Makaronilåda med skinka

Introduktion och förberedelse

Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost.

En klassisk vardagsrätt som är lätt att dubbla till många och passar barn som vuxna.

Serveringsförslag

Tips

  • Godast blir det med vanliga makaroner - snabbmakaroner blir väldigt överkokta tycker jag.
  • Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har rester av skinka ex. julskinka.
  • Skinka kan bytas mot kassler eller stekt strimlad falukorv.
  • Du kan byta ut makaronerna mot 350 gram pasta som cavatappi, jättemakaroner, gnocchi eller liknande.
  • Grädden kan bytas mot mer mjölk.
  • Byt skinka mot soltorkade tomater för en vegetarisk låda.

4 portioner makaronilåda med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl okokta makaroner
  • 20 cm purjolök
  • 250 gram skinka, rökt eller vanlig
  • 2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
  • 3 ägg M
  • 1,5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Koka upp vatten till makaroner.
  2. Skala, skölj och hacka eller strimla lök.
  3. Tärna eller riv sönder skinkan i grova bitar.
  4. Ta fram en liten ugnsform.
  5. Koka makaroner enligt paketet.
  6. Rör ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar samt hälften av osten till en äggstanning i en skål.
  7. Häll av makaronerna i ett durkslag.
  8. Sprid ut makaroner i en ugnsform eller gratängform på ca 24x30 cm eller liknande.
  9. Lägg i lök, skinka och ost. Blanda runt något.
  10. Häll på äggstanningen.
  11. Strö över riven parmesan om du vill.
  12. Grädda makaronilådan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  13. Ta ut och servera. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup samt sambal oelek passar också till.
E-mail
Medel: 4.1 (44 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-12