Lax i sås med pressad potatis

Stekt lax som kokas färdig i en god sås med grädde, vitvinsvinäger och gräslök. Gott med pressad potatis. Tärnad gurka och tomat i lite vinäger, salt, peppar och olivolja är gott till också.

Istället för potatis kan du ha råris, pasta eller quinoa till.

Vill du inte pressa potatisen så blir det såklart gott med hel kokt potatis till laxen.

Servera gärna ett gott bröd till att doppa i såsen.

4 portioner lax i sås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé på 130 gram styck
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Sås: 0,5 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar till pressad potatis
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Börja koka potatis.
  2. Förbered salladen genom att skölja grönsaker och tärna dem ca 0,5 cm tärningar och blanda med vinäger, salt, peppar samt olivolja i en skål.
  3. Gör sås: skala och hacka lök fint. Skala och hacka vitlök fint. Lägg i en såskastrull tillsammans med olivolja och smör.
  4. Fräs löken i ca 2 minuter.
  5. Tillsätt och rör ut mjölet. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt och rör ut mjölk samt grädde.
  7. Hacka gräslöken fint och tillsätt den.
  8. Låt såsen koka på svag värme medan du steker laxen. Rör om då och då.
  9. Stek laxen: Värm en stekpanna och lägg i smör och olivolja.
  10. Salta och peppra laxen.
  11. Stek laxen 3 minuter på varje sida.
  12. Slå såsen över laxen i pannan och rör runt. Låt koka ihop ca 5 minuter.
  13. Pressa kokt potatis.
  14. Servera laxen med sås tillsammans med pressad potatis och salladen. Du kan lägga upp på tallrik eller låt folk ta från pannan med fisk, fat med sallad samt skål med pressad potatis. Garnera ev. laxen med lite hackad gräslök.
E-mail
Medel: 2.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer