Makaroner med ost och skinka

Introduktion och förberedelse

Makaroner med ost, rökt skinka, rödlök och purjolök. En god variant på Mac'n'cheese.

En slags lyxig makaronilåda smaksatt med tre sorters ost som cheddar, mozzarella och parmesan.

Varianter

  • Istället för rökt skinka kan du ta kassler, rökt kalkon eller soltorkad tomat.
  • Osten kan bytas mot gratängost för en mindre lyxig makaronilåda.
  • Receptet går utmärkt att dubblera till en större ugnsform för fler personer.
  • Du kan använda snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

Laga en variant på Mac'n'cheese - makaroner med ost samt extra skinka.
Laga en variant på Mac'n'cheese - makaroner med ost samt extra skinka.

2 portioner makaroner med ost och soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram makaroner
  • 1 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 200 gram rökt skinka
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten rödlök
  • Bechamel- och ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och hacka rödlöken. Dela, skölj och strimla purjolöken. Strimla skinkan.
  3. Smörj en ugnsform med en tsk olja och lägg i lök, purjolök och skinka. Ställ in i ugnen och låt ca 8 minuter medan du kokar makaroner och lagar såsen.
  4. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  5. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  6. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  7. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  8. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  9. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  10. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  11. Laga under tiden Bechamel- och ostsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  12. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  13. Riv under tiden osten.
  14. Tillsätt salt och peppar samt nästan all ost till såsen.
  15. Blanda de kokta makaronerna, lök- och skinkblandningen med osten samt lägg i en form för två portioner eller två portionsformar som är ugnsfasta samt strö över den sista osten.
  16. Gratinera makaronerna i ca 10-15 minuter tills ytan fått färg.
  17. Ta ut och servera direkt. Gärna med grönsallad med tomater samt kokta gröna ärtor till.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 452 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-12