Makaronilåda med skinka
Introduktion och förberedelse
Makaronilåda med skinka, purjolök samt mozzarellaost.
En klassisk vardagsrätt som är lätt att dubbla till många och passar barn som vuxna.
Serveringsförslag
- Passar till vardags som lunch, middag eller lunchlåda.
- Gott med en grönsallad eller tomatsallad till.
Tips
- Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har rester av skinka från ex. julskinka.
- Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
- Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
- Byt skinka mot soltorkade tomater för en vegetarisk låda.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Skala, skölj och hacka lök.
- Tärna eller riv sönder skinkan i grova bitar.
- Ta fram en liten ugnsform.
- Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter.
- Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
- Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
- Häll upp dem i formen.
- Blanda i hackad lök, riven ost och skinka.
- Häll på äggstanningen.
- Strö över riven parmesan om du vill ha det.
- Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
- Ta ut och servera. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal