Tabbouleh med hirs
Introduktion och förberedelse
Laga en glutenfri tabbouleh med kokt hirs, hackad persilja, tärnad tomat och rödlök smaksatt med citronsaft.
Hirs är ett gott och lättlagat tillbehör till det mesta - en bit stekt quorn, tzayspett, kyckling eller lax.
Kan serveras ljummen eller kall.
Varianter
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
En variant på vanlig Tabbouleh som lagas med bulgur och som är vanlig i mellanöstern på Mezebordet.
Tillagning
- Skölj hirsen i kallt vatten i en kastrull eller bunke.
- Koka upp hirsen och slå av vattnet. Detta gör man för att dra ut en svag beska (saponiner) som finns i skalet på hirsen.
- Mät upp grönsaksbuljong (eller vatten med en buljongtärning) eller enbart vatten samt salt.
- Koka hirsen under lock i 10 minuter på medelvärme. Låt stå och svälla i 15 minuter under lock.
- Skölj och tärna tomat.
- Skala och finhacka löken.
- Skölj och hacka bladpersilja.
- Fluffa upp hirsen med en gaffel och blanda med tomater, lök, persilja, olivolja samt smaka av med salt och citronsaft.
- Lägg upp i skål och servera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal