Kokta makaroner
Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.
Tillagning
- Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
- Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
- SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
- FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
- VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
- Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
- Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
- Smaksätt gärna makaronerna med en klick smör eller olivolja och rör om.
Serveringsförslag
- Makaroner är gott till det mesta. Vanligt är till stekta köttbullar eller stekt falukorv.
- Kokta makaroner kan du också ha till makaroni- eller pastalåda eller blanda med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.
- Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås, riven ost samt riven muskot om du gillar det.
- Man kan också stuva med vegan Bechamelsås.
- Mjölkstuvade makaroner kan du också laga genom att ersätta vattnet med en liter mjölk och sedan koka i en kastrull med tjock botten på svag värme. Rör om ofta så att mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt eventuellt riven muskot.
Portionsberäkning
Räkna till fyra portioner runt 5-7 dl eller ca 350 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.
Man kan räkna att ca 1,7 dl okokta makaroner blir 3,5 dl kokta makaroner vilket är en portion
Uppskattat näringsvärde per portion: 268 kcal