Pincho med lax

Introduktion och förberedelse

Pinchos är små lyxiga mackor som påminner om tapas med skivat rostat vitt bröd toppat med gottis som här med färskost och kallrökt lax.

Pinchos är gott till fest, buffé, fördrink, välkomsttilltugg med mera.

Val av bröd

  • Jag rostade skivor av vitt bröd - baguette - med lite olivolja i ugnen. De kan också rostas i stekpanna. Eller så skivar du bara nybakt bröd utan att rosta det.
  • Fördelen med pinchos är att de även blir mycket goda med rostat dagsgammalt bröd som du kanske annars skulle slängt.
  • En annan god variant är att toppa crostinis på samma vis.
  • Överkurs är att baka egen baguette och skiva samt toppa utan att rosta.

Portionsberäkning

Här har jag räknat två mackor per portion men du kan såklart laga flera om det är det enda tilltugget. Eller räkna en per portion om du kompletterar med andra sorters tilltugg som denna med pincho med lufttorkad skinka.

Att dricka till

Gott med en bubblande kall Cava eller torr kyld Fino sherry som Lustau.

Pinchos med kallrökt lax till fest
Pinchos med kallrökt lax är lätt att göra och passar till det mesta som fest, en drink, cocktails, tilltugg, snittar, plockmat och välkomstsnacks.

4 portioner pincho med lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 8 skivor baguette som surdegsbaugette el barra rustica
  • 2 msk olivolja
  • 150 gram färskost naturell eller smaksatt
  • 150 gram lax, kallrökt
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Valfritt: Pensla bröden med olivolja på båda sidor. Stek och rosta dem några i taget i en stekpanna så att de får färg. Eller rostad dem i ugnen hastigt på bakplåtspapper på en plåt 225 grader några minuter.
  2. Bred på färskost och lägg på en bit lax på varje bröd.
  3. Strö över hackad gräslök och droppa lite citron samt mal lite svartpeppar över varje bit lax.
  4. Lägg upp på bricka och servera.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.