Kokta makaroner

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.

Räkna till fyra portioner runt 5-7 dl eller ca 350 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

Man kan räkna att ca 1,7 dl okokta makaroner blir 3,5 dl kokta makaroner vilket är en portion.

Makaroner är gott till stekta köttbullar, stekt falukorv, i makaroni- eller pastalåda eller blandad med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.

Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås, riven ost samt riven muskot om du gillar det. Man kan också stuva med vegan Bechamelsås.

Mjölkstuvade makaroner kan du också koka genom att ersätta vattnet med en liter mjölk i nedan recept och sedan koka på svag värme samt röra om ofta så mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt eventuellt riven muskot.

4 portioner kokta makaroner

  • Förberedelse: 7 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 7 dl snabbmakaroner
  • 2 liter vatten att koka i
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk olivolja eller matolja
  • 1 msk smör eller olivolja att blanda i makaronerna när de är kokta (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  2. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  3. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  4. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  5. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  6. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  7. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  8. Smaksätt gärna makaronerna med en klick smör eller olivolja och rör om.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.