Tunnbrödskorgar med lax

En god förrätt. Knapriga korgar av tunnbröd fyllda med laxröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, räkor och rom.
Som sallad kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.
Riktigt lyxiga blir tunnbrödskorgarna med löjrom. Vidare kan man toppa och garnera med en extra skiva lax om man önskar.

2 tunnbrödskorgar med lax

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 hårda tunnbröd (delas till 4 stycken) ex. Mjälloms korntunnbröd
  • 60 gram rotselleri
  • 5 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 skivor rökt lax
  • 0,5 avokado
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 blad isbergssallad att ha i botten
  • 3 cocktailtomater
  • 6 oskalade räkor eller stora skalade räkor
  • 2 msk rom, ex Abbas finkorniga rom
  • 2 dillvippor
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Tunnbrödskorgar: Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp en kastrull med vatten.
  3. Lägg ett galler över det kokande vattnet och lägg på tunnbröden så de ångas mjuka.
  4. Sätt dem i små skålar eller valfria formar i den storlek du önskar korgarna.
  5. Sätt in tunnbrödskorgarna i ugnen att torka i 20 minuter.
  6. Låt svalna och stelna. Förbered under tiden resten av receptet.
  7. Skala och riv rotselleri fint.
  8. Blanda med majonnäs och citronsaft.
  9. Tärna laxen, avokadon och halvera tomaterna. Blanda runt med rotselleriröran. Smaka av röran med salt och peppar (tänk på att laxen är rätt salt).
  10. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  11. Skär ut och rent två klyftor citron.
  12. Dags att lägga upp och servera: skölj sallad och torka av bladen. Lägg 1-2 blad i botten på varje tunnbrödskorg. Dela upp laxfyllningen i varje korg.
  13. Toppa laxröran med räkor, citronklyfta och dillvippa samt servera dina tunnbrödskorgar på tallrik.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer