Makaronilåda med skinka
Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost.
En klassisk vardagsrätt som är lätt att dubbla till många och passar barn som vuxna.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Koka upp vatten till makaroner.
- Skala, skölj och hacka eller strimla lök.
- Tärna eller riv sönder skinkan i grova bitar.
- Ta fram en liten ugnsform.
- Koka makaroner enligt paketet.
- Rör ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar samt hälften av osten till en äggstanning i en skål.
- Häll av makaronerna i ett durkslag.
- Sprid ut makaroner i en ugnsform eller gratängform på ca 24x30 cm eller liknande.
- Lägg i lök, skinka och ost. Blanda runt något.
- Häll på äggstanningen.
- Strö över riven parmesan om du vill.
- Grädda makaronilådan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
- Ta ut och servera. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup samt sambal oelek passar också till.
Serveringsförslag
- Passar till vardags som lunch, middag eller lunchlåda.
- Gott med en grönsallad eller tomatsallad till.
Tips
- Godast blir det med vanliga makaroner - snabbmakaroner blir väldigt överkokta tycker jag.
- Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har rester av skinka ex. julskinka.
- Skinka kan bytas mot kassler eller stekt strimlad falukorv.
- Du kan byta ut makaronerna mot 350 gram pasta som cavatappi, jättemakaroner, gnocchi eller liknande.
- Grädden kan bytas mot mer mjölk.
- Byt skinka mot soltorkade tomater för en vegetarisk låda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal