Brännvinsost

Introduktion och förberedelse

Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord.

Enkelt att göra själv med cheddarost eller annan lagrad ost som du marinerar i lite brännvin några dagar i kylen för extra god smak.

OBS detta är en ost för vuxna.

Varianter

  • Du kan ta valfritt brännvin. Jag tog Östgöta Sädesbrännvin. Fler förslag är valfri akvavit, Skåne, Renat, O.P., Herrgårds, valfri vodka eller favoritsnaps.
  • Eller konjak för konjaksost. Calvados blir också gott.

Tips

Väljer du whisky så var uppmärksam på att om du väljer en rökt whiskey från ex. Islay så kommer osten att smaka rökt. Välj annars en neutralare whisky från Highlands, Irland, Usa eller Kanada.

Brännvinsosten passar på gott Skedvi knäckebröd med smör till fest, smörgåsbord och högtider som kräftskiva, jul, påsk och midsommar.
Brännvinsosten passar på gott Skedvi knäckebröd med smör till fest, smörgåsbord och högtider som kräftskiva, jul, påsk och midsommar.

1 brännvinsost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 5 min

Ingredienser

  • 0,5 - 1 kg lagrad ost, ex. cheddarost eller Västerbottenost
  • 3 msk valfritt brännvin eller akvavit som ex. Östgöta Sädesbrännvin

Tillagning

  1. Ta bort det mesta av eventuellt nät runt osten.
  2. Lägg osten i en påse och tillsätt spriten.
  3. Vänd osten någon gång så att spriten kommer åt runt osten.
  4. Låt brännvinsosten stå i kylen minst 3 dygn att få smak.
  5. Förvara i kylen - gärna i samma påse som du marinerat osten i. Håller flera veckor.
E-mail
Medel: 3.9 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-09