Makaronilåda med skinka

Introduktion och förberedelse

Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost. En klassisk vardagsrätt som är lätt att dubbla till många och passar barn som vuxna.

Servera gärna en sallad till. Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har köttrester från ex. julskinka.

Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.

Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.

4 portioner makaronilåda med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl okokta makaroner
  • 20 cm purjolök
  • 200 gram skinka, rökt eller vanlig
  • 2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, skölj och hacka lök.
  3. Tärna eller riv sönder skinkan i grova bitar.
  4. Ta fram en liten ugnsform.
  5. Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter.
  6. Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
  8. Häll upp dem i formen.
  9. Blanda i hackad lök, riven ost och skinka.
  10. Häll på äggstanningen.
  11. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  12. Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  13. Ta ut och servera. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.