Kokta makaroner

Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.

Räkna till fyra portioner runt 5-7 dl eller ca 350 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

Man kan räkna att ca 1,7 dl okokta makaroner blir 3,5 dl kokta makaroner vilket är en portion.

Makaroner är gott till stekta köttbullar, stekt falukorv, i makaroni- eller pastalåda eller blandad med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.

Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås, riven ost samt riven muskot om du gillar det. Man kan också stuva med vegan Bechamelsås.

Mjölkstuvade makaroner kan du också koka genom att ersätta vattnet med en liter mjölk i nedan recept och sedan koka på svag värme samt röra om ofta så mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt eventuellt riven muskot.

4 portioner kokta makaroner

  • Förberedelse: 7 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 7 dl snabbmakaroner
  • 2 liter vatten att koka i
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk olivolja eller matolja
  • 1 msk smör eller olivolja att blanda i makaronerna när de är kokta (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  2. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  3. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  4. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  5. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  6. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  7. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  8. Smaksätt gärna makaronerna med en klick smör eller olivolja och rör om.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept