Brännvinsost

Introduktion och förberedelse

Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord.

Enkelt att göra själv med cheddarost eller annan lagrad ost som du marinerar i lite brännvin några dagar i kylen för extra god smak.

  • OBS detta är en ost för vuxna.

Varianter

  • Istället för brännvin kan du ta vodka eller en din favoritsnaps.
  • Eller konjak för konjaksost. Calvados äppelbrännvin blir också gott. 
  • Väljer du whiskey så var uppmärksam på att om du väljer en rökt whiskey från ex. Islay så kommer osten att smak rökt. Välj annars en neutralare whiskey från Highlands, Irland, Usa eller Kanada. 

1 brännvinsost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 5 min

Ingredienser

  • ca 0,5 - 1 kg lagrad ost, ex. cheddarost eller Västerbottenost
  • 3 msk brännvin som ex. Aquavit, Östgöta Sädesbrännvin, konjak, calvados eller whisky

Tillagning

  1. Lägg osten i en påse och tillsätt spriten.
  2. Vänd osten någon gång så att spriten kommer åt runt osten.
  3. Låt brännvinsosten stå i kylen minst någon dag att få smak. Förvara i kylen. Håller flera veckor.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-15