Torskgryta med tomat och dill

Introduktion och förberedelse

Torskgryta med tomat och dill. Riktigt enkel att laga och god med smaker som passar ihop - grädde, dill och tomat. Kan inte gå fel.

Välj MSC-märkt torsk. Lyxigt blir det med fin färsk torsk eller torskrygg men fryst torsk i block eller portionsförpackad funkar också. Andra alternativ är sej. Eller lax och torsk frysta som grytbitar. Eller om du har rester på torsk, annan vit fisk eller lax.

Lite genvägar: Vill du inte hacka lök och är lat som jag är ibland så kan man använda fryst hackad lök. Fryst dill funkar också. Fisk fryst i grytbitar är också smidigt.

Vill du piffa upp grytan kan du ha i några korn saffran, en skvätt vitt vin, ett krm stött fänkål, lite strimlad färsk fänkål, mer grönsaker som kokt delikatesspotatis, broccolibuketter, blomkålsbuketter, strimlad purjolök, rotselleri och morötter skurna som tändstickor samt använda riktig fiskbuljong. Även skalade räkor passar i.

Tillbehör kan du välja själv:

  • Kokt ris, råris, basmatiris;
  • Kokt potatis, delikatesspotatis, pressad potatis, potatismos;
  • Blomkålsmos, rostade rotfrukter, kokt bulgur, matvete eller couscous är några tillbehör som passar jag kan komma på.
  • Pasta som tagliatelle funkar också.
  • Kanske en grönsallad, tomatsallad, finriva morötter eller mer grönsaker till.

2 port torskgryta med dill och tomat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar torskfilé på ca 140 gram styck, portionsförpackade frysta
  • 2 msk hackad gul lök
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 msk smör
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • 1 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grädde
  • 1 msk hackad dill
  • 3 cocktailtomater eller plommontomater
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja koka ris eller potatis eller förbered det tillbehör du vill ha till fiskgrytan.
  2. Skala och finhacka gul lök.
  3. Fräs löken i olivolja och smör någon minut.
  4. Tillsätt tomatpurén och fräs 30 sekunder till.
  5. Smula i fiskbuljongtärning och tillsätt vatten. Rör så att buljongtärningen löser sig. Koka ihop.
  6. Tillsätt grädde och maizenaredning. Rör och låt småkoka.
  7. Skölj och skär tomater i halvor och tillsätt dem.
  8. Hacka dill och tillsätt den.
  9. Smaka av med salt och peppar. Man kan även ha i några droppar vitvinsvinäger eller citronsaft om man vill.
  10. Skär fisken i grytbitar ca 3x3 cm kuber.
  11. Innan servering och när tillbehören är klara: Tillsätt fisken till grytan. Koka upp och låt puttra någon minut tills den är tillagad. Servera direkt.
E-mail
Medel: 3.7 (194 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 521 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-16