Torskpanna

Torskpanna till vardags eller fest. Torskbitar i krämig sås med citron, creme fraiche, fänkål och morot. Snabblagat, nyttigt och gott.

Servera med valfria tillbehör - förslag är: kokt pastapressad potatis, kokt potatis, potatismos, matvete eller ris. Grönsallad och tomatsallad passar också till. 

Pannan kan varieras med mer grönsaker eller andra grönsaker du gillar eller har hemma. Tärnad paprika, zucchini, blomkål, broccoli, slantad sparris, kokt potatis, hackad röd eller gul lök, gröna bönor, tärnade tomater, krossade tomater, kokta svarta bönor, hackad persilja, kokta gröna, röda eller puy-linser, bladspenat, babyspenat, grönkål osv. 
Vill du att det ska gå riktigt snabbt så kan du använda fryst färdig grönsaksmix av valfri sort och fräsa med torsken. 

2 portioner torskpanna

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram torskfilé
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 schalottenlök
  • 0,5 morot
  • 0,25 fänkål
  • 0,5 dl vatten
  • 0,75 dl vitt vin
  • 0,25 citron
  • 0,5 msk flytande koncentrerad fiskfond
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 kvistar dill eller blad från fänkålen att garnera med

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör ex. börja koka ris eller potatis. Se förslag ovan.
  2. Skär torsken i tärningar ca 3x3 cm.
  3. Skala och slanta morot. Skölj dela och tärna fänkål. Skala och hacka lök.
  4. Skölj citron och riv skalet fint av en fjärdedel. Spara citronklyftan att smaka av torskgrytan senare.
  5. Värm smör i en stor stekpanna - gärna med höga kanter.
  6. Bryn torskbitarna runt om någon minut. Salta och peppra samt lägg över på en tallrik.
  7. Tillsätt grönsakerna och fräs dem någon minut.
  8. Lägg i torskbitarna igen.
  9. Tillsätt vatten, vin, citronskal, citronsaft från citronklyftan - någon msk citronsaft - fiskfond samt creme fraiche. Koka upp och rör om. Låt puttra någon minut medan du smakar av med salt, peppar och citronsaft.
  10. Hacka dill eller fänkålsblast grovt och tillsätt som garnering.
  11. Servera torskpannan med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer