Gratinerade makaroner med tre sorters ost

Introduktion och förberedelse

Gratinerade kokta makaroner med tre sorters ost i Bechamelsås.

En variant på amerikansk Mac 'n' cheese.

Serveringsförslag

Val av makaroner

  • Hittar du stora makaroner - kolla efter macheroni, macaroni eller elbows på engelska så passar de utmärkt.
  • Även skruvar fusilli, girandole, rigatoni, tortiglioni, castellane, amorosi eller gnocchi blir gott.
  • Du kan även laga med vanliga makaroner som Idealmakaroner, maccaronetti eller Barilla.
  • Snabbmakaroner blir lätt för överkokta tycker jag i denna rätt men funkar i nödfall.

4 portioner makaroner och ost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 160 gram makaroner, gärna lite större macaroni eller liknande pasta se förslag ovan
  • 1,5 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • BECHAMELSÅS: 40 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Koka upp vatten med salt i en kastrull.
  3. Mät upp samt tillsätt makaroner eller den pasta du önskar och rör om.
  4. Koka makaronerna al dente. Vanliga makaroner 7-8 minuter. Fullkornsmakaroner 8-9 minuter. Stora makaroner och liknande pasta är ca 9-11 minuter.
  5. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  6. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  7. BECHAMELSÅS: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  8. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  9. Riv under tiden osten.
  10. Tillsätt salt och peppar samt ost. Rör runt.
  11. Blanda de kokta makaronerna med ostsåsen och lägg i en ugnsform för fyra portioner eller fyra ugnsfasta portionsformar.
  12. Baka makaronerna i mitten av ugnen 15-20 minuter tills ytan fått färg.
  13. Ta ut och servera.
E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-20

Tillbehör och liknande recept: