
  21. Låt munkarna svalna så att du kan ta i dem.
  22. Vänd dem i strösocker, kanelsocker och/eller florsocker. Vill du glasera dem så doppar du ena halvan i glasyr och snurrar försiktigt så glasyren fastnar. Lägg med glasyren upp på bakplåtspapper eller galler att stelna. De kan även doppas i strössel också innan glasyren stelnat.
  23. Munkarna är klara att serveras.
  24. Munkar som blir över kan frysas och tinas och värmas försiktigt i mikron till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.