Tunnbrödskorgar med lax

Introduktion och förberedelse

Tunnbrödskorgar blir mycket goda som förrätt fyllda med laxröra.

Frasiga korgar av tunnbröd fyllda med laxröra, majonnäs, riven rotselleri, avokado, räkor och rom.

Varianter

  • Som sallad i tunnbrödskorgarna kan du ex. välja isbergsallad, grönsallad eller romansallad.
  • Riktigt lyxiga blir tunnbrödskorgarna med löjrom på toppen - 1-3 tsk är lagom.
  • Vidare kan man toppa och garnera med en extra skiva lax om man önskar. Eller skalade räkor.
  • Du kan även fylla med enbart skagenröra om du vill.

Att dricka till

Gott med ett vitt fatlagrat vin ex. en Chardonnay från USA eller Australien.

Korgar av tunnbröd fyllda med laxröra och gottis på tallrik.
Korgar av tunnbröd fyllda med laxröra och annat gottis. Extra lyxigt blir det med löjrom och handpillade stora räkor på toppen.

2 tunnbrödskorgar med lax

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 hårda tunnbröd (delas till 4 stycken) ex. Mjälloms korntunnbröd
  • 60 gram rotselleri
  • 5 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft
  • 4 skivor rökt lax
  • 0,5 avokado
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 blad isbergssallad att ha i botten
  • 3 cocktailtomater
  • 6 oskalade räkor eller stora skalade räkor
  • 2 msk rom, ex Abbas finkorniga rom
  • 2 dillvippor
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Tunnbrödskorgar: Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp en kastrull med vatten.
  3. Lägg ett galler över det kokande vattnet och lägg på tunnbröden så de ångas mjuka.
  4. Sätt dem i små skålar eller valfria formar i den storlek du önskar korgarna.
  5. Sätt in tunnbrödskorgarna i ugnen att torka i 20 minuter.
  6. Låt svalna och stelna. Förbered under tiden resten av receptet.
  7. Skala och riv rotselleri fint.
  8. Blanda med majonnäs och citronsaft.
  9. Tärna laxen, avokadon och halvera tomaterna. Blanda runt med rotselleriröran. Smaka av röran med salt och peppar (tänk på att laxen är rätt salt).
  10. Skala räkor om du köpt räkor med skal.
  11. Skär ut och rent två klyftor citron.
  12. Dags att lägga upp och servera: skölj sallad och torka av bladen. Lägg 1-2 blad i botten på varje tunnbrödskorg. Dela upp laxfyllningen i varje korg.
  13. Toppa laxröran med räkor, citronklyfta och dillvippa samt servera dina tunnbrödskorgar på tallrik.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 347 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-21