Brännvinsost

Introduktion och förberedelse

Gör din egen brännvinsost till kräftskiva, julbord, midsommarbord, surströmmingskiva eller påskbord. Cheddarost eller annan lagrad ost som marinerats i lite brännvin får en god extra smak.

Istället för brännvin kan du ta vodka eller en din favoritsnaps annan smaksatt snaps, konjak för konjaksost, calvados eller whisky (välj rökt eller orökt whisky).

1 brännvinsost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 5 min

Ingredienser

  • ca 0,5 - 1 kg lagrad ost, ex. cheddarost eller Västerbottenost
  • 3 msk brännvin som ex. Aquavit, Östgöta Sädesbrännvin, konjak, calvados eller whisky

Tillagning

  1. Lägg osten i en påse och tillsätt spriten.
  2. Vänd osten någon gång så att spriten kommer åt runt osten.
  3. Låt brännvinsosten stå i kylen minst någon dag att få smak. Förvara i kylen. Håller flera veckor.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.