Gratinerade makaroner med tre sorters ost
Gratinerade kokta makaroner med tre sorters ost i Bechamelsås.
En variant på amerikansk Mac 'n' cheese.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Koka upp vatten med salt i en kastrull.
- Mät upp samt tillsätt makaroner eller den pasta du önskar och rör om.
- Koka makaronerna al dente. Vanliga makaroner 7-8 minuter. Fullkornsmakaroner 8-9 minuter. Stora makaroner och liknande pasta är ca 9-11 minuter.
- Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
- Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
- BECHAMELSÅS: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
- Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
- Riv under tiden osten.
- Tillsätt salt och peppar samt ost. Rör runt.
- Blanda de kokta makaronerna med ostsåsen och lägg i en ugnsform för fyra portioner eller fyra ugnsfasta portionsformar.
- Baka makaronerna i mitten av ugnen 15-20 minuter tills ytan fått färg.
- Ta ut och servera.
Serveringsförslag
- Passar som tillbehör till tillbehör till grillat och speciellt amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller liknande.
- Gott som vegetarisk rätt med grönsallad.
- Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.
Val av makaroner
- Hittar du stora makaroner - kolla efter macheroni, macaroni eller elbows på engelska så passar de utmärkt.
- Även skruvar fusilli, girandole, rigatoni, tortiglioni, castellane, amorosi eller gnocchi blir gott.
- Du kan även laga med vanliga makaroner som Idealmakaroner, maccaronetti eller Barilla.
- Snabbmakaroner blir lätt för överkokta tycker jag i denna rätt men funkar i nödfall.
Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal