Kokta makaroner

Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.
Räkna till fyra portioner runt 5-7 dl eller ca 350 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla. Man kan räkna att ca 1,7 dl okokta makaroner blir 3,5 dl kokta makaroner vilket är en portion.
Makaroner är gott till stekta köttbullar, stekt falukorv, i makaroni- eller pastalåda eller blandad med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.
Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås och ev. riven ost samt riven muskot om du gillar det.
Mjölkstuvade makaroner kan du också koka genom att ersätta vattnet med en liter mjölk i nedan recept och sedan koka på svag värme samt röra om ofta så mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt ev. riven muskot.

4 portioner kokta makaroner

  • Förberedelse: 7 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 7 dl snabbmakaroner
  • 2 liter vatten att koka i
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk olivolja eller matolja
  • 1 msk smör eller olivolja att blanda i makaronerna när de är kokta (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  2. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  3. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  4. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  5. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  6. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  7. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  8. Smaksätt gärna makaronerna med en klick smör eller olivolja och rör om.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer