Makaroner med ost och soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse

En god variant på Mac and Cheese - kokta makaroner gratinerade med ostsås av olika sorters ost smaksatt med soltorkade tomater samt gröna ärtor.

Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer. Gott med en tomatsallad till.

Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig och gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

2 portioner makaroner med ost och soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram makaroner
  • 1 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk olivolja eller matolja
  • Bechamel- och ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella
  • 8 styck soltorkade tomater i olja
  • 2 dl gröna ärtor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  3. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  4. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  5. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  6. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  7. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  8. Tillsätt de gröna ärtorna och låt de koka med makaronerna.
  9. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  10. Laga under tiden Bechamel- och ostsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  11. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  12. Riv under tiden osten. Hacka soltorkade tomater.
  13. Tillsätt salt och peppar samt nästan all ost till såsen.
  14. Blanda de kokta makaronerna och ärtorna med osten samt hackade soltorkade tomater och lägg i en form för två portioner eller två portionsformar som är ugnsfasta samt strö över den sista osten.
  15. Gratinera makaronerna i ca 10-15 minuter tills ytan fått lite färg.
  16. Ta ut och servera direkt. Gärna med grönsallad samt tomatsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.