Brännvinsost
Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord.
Enkelt att göra själv med cheddarost eller annan lagrad ost som du marinerar i lite brännvin några dagar i kylen för extra god smak.
OBS detta är en ost för vuxna.
Tillagning
- Ta bort det mesta av eventuellt nät runt osten.
- Lägg osten i en påse och tillsätt spriten.
- Vänd osten någon gång så att spriten kommer åt runt osten.
- Låt brännvinsosten stå i kylen minst 3 dygn att få smak.
- Förvara i kylen - gärna i samma påse som du marinerat osten i. Håller flera veckor.
Varianter
- Du kan ta valfritt brännvin. Jag tog Östgöta Sädesbrännvin. Fler förslag är valfri akvavit, Skåne, Renat, O.P., Herrgårds, valfri vodka eller favoritsnaps.
- Eller konjak för konjaksost. Calvados blir också gott.
Tips
Väljer du whisky så var uppmärksam på att om du väljer en rökt whiskey från ex. Islay så kommer osten att smaka rökt. Välj annars en neutralare whisky från Highlands, Irland, Usa eller Kanada.
Uppskattat näringsvärde per portion: 32 kcal