Tabbouleh med hirs

En glutenfri tabbouleh. En variant med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök. Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.

Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.

En variant på vanlig Tabbouleh som lagas med bulgur och som är vanlig i mellanöstern på Mezzebordet.

4 portioner tabbouleh med hirs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 dl hirs
  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
  2. Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
  3. Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
  4. Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
  5. Skölj och tärna tomat.
  6. Skala och finhacka löken.
  7. Skölj och hacka bladpersilja.
  8. Fluffa upp hirsen med en gaffel och blanda med tomater, lök, persilja, olivolja samt smaka av med salt och citronsaft.
  9. Lägg upp i skål och servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.