Lax i sås med pressad potatis

Stekt lax som kokas färdig i en god sås med grädde, vitvinsvinäger och gräslök. Gott med pressad potatis. Tärnad gurka och tomat i lite vinäger, salt, peppar och olivolja är gott till också.
Istället för potatis kan du ha råris, pasta eller quinoa till.
Vill du inte pressa potatisen så blir det såklart gott med hel kokt potatis till laxen.
Servera gärna ett gott bröd till att doppa i såsen.

4 portioner lax i sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på 130 gram styck
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Sås: 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar till pressad potatis
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Börja koka potatis.
  2. Förbered salladen genom att skölja grönsaker och tärna dem ca 0,5 cm tärningar och blanda med vinäger, salt, peppar samt olivolja i en skål.
  3. Gör sås: skala och hacka lök fint. Skala och hacka vitlök fint. Lägg i en såskastrull tillsammans med olivolja och smör.
  4. Fräs löken i ca 2 minuter.
  5. Tillsätt och rör ut mjölet. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt och rör ut mjölk samt grädde.
  7. Hacka gräslöken fint och tillsätt den.
  8. Låt såsen koka på svag värme medan du steker laxen. Rör om då och då.
  9. Stek laxen: Värm en stekpanna och lägg i smör och olivolja.
  10. Salta och peppra laxen.
  11. Stek laxen 3 minuter på varje sida.
  12. Slå såsen över laxen i pannan och rör runt. Låt koka ihop ca 5 minuter.
  13. Pressa kokt potatis.
  14. Servera laxen med sås tillsammans med pressad potatis och salladen. Du kan lägga upp på tallrik eller låt folk ta från pannan med fisk, fat med sallad samt skål med pressad potatis. Garnera ev. laxen med lite hackad gräslök.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer