Makaronilåda med skinka

Introduktion och förberedelse

Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost.

En klassisk vardagsrätt som är lätt att dubbla till många och passar barn som vuxna.

Serveringsförslag

Tips

  • Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har rester av skinka från ex. julskinka.
  • Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
  • Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
  • Byt skinka mot soltorkade tomater för en vegetarisk låda.

4 portioner makaronilåda med skinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl okokta makaroner
  • 20 cm purjolök
  • 200 gram skinka, rökt eller vanlig
  • 2 dl riven ost, typ gratängost, mozzarella eller efter tycke
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • 3 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala, skölj och hacka lök.
  3. Tärna eller riv sönder skinkan i grova bitar.
  4. Ta fram en liten ugnsform.
  5. Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter.
  6. Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
  7. Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
  8. Häll upp dem i formen.
  9. Blanda i hackad lök, riven ost och skinka.
  10. Häll på äggstanningen.
  11. Strö över riven parmesan om du vill ha det.
  12. Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
  13. Ta ut och servera. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
E-mail
Medel: 4.2 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14