Tabbouleh med hirs
Laga en glutenfri tabbouleh med kokt hirs, hackad persilja, tärnad tomat och rödlök smaksatt med citronsaft.
Hirs är ett gott och lättlagat tillbehör till det mesta - en bit stekt quorn, tzayspett, kyckling eller lax.
Kan serveras ljummen eller kall.
Tillagning
- Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
- Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
- Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
- Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
- Skölj och tärna tomat.
- Skala och finhacka löken.
- Skölj och hacka bladpersilja.
- Fluffa upp hirsen med en gaffel och blanda med tomater, lök, persilja, olivolja samt smaka av med salt och citronsaft.
- Lägg upp i skål och servera.
Varianter
- Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
- En variant på vanlig Tabbouleh som lagas med bulgur och som är vanlig i mellanöstern på Mezebordet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal