Makaroner och ost

Introduktion och förberedelse

Makaroner och ost eller Mac and cheese. En amerikansk klassiker med kokta makaroner smaksatta med tre sorters ost som cheddar, parmesan och mozzarella samt Bechamelsås som gratinerats eller lagats direkt i kastrullen.

Gott som vegetarisk rätt med sallad eller som tillbehör till ex. amerikansk mat som revbensspjäll, pulled pork, grillad korv eller annat grillat. Även gott till svenska klassiska köttbullar eller stekt falukorv.

Med riktig cheddar, parmesan och mozzarella är makaronerna riktigt lyxiga och passar som finare tillbehör. Vill du dra ner på lyxen på tar du vanlig billigare riven gratängost. Vidare kan du skippa att gratinera dina makaroner och bara blanda ihop de kokta makaronerna med bechamelsås samt riven ost och servera. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om det är viktigt för dig eller gäster. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Räkna 2-3 dl eller ca 200-250 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla.

2 portioner makaroner och ost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram makaroner
  • 1 liter vatten att koka i
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk olivolja eller matolja
  • Bechamel- och ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk, standard
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,75 dl riven cheddarost
  • 0,75 dl riven parmesanost
  • 0,75 dl riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  3. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  4. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  5. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  6. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  7. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  8. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  9. Laga under tiden Bechamel- och ostsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör ut det i smöret.
  10. Tillsätt lite av mjölken i taget och rör ut klumpar. Koka upp under omrörning. Låt såsen koka på låg värme i några minuter.
  11. Riv under tiden osten.
  12. Tillsätt salt och peppar samt nästan all ost till såsen.
  13. Blanda de kokta makaronerna med osten och lägg i en form för två portioner eller två portionsformar som är ugnsfasta samt strö över den sista osten.
  14. Gratinera makaronerna med osten i ca 10-15 minuter tills ytan fått lite färg.
  15. Ta ut och servera direkt.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.