Makaroner med ost och skinka

Makaroner med ost, rökt skinka, rödlök och purjolök. En god variant på Mac and Cheese. En slags lyxig makaronilåda smaksatt med tre sorters ost som cheddar, mozzarella och parmesan.
Istället för rökt skinka kan du ta kassler, rökt kalkon eller soltorkad tomat.
Osten kan bytas mot gratängost för en mindre lyxig makaronilåda.
Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

2 portioner makaroner med ost och soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram makaroner
  • 1 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 200 gram rökt skinka
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten rödlök
  • Bechamel- och ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka rödlöken. Dela, skölj och strimla purjolöken. Strimla skinkan.
  3. Smörj en ugnsform med en tsk olja och lägg i lök, purjolök och skinka. Ställ in i ugnen och låt ca 8 minuter medan du kokar makaroner och lagar såsen.
  4. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  5. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  6. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  7. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  8. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  9. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  10. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  11. Laga under tiden Bechamel- och ostsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  12. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  13. Riv under tiden osten.
  14. Tillsätt salt och peppar samt nästan all ost till såsen.
  15. Blanda de kokta makaronerna, lök- och skinkblandningen med osten samt lägg i en form för två portioner eller två portionsformar som är ugnsfasta samt strö över den sista osten.
  16. Gratinera makaronerna i ca 10-15 minuter tills ytan fått färg.
  17. Ta ut och servera direkt. Gärna med grönsallad med tomater samt kokta gröna ärtor till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer